Technologinis singuliarumas fiziko akimis (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2015-06-01 11:50
Štai ištrauka iš Technologijų kito straipsnio. Manau tai bus galima pritaikyti žmogaus smegenims palaipsniui perkeltoms į virtualią erdvę.
deivis 2015-06-01 15:03
Jei jau į temą, tai kartais pasvarstau kas ta esybė. Na patys pagalvokime, kas būtų jei visiškai visą tavo protą nukopijuosime ir įkelsime, kad ir beveik idealų jūsų senąjį kūną, tik jau į kitą. Koks bus jausmas, ar tu jausiesi kitur, jausi save? Tai turėtų būti vistiek jau visai kita asmenybė, nes kaip tu justum dvejus vienetus savęs (tikrasis aš ir kopijuotas)? Net jeigu viską idealiai nukopijuotumėm ir perkeltumėm kitur tą protą, vistiek nejausi kaip savęs ten, tu liksi kur esi ir ten tebus tavo kopija. Tada kaip tai įgyvendinti, kad tu pasijustum kitam kūne, kaip tas pats asmuo, tas kuris tu pats jautiesi. Na žodžiu tušti ir gal nelabai suprantami svarstymai, bet mind blown tema Tarp kitko įdomus straipsnis. Na o visa ta fantastika gal bus realesnė įsitvirtinus kvantinių kompiuterių erai.
Wolfy 2015-06-01 19:15
Geriausias skaitytas straipsnyje delfyje buvo šis. Be abejo, delfi tik publikavo jį. Tikrai įdomios mintys pateiktos jame, bet viso savo proto perkelti nenorėčiau į kompiuterį, nes tai būčiau nebe aš, o tik mano kopija.
Creatium 2015-06-01 20:33
Na, jeigu perkelsi savo, net nežinau kaip pavadinti, gal smegenis į kompiuterį, įdomu kaip bus suvokimu kas tu esi. Juk tai, kas mes esame labai apibrėžia ir tai, kaip mes save matome (mūsų išvaizda, fiziologiniai pojūčiai). Bet aš manau, kad padarius smegenų kopiją kompiuteryje ar kokiame robote, ta kopija save suvoktų lygiai taip, kaip originalas. Kitaip tariant, originalas kopiją suvoktų kaip kopiją, o kopija originalą - irgi kaip kopiją (o save kaip originalą). Kodėl? Nes suvokimas, kad smegenys buvo nukopijuotos atsirastų tada, kai veiksmas jau bus įvykęs. Tai reikštų, kad originalios smegenys žinotų apie kopijavimo faktą, o kopija - neturėtų to atsiminimo. Kopija apie sėkmingą kopijavimą galėtų suprasti tik jeigu pamatytų realybėje originalų žmogų arba tiesiog suvoktų, jog pasikeitė aplinka (pvz. prieiga prie visos interneto informacijos). Iš to sektų išvada, kad kopija būtų kopija tik tą vieną ar kelias sekundes, kol suvoktų esanti kopija (arba originalas). Nuo to momento ji pradėtų gyventi visiškai savitą gyvenimą ir, manau, kardinaliai keistis nuo originalo. Juk mus formuoja mus supanti aplinka. Smegenų kopijos kompiuteryje aplinka būtų visas internetas, visa informacija. Su sąlyga, kad turės priėjimą prie interneto. Kitokiu atveju kopijos tolimesnį suvokimą formuos tie, kas su ja bendraus. Net jeigu tai bus originalas - kopija vis tiek formuos skirtingas mintis. Čia gausis kaip dvyniai. Juk jie identiški, bet mąsto skirtingai (nors dažnai ir vienodai). Smegenų kopijos padarymą prilyginčiau vaiko gimimui. Tik šiuo atveju gimtų vaikas su tavo turimais atsiminimais. Blem, sudėtinga tema, tikrai.
bahuriux 2015-06-01 22:35
Štai kodėl prireiks Daisono sferos. O dėl kopijos ir originalo (kaip to laivo kurio visos dalys pakeistos išskyrus pavadinimą) tai čia labai didėlė dilema. Kita vertus prieš biologinę mirtį sutikčiau 100% su tokiu pasiūlymu persikelti į cyber erdvę.
Creatium 2015-06-01 23:17
Geras klausimas kaip užtikrinti, kad perkėlus tavo smegenis į kompiuterį, jos išliks nepriklausomos? Na, jau dabar žmonės manipuliuoja vieni kitais, naudoja tam tikrus triukus pardavimuose ir pan. Kaip užtikrinti, kad kompiuterinės smegenys būtų efektyviai saugios? Ar nebus pavojaus, kad kokia nors programa įsilauš į sistemą ir gebės keisti mintis arba pakišti kokį nors sumanymą? Ar galbūt dirbtinės smegenys išvis nebus priklausomos nuo išorės ir gebės veikti savo ribose? Tai vėl gi - ar dirbtinis intelektas = žmogus? Ar dirbtinis intelektas nepradės vadovautis tam tikrais užprogramuotais siekiais (net jeigu jis bus tavo kopija)? Pavyzdžiui Transcendence filmas. Kada dirbtinėms smegenims jau bus laikas sustoti ir nebetobulėti? Ilgainiui tai reikštų žmonijos rasės išnykimą, kadangi nauji žmonės nebegimtų, o būtų sukuriami, kaip kokia programa. Dirbtinės smegenys kompiuteryje gimtų, mokytųsi ir tobulėtų neįtikėtinu greičiu.