Kaip programišiai sėja mirtį: stulbinama neištikimybės portalo „Ashley Madison“ istorija  (4)

Daugybė ekspertų nuolat kalba apie programišių keliamą grėsmę bei galimų kibernetinių atakų pasekmes prieš tokius objektus, kaip elektrinės, transporto infrastruktūra, bankų sistemos, komunalinių paslaugų tiekėjai…


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-08-28 Kaip programišiai sėja mirtį: stulbinama neištikimybės portalo „Ashley Madison“ istorija  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau realybė tokia, kad kibernetinės atakos, pavyzdžiui, prieš atomines elektrines labiau išlieka teorija (tiesa, Iranas su tuo gali kategoriškai nesutikti), tuo tarpu jau dabar žmonės miršta nuo to, kad programišiai nusitaikė į tai, kas prie pavojingų objektų nebuvo priskiriama.

Kalbama apie baisiausią kibernetinį įsilaužimą per visą žmonijos istoriją. Auka – Kanados kompanija „Avid Life Media“, kuriai priklauso keletas suaugusiems skirtų puslapių, taip pat dabar jau liūdnai pagarsėjęs “AshleyMadison.com".

Mūsų šalyje mažai žinomas puslapis – tai pažinčių tarnyba, tačiau ji skirta ne tiems, kurie yra vieniši, o tiems, kurie negali sau leisti susipažinti, kaip visi, t. y. atvirai, pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose.

Puslapio paslaugos yra mokamos, kainos išties nėra mažos, tačiau panašu, kad yra nemažai žmonių, kuriems nėra labai svarbu: „AshleyMadison.com“ patenka į TOP20 lankomiausių suaugusiems skirtų puslapių, o per mėnesį jame apsilanko virš 100 mln. vartotojų.

Auditorija galėtų būti ir didesnė, tačiau ši pažinčių tarnyba pageidaujama ne visur, pavyzdžiui. Singapūras neįsileido šio puslapio, motyvuodamas tuo, jog jis negerbia šeimos vertybių.

Tokios pažinčių tarnybos paprastai žada visišką slaptumą. Tiesa, neseniai „AshleyMadison.com“ auditorijos dydį pavyko nustatyti gana tiksliai – klientų yra daugiau nei 30 mln. žmonių. Ir kiekvienas iš jų rizikuoja, jog bus atskleista jo tapatybė, kadangi puslapio duomenų bazė buvo pavogta.

Nežinomi programišiai sugebėjo įsilaužti į „Ashley Madison“ serverius ir pavogti viską, kas ten buvo, taip pat klientų vardus, kreditinių kortelių numerius, duomenis apie pavedimus, namų adresus ir telefonus, susirašinėjimą, specifinę informaciją apie seksualines fantazijas ir t. t.

„The Impact Team“ grupe save įvardinę programišiai pareikalavo nedelsiant sustabdyti „Ashley Madison“ veiklą. Kadangi reikalavimas nebuvo įgyvendintas, iš pradžių buvo išplatinta informacija apie keletą tūkstančių žmonių, taip pat ir tų, kurie specialiai sumokėjo puslapio administracijai, kad jų paskyros būtų pašalintos (dar viena priežastis susimąstyti apie tai, kaip stambus verslas elgiasi su klientų privačiais duomenimis: pažadėjusi viską pašalinti, puslapio administracija apskritai nieko nepašalino).

Ir štai visai neseniai, kai paaiškėjo, kad pirminės informacijos nutekinimas nepadėjo, programišiai paviešino viską – apie 60 GB duomenų apie vartotojus, taip pat informaciją su vadovybės susirašinėjimu, programinės įrangos išeities kodus, vidinę kompanijos dokumentaciją.

Kas buvo po to, įsivaizduoti lengva. Iš pradžių pašėlo žiniasklaida, ir tai visai suprantama: juk „Ashley Madison“ duomenų bazėje galima pabandyti surasti garsių politikų, stambių verslininkų, muzikos, kino ir TV žvaigždžių.

Ką gi, tokio gėrio atsirado visa galybė: atsirado verslininkų (taip pat ir didžiausių IT kompanijų bei aukščiausių finansų sluoksnių), sportininkų, valstybės tarnautojų (JAV Baltųjų rūmų ir Kongreso narių), netgi karininkų. Belieka tikėtis, kad niekas nepradės nutekintos duomenų bazės pildyti naujais įrašais, taip siekdami sukelti naujus skandalus, kuriuos taip mėgsta bulvarinė spauda.

Kiek vėliau prie paieškų prisijungė paprasti vartotojai, kol galiausiai naudą užuodė ir sukčiai. „Ashley Madison“ duomenų bazėje rastais el. pašto adresais išsiuntinėti tūkstančiai laiškų, kuriuose buvo vienintelis grasinimas: susimokėk, arba apie viską sužinos tavo artimieji.

Panašu, jog išleisto iš narvelio paukštelio atgal patupdyti nepavyks. Puslapio „Ashley Madison“ savininkė griebėsi vieno iš efektyviausių legalių instrumentų: pasamdyti juristai, kurie grasina baudomis ir kalėjimu kiekvienam, publikuojančiam vogtus duomenis. Tačiau jei JAV ir Kanadoje tai veikia, likusiam pasauliui į amerikiečių teisės aktus nusispjauti – Europos puslapiai mirgėte mirga pikantiškomis naujienomis.

Dabar ant plauko kybo ne tik karjeros, reputacija bei šeimyninių santykių idilė. Tarp „Ashley Madison" klientų, pavyzdžiui, yra ir keletas gėjų iš Artimųjų Rytų – regiono, kuriame už meilę tarp tos pačios lyties atstovų baudžiama mirtimi (nesunku įsivaizduoti, ką jie dabar jaučia).

Galbūt jie ir išgyvens, tačiau baisiausia tai, jog Toronto (Kanada) policija, kaip rašo BBC, jau dabar įsitikinusi, jog neseniai įvykusių keleto savižudybių priežastis – būtent „Ashley Madison" duomenų nutekinimas.

Turbūt įdomiausi momentai mūsų laukia ateityje. JAV ir Kanadoje jau pateikta keletas ieškinių, kuriuose „Ashley Madison“ kaltinamas nesugebėjimu tinkamai saugoti konfidencialius duomenis.

Savo ruožtu, „Avid Life Media“ spėjo pažadėti 0,5 mln. Kanados dolerių už informaciją, kuri leistų rasti kaltuosius. Tačiau milijonams klientų ir jų artimųjų nuo to nelengviau.

Ir kas, kad suras programišius, ir kas, kad juos nubaus? Skaitmeninių pėdsakų, kurie netikėtai pasirodė viešumoje, jau niekas neištrins. Baitai nedega, baitai nepūna. Ir šią pamoką tegu išmoksta visi, o ne tik tie, kurie norėjo pasilinksminti už šeimyninių santykių ribų.

FACEIT. LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(42)
(4)
(38)

Komentarai (4)