Profesoriaus patarimas Lietuvai: džiūstančias upes galėtų išgelbėti tik užtvakos ir hidroelektrinės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

andrius.kv 2015-10-20 22:05
Siūlau paskaičius brangiai kainavusio P. Punio straipsnį, nepamiršti paskaityti ir šio: http://www.bernardinai.lt/straipsnis/20 ... pes/135229
Nefizikas 2015-10-20 23:47
Labai keistas daiktas tas klimato atšilimas: - kai man buvo kokie 6 metai(o tai buvo prieš 50m) mūsų kaime melioratoriai ruošėsi statyti užtvanką ir mes berniokai lakstėm jiems iš paskos klausinėdami kas čia bus ir pan. Manykit, kad aš durnas, bet jie tada mums pasakojo, kad keisis klimatas ir Lietuvoj atšils, pradės trūkti vandens, užtai reikalingi tvenkiniai. Tai man dabar keistai atrodo "nauji" klimato atšilimo atradimai, kai viskas buvo žinoma jau kadaise.
immortallt 2015-10-21 11:19
Šiaip melioratoriai sausino žemes, kad būtų tinkamos žemės ūkiui, ne vandens telkinius darė.
raimism 2015-10-21 11:37
žinant, kad p. Punys prie savo oficialios algos papildomai užsidirba ruošdamas hidroelektrinių projektus ir darydamas įvairias ''ekspertizes'' - nieko nestebina toks jo siūlymas. Oficiali alga maža, o gerai gyventi norisi... Viena vėjo jėgainė pagamina daugiau elektros energijos nei visos 6 ant Šešupės stovinčios hidroelektrinės, kurios užtveria kelią žuvų migracijai. Ant vienos srauniausių Lietuvos upės - Vokės - stovinti Grigiškių hidroelektrinė seniau turėjo žuvitakį, dabar jo nėra ir kiršlių bei lašišų migracija į aukštupį visiškai sustabdyta. Grigiškių elektrinėje stovi 400 kW turbinos, bet pagal realius duomenis jos apkrautos vos 50%. Tai vienos vėjo turbinos pajėgumai. Prieš kelis metus tos elektrinės savininkas neleistinai užkėlė vandenį virš aukščiausios leidžiamos ribos ir sukėlė Vokės potvynį (pirmą kartą per 50+ metų) užliedamas šimtus hektarų žemės, šalia Vokės gyvenančių vilniečių namus ir kiemus. Ir kai gyventojai kreipėsi į teismą - pasitelkė poną P. Punį, kuris ''atliko ekspertizę'' ir sukūrė savininkui palankų dokumentą, dėl kurio savininkas iš balos išlipo sausas. Taip, kad - šlovė p. Puniui, neabejotinai nešališkam ekspertui hidroelektrinių klausimais.
immortallt 2015-10-21 11:42
Jo, man straipsnyje irgi užkliuvo, kaip Olandija net dvigubina savo hidroelektrinių pajėgumą... 30 vėjo jėgainių padarytų tą patį. Tik daug greičiau ir paprasčiau įrengiama. Europoje tiesiog nelabai liko tinkamų vietų, kur jas įrenginėti. Norvegai tik dar turi daug tinkamų vietų.
raimism 2015-10-21 11:45
immortal - paskaityk andrius.kv persiųstą nuorodą ir Punio pasiūlymus (pvz 3 elektrinės ant Neries). Ką daugiau apie šį ''ekspertą'' po to galima pasakyti?
Kadras 2015-10-21 12:00
o man labiausiai uzkliuvo vieta, kur kalba apie laivininkyste. Taip uztvankos pakels upes lygi, bet kaip pro jas praplauks laivai? Tuomet reikes statyti lygiagreciai salia uztvanku sliuzus keliu lygiu, tai dar padidintu statybos kastus ir visa pagaminta energija, butu sunaudota sliuzu ekplotacijai.
vazzy 2015-10-21 12:21
kažkokio durnelio kliedesiai ir dar vadina save energetiku.. kiek pajėgumų sukurtų tos užtvankos.. geriau jau palei Nemuną pasistatom 3 normalias vėjo jėgaines 2MW ir turėsim daug didesnį efektą ir negadintų taip ekosistemos.