Taupyti ar išlaidauti? Išmaniųjų telefonų kainų grupės – ką prarasite ar laimėsite su skirtingais biudžetais  (9)

Pribrendus mintims apie naują išmanųjį telefoną, pirmiausia teks apsispręsti, iš kokios kainų grupės telefonų rinksitės. Žinoma, jei finansai neriboja, galima pirkti brangiausius modelius ir būti tikriems, jog juose surasite visus naujausius technologijų laimėjimus. Bet paprasti vartotojai dažnai neišnaudoja nei pusės šių funkcijų, tad ar verta už tai eikvoti gan didelius pinigus? Tad mūsų rekomendacija - kiekvienu atveju reiktų labai objektyviai pasverti, kokiems tikslams bus naudojamas išmanusis telefonas, kokių galimybių gali prireikti ir kaip ilgai planuojate jį turėti. Žinant tai belieka surasti, kurios mažiausios kainos grupės išmanieji tuos poreikius tenkins. Kad būtų paprasčiau, pristatome trumpą koncentruotą visų kainų grupių apžvalgą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Iki 100 EUR – patys pigiausi telefonai

Pirkdami išmanųjį telefoną iki 100 EUR, negaunate tikrai daug – visų pirma, tokie telefonai dažniausiai turi seną ir neatnaujinamą programinę įrangą (yra kelios išimtys, pavyzdžiui, „Microsoft“ telefonai bei „Motorola Moto E“).

Savaime aišku, gaunate ir labai žemo lygio, dažnai senos kartos procesorių, prastą 5-8 megapikselių raiškos galinę kamerą, priekinės kameros dažnai tokie telefonai gali ir neturėti. Operatyviosios atminties telefonai, kainuojantys iki 100 EUR įprastai turi 512MB arba 1GB.

Šiuo atveju rekomenduojame rinktis tik modelius su 1GB atmintimi, kadangi išmanusis telefonas su 512MB šiais laikais yra beveik nieko vertas.

Reiktų susitaikyti su tuo, jog šių telefonų ekranai bus nedideli, jie įprastai naudoja IPS arba TFT technologiją, tad jų raiška, geriausiu atveju, būna 1280x720, nors įprastai ji – žemesnė.

100 EUR arba mažiau kainuojantys telefonai dažniausiai neturi ir 4G LTE ryšio palaikymo. Taigi, tokie telefonai yra labiausiai tinkami skambučiams, žinutėms, naršymui socialiniuose tinkluose ir naujienų portaluose, bet daugiau su jais nelabai nuveiksite.

Jeigu už tokią kainą pasirinksite „Android“ įrenginį, rizikuojate labai smarkiai suklysti – didelė tikimybė, jog jis bus lėtas, nepatvarus, turės seną OS versiją, teks taikytis su milžiniškais greičio ribojimais ir t.t. Taigi, ieškant ypač pigių telefonų, vertėtų pasižvalgyti į kitas operacines sistemas, pavyzdžiui  „Windows Phone“.

Tolesnėje nuorodoje – Lietuvoje pardavinėjami išmanieji telefonai iki 100€ su 1GB operatyviosios atminties ir „Windows Phone“ operacine sistema.

Žinoma, „Windows Phone“ OS nėra geriausia OS rinkoje, tačiau kai kalbame apie pigiausius telefonus, tai bene vienintelis protingas pasirinkimas.

Rekomenduojamas šios kainų grupės išmanusis telefonas: beprotiškai pigus, bet stabilus „Microsoft Lumia 435“

Kaina  Lietuvoje apie 67-98€: 1a.lt,Fortakas.lt, Skytech.lt, Varle.lt

 

2. Nuo 100 iki 200 EUR – beveik pilna patirtis

Pirkti išmanųjį telefoną už 100-200 EUR nėra „mirties nuosprendis“ gaunamos kokybės prasme – šiuo metu tokią kainą turinčių telefonų rinka plečiasi ir ji vis gerėja.

Už šią kainą jau gausite ir programinės įrangos atnaujinimus (jeigu rinksitės „Motorola“, „Microsoft“ arba „Sony“ įrenginį), naujos kartos, nors vis dar negalingą procesorių, vidutinišką kamerą ir dažniausiai netgi priekinę kamerą.

Operatyviosios atminties šioje kainų kategorijoje gausite nuo 1 iki 1.5GB – ne taip jau ir blogai. Ekranai taip pat nebe tokie prasti, jie naudoja IPS technologiją ir įprastai turi neblogą taškų tankį.

4G LTE ryšio palaikymą galima rasti lengviau, negu kategorijoje iki 100 EUR.

Trumpai tariant – šios kategorijos atstovai jums suteiks praktiškai pilną išmanaus telefono patirtį – jais galėsite ir pažaisti žaidimų, ir turėti naujausią OS, ir naudoti daugybę programų vienu metu ir kartais užfiksuoti neblogų kadrų.

Rekomenduojamas šios kainų grupės išmanusis telefonas: geriausias pigus „Android“ telefonas - trečios kartos „Motorola Moto G“

Kaina Lietuvoje apie 200€: 1a.lt, Skytech.lt, Varle.lt

„Motorola Moto G“ yra labai spartus telefonas, dėl to, kad „Motorola“ yra vienas iš tų retų gamintojų, kurie neapkrauna vartotojo sąsajos blizgučiais, kurie reikalauja daug resursų. Be to, „Motorola“ šiemet įdiegė naują 13 megapikselių kamerą, kuri demonstruoja ganėtinai neblogus rezultatus. Apskritai, naujasis „Moto G“ yra visapusiškai puikus telefonas už labai žemą kainą –  tiesiog būtina apsvarstyti šį modelį, jei kalbame apie pigų ir kokybišką „Android“ telefoną.

 

3. 200-300 EUR - iki flagmanų trūksta ne taip ir daug

Šioje kainų kategorijoje yra tikrai įspūdingų telefonų – „Alcatel OneTouch Idol 3 5.5“, „Sony Xperia M4 Aqua“, „ASUS Zenfone 5“ ir daugybė kitų.

Už tokią kainą galite įsigyti telefoną su neblogu Full HD raiškos ekranu, 2GB RAM, galingu naujos kartos procesoriumi, 4G LTE, gera kamera ir garantuotais ilgalaikiais atnaujinimais.

Šios kategorijos atstovai netgi turi gana išskirtinį dizainą. Tai kam tada pirkti flagmaną? Geras klausimas – iš tikrųjų neprarandate beveik nieko.

Žinoma, aukščiausios kainos atstovai turi pastebimai geresnes kameras, šiek tiek geresnius ekranus ir minimaliai geresnes charakteristikas, kurios užtikrina ilgaamžiškumą, tačiau labai didelės dalies žmonių poreikius tiek kainuojantys telefonai patenkins šimtu procentu.

Rekomenduojamas šios kainų grupės išmanusis telefonas: „Alcatel OneTouch Idol3 5.5“

Kaina Lietuvoje apie 260-320€:  Skytech.lt, Varle.lt

„Android Authority“, „PhoneDog“, „PocketNow“ ir daugybė kitų žinomų užsienio ekspertų įvertino „Alcatel OneTouch Idol3 5.5“ kaip vieną iš geriausių vidutinės klasės išmaniųjų telefonų šiemet. Jiems pritariame ir mes – nors „Alcatel“ nėra labai žinomas prekės ženklas Lietuvoje, tačiau užsienyje šis Prancūzų gamintojas vertinamas gana teigiamai tiek dėl savo gaminių kokybės, tiek dėl jų programinio palaikymo politikos.

 

4. 300-400 EUR – kainų grupė, į kurią patenka praeitų metų flagmanai

Už 300-400 EUR galite įsigyti praktiškai bet kurį praeitų metų flagmaną. 3GB RAM, ypatingai galingi procesoriai, QHD raiškos ekranai, LTE, puikūs dizainai ir ilgamečiai atnaujinimai. Per metus telefonai patobulėjo, nors ir nežymiai, todėl galimai teks paaukoti papildomą 1GB operatyviosios atminties, naujesnės kartos procesorių, šiek tiek geresnį ekraną ir žymiai geresnę kamerą. Taip pat atnaujinimais galėsite džiaugtis vienais metais mažiau, nei rinkdamiesi šių metų flagmanus.

Rekomenduojamas šios kainų grupės išmanusis telefonas: Motorola Moto X (2014)

Kaina Lietuvoje apie 335€:  1a.lt, Varle.lt

2014 metais pasirodęs „Motorola Moto X“ iš karto užkariavo daugybės apžvalgininkų simpatijas – puikios techninės charakteristikos, ypač aukštos kokybės ekranas, be jokių papildomų blizgučių stabiliai veikianti „Android“ operacinė sistema ir puiki kaina. Tad daugelyje reitingų, surikiavusių geriausius 2014 metų išmaniuosius telefonus, „Motorola Moto X“ užėmė 2 arba 3 pozicijas, nusileisdamas tik pernykščiam hitui – „Apple iPhone 6“.

 

5. 400-600 EUR – šių metų flagmanai

Žinoma, jums teks pakloti gana nemažą sumą, bet už tai gausite visa, kas naujausia ir geriausia. Už šią kainą galite įsigyti telefoną, turintį 3-4GB RAM, galingiausią procesorių, („Snapdragon 810“, „Exynos 7420“ , „MediaTek Helio X20“) LTE, išskirtinį dizainą, galingą bateriją, o ir ilgalaikiai atnaujinimai taip pat bus užtikrinti. Didžiausias patobulėjimas dažniausiai jaučiamas naudojantis šių metų flagmanų kameromis.

Rekomenduojamas šios kainų grupės išmanusis telefonas: „Samsung Galaxy S6“

Kaina Lietuvoje nuo 530€: 1a.lt, Fortakas.lt, Skytech.lt, Varle.lt

Daug kas su šiuo pasirinkimu gali nesutikti, tačiau daugelis pasaulinių apžvalgų rodo, jog „Galaxy S6“ vis dar yra geriausias aukščiausios klasės telefonas rinkoje, nepaisant tikrai galingos konkurencijos iš „LG“, „Apple“ ir „Sony“. Pasakiškos kokybės ekranas, fantastiškas greitis, neįtikėtinos kokybės kamera, puikus dizainas, pirštų antspaudų skaitytuvas, daugybė puikių programinės įrangos funkcijų, garantuoti atnaujinimai ir t.t.

Nors informacinėje erdvėje galima surasti daug kritikos „Samsung“ programinei įrangą, tai jau tampa praeities problema – technologijos.lt žurnalistai bandė „Galaxy S6“ kelias savaites ir drąsiai tvirtina, jog „Samsung“ pagaliau „palengvino“ programinę įrangą ir pašalino nereikalingus blizgučius, kurie iki šiol apkraudavo visus „Samsung“ telefonus.

 

6. 600-1200 EUR – išskirtiniai, „premium“ klasės flagmanai

Nors retas gali leisti sau įsigyti telefoną už tokią kainą, tačiau tie, kas gali leisti tokią prabangą, gauna išskirtines savybes, pavyzdžiui, lenktą ekraną (kaip „Galaxy S6 Edge“), 128 GB vidinės atminties, tam tikrus programinės įrangos patobulinimus. Visa kita – tas pats, kaip ir telefonuose už 400-600 EUR, kai kuriais atvejais pigesni flagmanai yra netgi geresni.

Ar verta – tai jau tik jūsų asmeninis reikalas, kadangi dažnai tos išskirtinės savybės programinėje ar techninėje įrangoje yra nereikalingos, o 128 GB vidinės atminties gali praversti tik patiems reikliausiems išmaniųjų telefonų naudotojams, todėl daugeliui į šią kainų kategoriją žvalgytis nerekomenduojame.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Erik Murin
(32)
(24)
(8)

Komentarai (9)