„Microsoft“ pripažino: „Windows 10“ šnipinėja ir to sustabdyti neįmanoma  (9)

Praėjusią savaitę įgyvendinti atnaujinimo į „Windows 10“ pakeitimai reiškia, kad vartotojams, ypač neturintiems daug darbo su kompiuteriais patirties, bus vis sunkiau išvengti naujosios „Microsoft“ operacinės sistemos įdiegimo. Bet ar yra priežasčių vengti operacinės sistemos, kuri veikia greičiau ir patikimiau nei „Windows 7“ ar „Windows 8“? Anot leidinio „Forbes“ – tikrai yra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Microsoft“ viceprezidentas Joe Belfiore leidinio „PC World“ žurnalistui paaiškino, kad „Windows 10“ nuolat stebi, kaip ji veikia, kaip ja naudojasi vartotojas, o visa ši informacija pagal nutylėjimą siunčiama į „Microsoft“. Ir nors sistemoje esama parinkčių, leidžiančių sumažinti vartotojo veiksmų stebėjimą, esminio duomenų rinkimo ir siuntimo proceso tiesiog neįmanoma sustabdyti.

„Pasirinkimo išjungti galimybės nesuteikėme tiems atvejams, kurie, mūsų supratimu, kelia grėsmę visos sistemos sveikatai. Tais atvejais, kai norima sužinoti, kad mūsų sukurta sistema lūžinėja ar veikia labai lėtai, tai yra labai naudinga visai ekosistemai ir asmens privatumui daug grėsmės nekelia. Todėl renkame šiuos duomenis tam, kad visų vartotojų patirtis būtų kuo geresnė“, – aiškino „Microsoft“ viceprezidentas.

Tokiu būdu aukšto lygio „Microsoft“ vadovas patvirtino žinią, kuri iki šiol buvo skleidžiama sąmokslo teorijų lygmenyje. Nepriklausomai nuo to, ar, vartotojų manymu, tokie veiksmai pažeidžia asmens privatumo reikalavimus, atrodo keista, kad „Microsoft“ taip ilgai delsė prieš atvirą prisipažinimą, kad bazinio „Windows 10“ naudojimo duomenų rinkimo ir siuntimo sustabdyti neįmanoma.

Ilgą laiką buvo bandoma sudaryti įspūdį, kad išjungus visas „Windows 10“ veikimo stebėjimo parinktis sistemos naudotojams bus suteiktas absoliutus privatumas. O tyčinis tokio įspūdžio sudarymas gali būti prilygintas šnipinėjimui. J. Belfiore ir pats pripažįsta kad šis bendrovės sprendimas yra ganėtinai prieštaringas ir pabrėžė, kad „Mes ir toliau plačiosios klausysimės visuomenės nuomonių apie tokius sprendimus. Galutinis mūsų tikslas – atrasti pusiausvyrą tarp to, kas yra tinkama daugumai žmonių (iš esmės – visiems žmonėms) ir tarp sunkumų, kylančių suteikiant vartotojui daugiau valdymo galimybių“.

Tiesa, šio sistemos derinimo proceso pats J. Belfiore neprižiūrės – jis rengiasi metų trukmės atostogoms. „Windows“ sistemos ir įrenginių grupės vadovas Terry Myersonas neseniai patvirtino, kad „Windows 10 Enterprise“ (korporacijoms skirtos versijos) naudotojai turės galimybę išjungti absoliučiai visas sistemoje esančias duomenų rinkimo ir siuntimo priemones – tiesa, nežinia, ar tas pats galioja ir namams skirtoms „Windows“ versijoms.

Kartu „Pro“ ir „Enterprise“ versijų naudotojams bus suteikta galimybė visam laikui išjungti automatinį sistemos atnaujinimą – namų versijos naudotojams atnaujinimas yra priverstinis. Šis skirtumas aiškiai parodo skirtingus „Microsoft“ požiūrius į verslo ir privačius vartotojus. O ar reikėtų sunerimti dėl to, kad „Windows 10“ duomenų rinkimo išjungti neįmanoma?

„Forbes“ žurnalistas Gordonas Kelly sako, kad reikėtų – ir stipriai. Pagal nutylėjimą „Windows 10 Home“ versija gali kontroliuoti interneto duomenų srautą, įdiegti bet kokią programinę įrangą ten, kur jai patinka, prieš tai neinformuojant vartotojo, kam tie atnaujinimai reikalingi, rodyti reklamas „Start“ meniu (tiesa, kol kas reklamuojamos tik programėlės, kurias galima rasti parduotuvėje), į „Microsoft“ persiųsti informaciją apie kompiuterio technines charakteristikas ir komponentų pakeitimus ir netgi rinkti jūsų interneto naršymo istoriją bei klavišų paspaudimų istoriją – pagal „Windows“ naudojimo licenciją vartotojai sutinka teikti „Microsoft“ šią informaciją „analizei“.

Nors J. Belfiore ir pripažįsta, kad absoliučiai viso jūsų kompiuterio stebėjimo išjungti neįmanoma, didžiąją šio proceso dalį galima sustabdyti – šias parinktis rasite sistemos paieškos laukelyje įrašę žodį „Privacy“.

Bet blogoji naujiena yra tai, kad, nepaisant J. Belfiore pažado „ir toliau klausytis vartotojų“, „Microsoft“ veiksmai (įskaitant didėjantį spaudimą atsinaujinti iš „Windows 7“ ir „Windows 8“ sistemų) yra ženklas, kad „Microsoft“ polinkis imtis „Didžiojo brolio“ veiksmų praktikos ne mažėja, o tik didėja.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(57)
(4)
(53)

Komentarai (9)