Estija nesiliauja stebinti: valstybė veiktų net ir po okupacijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

MindaugasV85 2015-12-05 11:35
Toks vaizdas, kad jau ne žmogus gyvena, o jo kūriniai "gyvais" tampa.
SPeed_FANat1c 2015-12-05 13:16
nebloga ideja
amas 2015-12-05 14:01
O va Lietuvoj to niekad nebus, jau įsivaizduoju, kaip visi dėl atkatų susipjautu....
kestutisz 2015-12-05 21:50
Kol nieko negirdėti dėl saugumo/patikimumo užtikrininimo (tarpvalstybiniu mastu kas svarbiau - vienokie duomenys užsienyje, ar šalies "gyventojų valia 120%" po kokio "laisvo referendumo", ypač kai JTO pagrindinis tikėtinas agresorius turi veto teisę) tol pati idėja visiškas balionas, prie alaus nuolat tokių kyla "brainstormų". Ką ten idėjų, komerciniai duomenys ir taip dažniausiai laikomi paskirstytose serverinėse, kad netyčia nukritus meteoritui viskas neprapultų. Duomenis gali nors ir juostelėmis diplomatiniuose "čemodanuose" išvežinėti (ar kopijuoti remote'u) saugiai pasidėti ambasadų seifuose, bet kas iš to, kaip tai išsaugotų nuo okupacijos? Atvažiavus vieniem tokiem saulės vežėjam tankais tradiciškai būtų pakeista vyriausybė ir tie duomenys užsienyje būtų paskelbti niekiniais (KGB puikiai dirbo ir toliau gali dirbti su popierinėm bylom). O galintys remote'u prie tų elektroninių duomenų prieiti būtų subtiliai iškamantinėti https://xkcd.com/538/
Creatium 2015-12-06 10:02
Na, kodėl. Duomenys gali būti užrakinami Vyriausybės sprendimu (juk neokupuos niekas per 5 minutes, galima spėti priimti reikalingus paskutinius sprendimus), taip juos apsaugant nuo iškraipymo ar sunaikinimo. Bet pati idėja manau tikrai gera. Duomenų laikymo diversifikavimas ir užtikrinimas, kad jie nepradings - tai vienas iš valstybinės pamatinių objektų. Nežinau kaip Estijoje yra, tačiau perkėlus absoliučiai visą valstybės valdymą į internetą ir visus duomenis išskaidžius po įvairias pasaulio vietas, valstybei teritorija būtų tik vieta, kur gyventi. Kitaip tariant, okupantui nebebūtų net prasmės (apart teritorinės) okupuoti šalį, nes piliečiai galėtų laisvai išrinkti naują valdžią (internetu), kuri priiminėtų sprendimus iš bet kurios pasaulio vietos.
Broniusg 2015-12-06 18:56
Creatium, teisingai seni žmonės sakydavo kad „iš didelio rašto išeina iš krašto“ Skaitau ir nesuprantu ar Tu rimtai kalbi ar didžiu mąstytoju dediesi bet racionalumo tuose pamąstymuose nėra...
perihellis 2015-12-07 19:32
Vardo 'Bronius' populiarumo pikas buvo ~1940-1950m., tad didelė tikimybė, kad tokio amžiaus žmones viskas, kas susiję su kompiuteriu gali truputį gąsdinti Estija nesiliauja stebinti gerąja prasme.
shift 2015-12-08 00:12
Aš manau, kad kalba labiausiai eina apie kibernetinių atakų grėsmę, kuo valstybės veikla labiau skaitmenizuota, tuo didesnį bardaką gali sukelti pratrynęs info serveriuose. Įsivaizduok koks nepasitenkinimas piliečių tarpe kiltų jei staiga pradingtų jų viso gyvenimo Sodros duomenys, mokesčių apskaitos informacija iš FM, pacientų ligų istorijos ir kompensuojamų vaistų duomenys iš ligonių kasų, nekilnojamo turto registrai ir t.t. Jei per greitą laiką negali atstatyti sistemų, šalis atsidurtų gilioje krizėje. O duomenų saugojimas už valstybės sienų sumažintų vietinio sabotažo ir didelių nuostolių riziką.
SPeed_FANat1c 2015-12-18 21:51
klausimas tik - issirenka jie ta valdzia, ka ta valdzia darytu? isleistu istatymus internete. Bet kaip tu ju laikysies jei ateina okupanto mentas ir suima tave nes tu neislaikai okupanto istatymu. Ar ten okupantu mokesciu inspekcija, nes tu nemoki mokesciu, paduoda i teisma.