Metų nugalėtojai: 25 geriausi 2015-ųjų išradimai (Video)  (1)

Žurnalas „Time“ kasmet sudaro sąrašą geriausių išradimų, kurie gyvenimą padaro geresniu ir patogesniu, o kartais – tiesiog linksmesniu. Pažiūrėkime, kas šiemet pateko tarp nugalėtojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hoverboardas

Pusiau motoroleris, pusiau riedlentė – tai hoverboardas. Nors šiuo atveju, įrenginys virš žemės nepakimba, vis dėlto jis šiemet laimėjo populiariausio produkto vardą. Tarp hoverboardo gerbėjų yra žinoma aktorius Jimmy Fallon ir šou žvaigždė Kendall Jenner.

Ant prietaiso užlipus žmogui, šis naudodamas porą giroskopų, po vieną kiekvienai kojai, automatiškai susibalansuoja ir yra valdomas kūno svorio centro perkėlimu. Tai leidžia atlikti įvairius triukus ir netgi šokti. Vienos iš hoverbordus kuriančios įmonės „PhunkeeDuck“ bendrasavininkis Maxxas Yellinas mato dideles prietaiso perspektyvas ir tikisi, kas jis taps dar viena miestų transporto rūšimi.

Priklausomai nuo gamintojo ir funkcijų hoverboardų kaina svyruoja nuo 350 iki 1700 JAV dolerių.

Požeminis parkas

Tokio parko jūs dar nematėte. Danas Barashas ir architektas Jamesas Ramsey apleistą požeminį tramvajaus depą Niujorke bando paversti „Lowline“ parku, pilnu žalumos, žydinčių augalų ir saulėtų poilsio zonų.

Tai tapo įmanoma „nuotolinių saulės spindulių“ sistemos dėka, kuri surenka nuo aplinkinių stogų atspindėtus saulės spindulius ir naudodama optinio pluošto kabelius siunčia juos po žeme. Po parko kupolu yra sumontuoti atspindintys elementai, kurie skleidžia augalų augimui būtiną šviesą.

Kol kas sukurtas tik parko prototipas „Lowline Lab“, o viso projekto įgyvendinimui dar reikia gauti keletą leidimų ir 70 mln dolerių. Tačiau kūrėjų tai negąsdina – visuotinio finansavo svetainėje „Kickstarter“ jie jau susirado 3300 šalininkų ir yra įsitikinę, kad apleistas vietas ateityje bus galima panaudoti visuomenės labui.

Glitimo aptikimo jutiklis

Milijonai žmonių kenčiančių nuo celiakijos ir glitimo netoleravimao, yra susirūpinę, kad restoranų patiekalų sudėtyje gali būti padidėjęs baltymų kiekis. Jutiklis „Nima“, kuris bus parduodami kitais metais, palengvins jų gyvenimus, patikrindamas bet kokį maistą ar gėrimą per dvi minutes.

Pavyzdys patalpinamas į prietaisą, o kasetėje esantys antikūniai pradeda ieškoti glitimo pėdsakų. Jų aptikus, „Nima“ ekrane pasirodo susiraukęs veidukas, o jei jų nėra – šypsena. Vienas iš „6SensorLabs“ įkūrėjų Shireen Yates, kuris kenčia nuo glitimo netoleravimo, svajoja, kad tokie žmonės galės nebijodami dėl savo sveikatos pietauti ne namuose. Bendrovė tą pačią technologiją tikisi panaudoti ir kitų maisto alergenų aptikimui, pvz. žemės riešutų arba pieno produktų.

Bioninės ausys

Jei esate nepakeliamai triukšmingoje vietoje, jūs turite du pasirinkimus: su tuo susitaikyti arba užsikimšti savo ausis. O ką daryti, jei reikia pašalinti tik vieną erzinantį garsą nenuslopinant kitų? Arba tiesiog sumažinti garsą? Tokias galimybes žada „Doppler Lab“ sukurtos ausinės „Here Active Listening“.

Skirtingai nuo kitų klausos aparatų, kurie tuo pačiu metu nuslopina arba pagarsina visus garsus, šios ausinės yra sinchronizuotos su išmaniojo telefono programine įranga, kuri vartotojui leidžia rankiniu būdu pasirinkti garsą, kurio jis nori atsikratyti. Tai yra, jūs galite stovėti šalia geležinkelio ir ramiai bendrauti, prislopinę traukinių keliamus garsus. Arba, pavyzdžiui, nutildyti vaiko verksmą viešajame transporte ir tuo pačiu metu gerai girdėti visus kitus garsus.

„Doppler Labs“ vadovas Noah Kraft „Here Active Listening“ vadina papildyta audio realybe. Ausinės buvo sukurtos muzikantams ir koncertams, o dabar tapo prieinamos visiems.

Skaitmeninis stetoskopas

Klausyti paciento širdies plakimą per stetoskopą ir nustatyti sutrikimus, remiantis tik savo ausimis ir patirtimi – užduotis tarp medicinos ir meno. Bet ne su „Eko Core“. Prijungę šį adapterį prie įprato stetoskopo, galite į išmanųjį telefoną atsisiųsti širdies dūžių garsus, o speciali programa jus išanalizuos ir palygins su ankstesniais įrašais, kurie gydytojams padės aptikti triukšmus, širdies vožtuvų ir kitas anomalijas, kurių negirdi žmogaus ausis.

Kalifornijos universitete dabar vyksta „Eko Core“ bandymai, kuriems vadovauja kardiologas dr. Johnas Chorba.

Virtualios realybės akiniai

Virtualios realybės akiniai, pvz. „Oculus Rift“, nukelia jus į vandenyną su delfinais arba Vaterlo mūšio sūkurį. „Microsoft HoloLens“ papildo jūsų realybę.

Užsidėję akinius galite apsaugoti savo namus nuo robotu užpuolimo, „operuoti“ tikrus žmones arba valdyti 3D modelius. Jau dabar „HoloLens“ naudoja NASA laboratorijose Marso reljefo imitavimui  ir medicinos studentams suteikia galimybę analizuoti virtualius vidaus organus.

Energijos suteikiantys makaronai

„Banza“ – tai makaronai pagaminti iš avinžirnių, o ne kviečių. Šis paprastas pakeitimas, kuris buvo atrastas klaidų ir bandymų metodu, dabar mums leidžia mėgautis sveikais pietumis.

„Banza“ yra dvigubai daugiau baltymų ir keturis kartus daugiau skaidulų nei įprastuose makaronuose, bet daug mažiau angliavandenių ir glitimo. Jei abejojate dėl jų skonio – pažvelkite į pardavimų statistiką. „Banza“ pradėjo pardavinėti pernai dviejose JAV parduotuvėse, o dabar jų galima rasti 1700 parduotuvių, įskaitant „Fairway“ prekybos centrus, kur naujiena neseniai tapo geriausiai parduodamais makaronais.

Stalinė DNR laboratorija

DNR grandinės tyrimas gali užtrukti visą dieną. „Juno“ sumažina šio proceso trukmę iki trijų valandų, o tai mokslininkams palengvins uždavinį surasti kaulų čiulpų donorus bei vaistus nuo autoimuninių ligų.

Visa paslaptis – mikroschema „Fluidigm“, kuri gali ištirti tūkstantį kartų už vandens lašą mažesnį mėginį. Vyresnysis „Fluidigm“ viceprezidentas Marcas Ungeris mato daug naujojo įrenginio pritaikymo ligoninėse ir laboratorijose galimybių.

Namas, padedantis benamiams pradėti viską iš naujo

Būstas benamiams dažniausiai yra laikinos prieglaudos ar sandėliai. „Star Apartments“ Los Andžele laužo šį stereotipą savo nedidelę gyvenvietę primenančia architektūra.

102 kambariai-studijos, keturios terasos, klinika pirmame aukšte, bėgimo takelis ir erdvė puikiems kambariams. Prieglaudos užduotis – išgydyti žmones išmestus iš miestų klinikų, padėti išspręsti keletą problemų ir, galbūt, padėti pradėti gyvenimą iš naujo.

Saugus sunkvežimis

Kiekvienais metais tūkstančiai žmonių sužeidžiama ir žūva eismo įvykiuose, nes jie per sunkvežimius nepastebi pavojų.

Tai ypač aktualu Argentinoje su siaurais ir vingiuotais keliais. „Samsung“ ir reklamos agentūra „Leo Burnett“ rado kūrybinį problemos sprendimą ir sukūrė sistemą, kuri perduoda sunkvežimio priekyje esančios kameros vaizdą į keturis gale sumontuotus ekranus ir tokiu būdu vairuotojai mato aiškų vaizdą apie tai, kas vyksta priekyje.

Pirmojo bandymo metu saugus sunkvežimis  be jokių incidentų įveikė 1000 km per tris dienas. Dabar „Samsung“ tobulina technologijas ir dirba su Argentinos valdininkais dėl plataus išradimo įdiegimo.

Vaiko savijautos stebėtojas

„Ar viskas yra gerai su mano kūdikiu?“ Į šį, tėvus jaudinantį klausimą, ketina atsakyti bendrovė „Sproutling“ išleidžianti savo pirmąjį produktą. Prietaisas yra panašus į įprastą sporto režimo sekimo aparatą ir stebi vaiko širdies susitraukimų dažnį, kūno temperatūrą, padėtį ir kitus duomenis, o jei yra priežastis skelbti pavojų, nusiunčia tėvams pranešimą į išmanųjį telefoną.

Kaip „Sproutling“ išstudijuos kūdikio įpročius, galės, pvz. prognozuoti kada vaikas atsibus.

Dronų aerouostas

„Amazon“ ir „Google“ planuoja dronais pristatyti prekes. Tačiau kyla klausimas kur juos saugoti? IT gigantai gali kreiptis pagalbos į Ruandą, kur pradedamas statyti pirmasis oro uostas bepilotėms skraidyklėms. Ši naujovė į šalį leis greičiau pristatyti, maistą, vaistus, elektroniką ir kitas prekes.

Pasak architektų firmos „Foster + Partners“, kuri vykdo pirmąjį statybos etapą, projektas Ruandoje yra kuklus, tačiau gali paskatinti panašias iniciatyvas kitose šalyse, kurioms taip pat reikia paspartinti gyvybiškai svarbių daiktų pristatymą. Oro uostą Ruandoja planuojama baigti 2020 m.

Kelnaitės „toms dienoms“

Jau kelis dešimtmečius moterys mėnesinių metu naudoja įklotus ir tamponus. Tai ne visada patogu, taip pat reikalauja nuolatinių išlaidų. Ar apatinis trikotažas negali patikimai apsaugoti nuo pratekėjimo? Šio klausimu rimtai užsiėmė dvynės seserys Miki ir Radha Agrawal iš Šri Lankos. Kartu su kitu partneriu Antonia Dunbar, jos pradėjo gaminti klasikines kelnaites ir stringus, kurie gali pakeisti įklotus.

Apatiniai rūbai sudaryti iš keturių antimikrobinio audinio drėgmę sulaikančių sluoksnių, be to juos galima naudoti daug kartų – tereikia paprasčiausiai išskalbti. Priklausomai nuo organizmo savybių, kai kurios pirkėjos galės naudoti tik kelnaites, o kai kam reikės papildomos apsaugos.

Lova dėžutėje

Naujo čiužinio pirkimas – labai ilgas ir daug nervų kainuojantis užsiėmimas. Mus užgriūva daugybė pasiūlymų, iš kurių turime pasirinkti vieną. Bendrovės „Casper“ generalinis direktorius Philipas Krimas nusprendė palengvinti patogaus miego mėgėjų gyvenimą.

Idėja paprasta: klientams pasiūlyti tik vieno stiliaus čiužinį. Jis patogus dėl naudojamo putų mišinio, nebrangus ir parduodamas internete. Klientams čiužinys pristatomas vakuuminėje pakuotėje. Per 100 dienų, jei nepatiks, jį galite grąžinti atgal. Tačiau P.Krimas teigia, kad tai atsitinka retai. Tikimasi, kad „Casper“ čiužinių šiemet bus parduota už 75 milijonus JAV dolerių.

Virtualus teptukas ir drobė

Maždaug prieš 450 metų žmonija išrado pieštuką. Per šį laiką jis tapo toks įprastas, kad mes pamiršome, koks tai nuostabus daiktas. Juo galima rašyti bet kokiu kampu, o spalvos sodrumas priklauso nuo spaudimo jėgos. Klaidas galima lengvai ištrinti.

Pieštuko funkcijos atkūrimas skaitmeniniu formatu inžinieriams nedavė ramybės daugelį metų ir todėl naujausias „Apple“ išradimas padarė didelį įspūdį „Time“ žurnalistams. „Apple Pencil“ leidžia piešti ant ekrano tarsi ant popieriaus ir atpažįsta paspaudimo jėgą. Tai dizaineriams ir kitiems specialistams atvers naujas paveikslėlių, animacijų ir brėžinių kūrimo galimybes.

Sportbačiai, kuriuo galite užrišti su viena ranka

2012 metais nuo cerebrinio paralyžiaus kenčiantis Matthew Walzeris atsiuntė laišką bendrovei „Nike“. Paauglys jame rašė, jog nori stoti į koledžą, kurį savarankiškai pasirinks ir nenori nerimauti dėl to, kad kažkas kiekvieną dieną turės jam padėti užrišti batus. Ši idėja patiko „Nike“, juk paprastai užrišami sportbačiai tiks visiems vartotojams ir palengvins gyvenimą turintiems negalią.

Šiemet gamintojas, kartu su žinomu krepšininku LeBronu Jamesu pristatė viena ranka užrišamus sportbačius „Flyease 8“. Pakanka tiesios patempti dirželį ir jis užtemps raištelius. Tiesa, jei patrauksite per greitai arba stipriai, sagtis gali lūžti, todėl „Nike“ dar yra kur tobulėti. Tačiau Matthew Walzeris, kuris dabar yra Floridos universiteto antrakursis, sakė, kad „Nike Flyease 8“ jau suteikia jam nuostabų nepriklausomybės ir patogumo jausmą.

Keptuvė su Bluetooth

Kai ruošiame nepažįstamą patiekalą, mes sau užduodame tuos pačius klausimus: ar pakankamai įkaitusi keptuvė, ar ne laikas pamaišyti, šis maistas yra paruoštas ar dar reikia kepti? Keptuvė „Pantelligent“ į juos atsakys. Išmaniojo telefono programoje pasirinkite receptą, o keptuvė naudodama Bluetooth ir šilumos jutiklį, ekrane rodys pranešimus. Taigi, jūs tiksliai žinosite, kada apversti kepsnį tam, kad jis iškeptų vidutiniškai.

Kada „Pantelligent“ išradėjai Humberto Evansas ir Maikas Robbinsas Masačiusetso technologijos universitete tik kūrė keptuvės prototipą, Humberto puikiai gamino maistą, o Maikas galėjo tik iškepti kiaušinienę. Dabar, pasak Evanso, jo buvęs kambario kaimynas lengvai paruošia „Piccata“ vištieną.

Vandenį filtruojanti knyga

663 milijonų žmonių negali sau leisti švaraus geriamojo vandens, nes filtravimas yra sudėtingas ir brangus procesas. Išgelbėti gali „Drinkable Book“, kurią mokslininkai kūrė keletą metų. Jos puslapiai – vandens filtrai, kurie sulaiko iki 99 proc. kenksmingų bakterijų. Šie duomenys buvo gauti atliekant knygos bandymus Bangladeše, Ganoje ir Pietų Afrikoje. Naudojimo instrukcija yra knygos puslapiuose.

Nors mokslininkai dar turi nustatyti, ar išradimas gali pašalinti visus nešvarumus, įskaitant virusus, išradėjai yra nusiteikę optimistiškai ir teigia, kad jie jau turi partnerius, kurie nori finansuoti testavimą ir didelio masto gamybą.

Dulkių siurblys vandenynui

Jei iš Ramiojo vandenyno sugauti visas plastiko šiukšles, jos padengs Teksaso valstijos plotą ir su kiekviena diena jų vis daugiau ir daugiau. Šiukšlių gaudymas tinklais – brangus ir daug laiko atimantis procesas. „Ocean Cleanup Project“ išradėjai siūlo patalpinti 100 km ilgio plaukiojančią užtvarą ir tokiu būdu gaudyti šiukšles išnaudojant vandenyno sroves.

Tinklas bus patalpintas trijų metrų atstumu nuo vandens paviršiaus taip, kad žuvys galėtu praplaukti. Jei ateinančių metų bandymai bus sėkmingi, valymo darbai būtų pradėti 2020 m. Mokslininkai apskaičiavo, kad per 10 metų išradimas padės 42 proc. sumažinti atliekų kiekį vandenyne.

Asmeninis oro taršos detektorius

Detektorius „Tzoa“ nustato aplink esančio oro sudėtį tam, kad padėtų apsisaugoti nuo kvėpavimo teršalais ar alergenais. Kevino Harto išrastas stacionarus prietaisas matuoja temperatūrą, kietųjų dalelių (dulkių, žiedadulkių, pelėsių, išmetamųjų dujų) kiekį, saulės radiacijos srauto tankį ir siunčia duomenis į institucijas, kurios gali išanalizuoti oro sudėtį.

Gegužę bendrovė planuoja pradėti gaminti nešiojamuosius detektorius, kurių dėka bus galima suplanuoti pėsčiųjų maršrutus taip, kad būtų išvengta alergenų, pavyzdžiui, žiedadulkių.

Vaikus programuoti mokantis kamuoliukas

Programuotojų paklausa sparčiai auga, todėl įmonė „Made by Many“ siūlo vaikus nuo mažens mokyti programavimo. „Hackaball“ – žaislas, kuris yra suderintas su mobiliąją programa ir leidžia vartotojams programuoti, kada ir kaip jis įsijungs.

Šią galimybę galima panaudoti žaidimuose. Per vieną iš bandymų vaikai nustatė parametrus, kurie pakeičia rutulio spalvą atsitiktiniais laiko tarpais ir žaidė „karštą bulvę“.

„Made by Many“ direktorius Williamas Owenas sako, kad „Hackaball“ ypatingas tuo, jog programavimas yra taikomas realiame gyvenime, o ne rašomas kodas ekrane.

Atrodo, kad ši koncepcija daug kam patiko: „Kickstarter’ svetainėje idėją parėmė 2800 vartotojų, pervesdami 240 tūkstančių dolerių. Pirmieji „Hackaball“ egzemplioriai bus pristatyti sausio mėnesį.

Virtuali realybė iš kartono gabalo

Ažiotažas dėl virtualios realybės prietaisų yra pagrįstai orientuotas į Premium klasės akinius, pvz. „Oculus Rift“ ir „HTC Vive“, kurie kainuos kelis šimtus dolerių.

Tačiau „Google Cardboard“ nuo jų labai skiriasi: nuo 2014 m. kiekvienas iš kartono gabalo gali sukurti savo virtualios realybės įrenginį, naudojant nemokamą instrukciją ir išmanųjį telefoną. Yra programų, kurios gali būti naudojamos mašinos valdymui ir dalyvavimui koncerte, galima netgi pažaisti įdomų žaidimą.

„Mes sakome žmonėms: „Ei, tiesiog įdėkite savo išmanųjį telefoną į kartono gabalą ir jūs pamatysite kai ką įspūdingo!“. Ir kai jie tai padaro, būna šokiruoti“, – sako „Google“ darbuotojas Clay Bavoras.

Muzikos instrumentas, kuris imituoja dešimtis kitų

agal statistiką 70 proc. suaugusiųjų norėtų reguliariai groti muzikos instrumentu, bet tik 5 proc. tai daro. Taip yra iš dalies dėl to, kad sunku pasirinkti tik vieną iš jų. „Artiphon“ imituoja dešimtis skirtingų instrumentų ne tik garsu, bet taip pat ir grojimo būdu.

Su juo galite barškinti kaip gitara arba skambinti, tarsi pianino klavišais. Taip pat galite groti kaip bandža, o kartais mušti kaip būgnus. „Artiphon“ finansavimo kompanija „Kickstarter“ jau surinko 1,3 mln dolerių.

Elektrinis visureigis

Rugsėjo mėnesį pristatytas „Tesla Model X“ yra ne tik egzotiškas, bet ir gyvenime naudingas automobilis. Šis elektrinis visureigis gali nukeliauti 402 km vienu įkrovimu, o jame telpa septyni keleiviai. Galinės „Model X“ durys atsidaro į viršų, o iki 100 km/h automobilis įsibėgėja mažiau nei per keturias sekundes. Pažemintas svorio centras užtikrina gerą valdymą, kas yra reta tarp visureigių. „Tesla“ vadovas Elonas Muskas sako, kad vartotojai turėtų pamatyti, jog kiekvieną automobilį galima padaryti elektriniu.

Žaislas, su kuriuo galima paplepėti

Skirtingai nuo kitų kalbančių žaislų, kurie gali tik pakartoti vaiko pasakytas frazes, dinozauras, pagamintas naudojant „IBM Watson“ technologiją, prasmingai bendrauja su 5-9 metų vaikais.

Jis gali atsakyti į iš anksto nustatytus klausimus, kaip antai: „koks atstumas iki Mėnulio“ ir išgirsti vaikų atsakymus. Taigi, dinozauras padeda vaikams gilinti matematikos įgūdžius klausinėjant, pavyzdžiui, „kiek bus 2 + 2?“ arba „ar gali suskaičiuoti iki 10?“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(39)
(5)
(34)

Komentarai (1)