Verta žinoti: kaip šaltis veikia išmanius telefonus ir kaip juos apsaugoti?  (0)

Išmanūs telefonai šaltą temperatūrą gali atlaikyti kur kas geriau nei šilumą, tačiau didelis šaltis taip pat gali paveikti telefonų vidinius komponentus ar visiškai juos sugadinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„PC World“ prieš kelerius Suomijos Techniniame tyrimų centre specialioje laboratorijoje atliko tyrimus, kurie parodė, kad jokio gamintojų modeliai negebėjo atlaikyti didesnio nei – 40 laipsnių šalčio, o geriausiai šalčio eksperimentuose pasirodė „Samsung“ išmanieji, prasčiausiai – „Apple“.

Tiesa, nuo to laiko telefonai patobulėjo, tačiau atsparių šalčiui telefonų vis dar nėra ir užtenka didesnės nei – 10 laipsnių temperatūros, kad telefonai nebefunkcionuotų.

Senkanti baterija

Baterijos išsekimas yra vienas greičiausiai pastebimų šalto oro padarinių. Sušalę išmanūs telefonai gali akimirksniu išsijungti dėl išsikrovusios baterijos.

Esant žemai temperatūrai ličo jonų pagrindu veikiančiose baterijose vyksta cheminiai pokyčiai, baterija yra priversta dirbti sunkiau, kad palaikytų telefono temperatūrą.

Pirminė intuityvi reakcija dėl šalčio išsijungus telefonui yra noras jį ir vėl įjungti, tačiau tai nėra gera idėja – įjungimas gali sukelti ilgalaikių gedimų, todėl geriausia telefoną nunešti į šilą patalpą ir kurį laiką leisti jam atšilti.

Ekrano problemos

Išmanūs telefonai su LCD ekranais, kurių dauguma, šalčio paveikiami kur kas labiau, nei, pavyzdžiui, su AMOLED.

Telefonus su LCD ekranais turintys vartotojai greičiausiai yra pastebėję, kad ekranas šaltyje į prisilietimus reaguoja ne taip greitai, taip pat gali išsilieti ekrano spalvos ar tekstas.

LCD ekranai sudaryti iš skirtingų sluoksnių. Skystieji kristalai yra sudėti tarp poliarizacinių filtrų ir elektrodų, o už ekrano yra plonos tranzistorių juostos sluoksnis, kuris padeda reguliuoti ekrane rodomus pikselius.

Kai nukrenta temperatūra, skystųjų kristalų medžiagos klampumas didėja eksponentiškai, todėl pikseliai šaltyje kur kas lėčiau keičia spalvą. Kai šaltis itin didelis, pikseliai nespėja pilnai pakeisti spalvų, todėl ekrane matomi išblukimai ir dėmės. Be to, šaltyje nukritę ekranai gali greičiau sudužti, nes šaltis sukietina ekranų paneles.

Vidinių komponentų iššūkiai ir apsauga

Esant itin žemai temperatūrai išmanūs telefonai gali susidurti ir su vidinių komponentų sutrikimais – gali sugesti duomenų apdorojimo funkcijos, šaltyje esantys telefonai sunkiau skaito SIM korteles.

Ilgą laiką telefonus palaikius šaltoje patalpoje ar, pavyzdžiui, lauke esančiame automobilyje per naktį, įnešus juos į šiltą patalpą įrenginiai gali būti paveikti skysčių kondensacijos, kuri susikaupia po ekranu.

Vienintelis veiksmingas patarimas žiemą – laikyti telefonus kuo arčiau kūno ir, esant dideliam šalčiui, kaip įmanoma labiau riboti naudojimąsi. Padėti apsaugoti telefonus gali ir specialūs apsauginiai dėklai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(19)
(1)

Komentarai (0)