Artinasi skandalas: leista skaityti asmenines socialinių tinklų žinutes

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2016-01-14 11:46
Labai jau mažai informacijos šiame straipsnyje ir pagal ją negalima susidaryti nuomonės kas ir kaip. Bet iš to kas parašyta, atrodo kad viskas teisėta ir gerai. Kaip supratau, įmonė kiekvienam darbuotojui sukūrė „Yahoo“ paskiras skirtas bendrauti su klientais arba kitais darbuotojai. Ir šia paskyra darbdavys tikrino, o ne asmenine darbuotojo paskirą. Todėl teoriškai tokioje paskiroje neturi būti privačių žinučių ir darbdavys netikrino privačių žinučių. Bet kadangi darbuotojas darbine paskyra naudojo privačioms žinutėms, tik dėl to darbdavys pamatė jo privačias žinutes įmonės paskiroje. Bent jau taip supratau iš to kas parašyta straipsnyje. Tada nematau nieko keisto, kad darbdavys jas pamatė. Bet žinau, kad darbuotojai turi poilsio pertraukėles, tie kurie dirba prie kompiuterių turi poilsio pertraukas kas valanda (akims pailsėti). Ir kaip tas pertraukėles darbuotojas naudoja, nėra darbdavio reikalas. Vienas rūko, kitas miega, o trečias nuosavu telefonų su šeimos nariais kalbasi. Ir darbdavio tai neturėtu liesti. Bet naudoti įmonės paskirą asmeniniams tikslams yra tas pats kas darbuotojas naudotu įmonės mašina važiuoti į parduotuvę pietums pirkti ar kitiems asmeniniams tikslams. Tai tokie poelgiai nusipelno drausminių nuobaudų. O jei darbuotojas vis tiek darbinę mašina naudoja asmeniniams tikslams, tai ir atleidimo iš darbo. Iš straipsnio neaišku ar darbuotojas buvo atleistas iš kart, ar po pakartotinų įspėjimų.
raimism 2016-01-14 12:51
Tai Europos Žmogaus Teisių teismo sprendimas. Ir labai teisingas. Darbdavys turi teisę ir pareigą tikrinti ką darbo metu veikia darbuotojas. Tame EŽTT sprendime aiškiai akcentuota - darbo laikas, darbo patalpos, darbdavio suteiktos darbo priemonės. Tarp kitko - jie stebėjo ne darbinį ''account''ą, o asmeninę ''Yahoo'' paskyrą. Bet ja buvo naudotasi darbo laiku ir iš darbinio kompo. Mano supratimu, kad stebėjo - normalu. Įmonei būtų mažas skirtumas per kokį account'ą (asmeninį ar darbinį) būtų pvz išduotos įmonės komercinės paslaptys... Darbo metas - dirbk.
kestutisz 2016-01-14 22:06
Rimtai? Kai turbūt kiekvienas kišenėje nešiojasi devaisą su internetu?
raimism 2016-01-15 11:04
Žinoma. Tavo kišenėje esantis įrenginys su internetu greičiausiai nėra įmonės tinklo dalis, o štai kompas - tiesiogiai tinkle. Įmonė privalo rūpintis savo saugumu - greičiausiai su tuo nesiginčys niekas. Net jei ir negali apsisaugoti nuo visų įmanomų grėsmių (telefonas kišenėje), turi saugotis bent jau nuo to, nuo ko gali. Ir grėsmės ne vien dėl saugumo. Atsisiųs koks nors darbuotojas į įmonės kompą ''savo reikmėm'' nulaužtą Photoshop'ą ar CAD'ą - baudą mokės įmonė, ir net labai nemažą... Vienu žodžiu - darbo laiku reikia dirbti, o ne savo reikalais užsiiminėti...