JAV karo analitikas: lyginant su Estija, dabartinė Lietuvos gynybos strategija yra visiška nesąmonė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mnv 2016-03-05 13:28
Kodėl kai kalbama apie Baltijos regiono gynybą, vis pamirštama Lenkija? Vis teigiama, kad mes kažkokioje NATO saloje, kurią galima pasiekti tik lėktuvais ar per jūrą. Tai ne Kaliningradas NATO apsupa, o NATO Kaliningradą, blin.
kiesza 2016-03-05 13:47
Putiovas analititikas. nevynioja į vatą ir rėžią visą tiesą, nors ir pamiršdamas jog mes neturime pinigų spausdinimo teisės. Kita vertus jis mums niekuo negali padėt apart patarimo didinti išlaidas kariuomenei..
Šinšilas 2016-03-05 15:25
Šitas analitikas nežino, jog dabartinė Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vadė ištikimai tarnavo Kremliui ir už tą tarnystę kadaise iš JAV buvo paprašyta išvykti per 24h. Kol tokia valdžia pas mus bus niekas į okupantą Putiną nešaudys, tik su duona ir druska sutiks.
Instruktorius 2016-03-05 16:20
Sveikas Sinsila, prisiregistravai tik tam kad pilti pamazgas ant musu Prezidentes? Kuom musu valdzia bloga, ? mirsti is bado ar neleidzia isvykti geresnio gyvenimo ieskoti? Eik i kariuomene issiliesi...
mobilunkas 2016-03-05 16:28
85k rusu kariu. Skaiciuojam lietuvius- gimsta apie 30k is ju 15 k berniuku. jei neskaiciuosim emigracijos tai kariuomenej reiketu tarnaut 6 metus. iskaiciuojam emigracija ir gaunam kad toki kieki islaikyt reikia tarnaut kariuomenej apie 10 metu. bet dar neiskaiciavom kad kas antras vaikas ligotas, kad i kariuomene negalim imt valdzios ir teisesaugos atstovu nariu. Tad viska iskaiciavus arti 20 m tarnavimas kariuomenej. Truksta 5 m iki rekrutu. iskaitom aukstaji moksla ir zmogui iki pensijos belieka dirbt maziau 20 metu. Galbut pigiau kokybiska diplomatija kainuotu?
Vytax 2016-03-05 16:37
Straipsnyje aiškiai parašė. Trūksta rezervo, o ne esamų kareivių. Tad jei karinį parengimą kasmet įgautų 15k. vyrų, po 10m turėtume iki 150k. karių rezervą,
Šinšilas 2016-03-05 16:46
Kur, kokias pamazgas? Jankis pasakė aiškiai: estai skiria 2% BVP gynybai, mes neskiriam. BVP vienam gyventojui pas mus didesnis nei estų, vadinasi finansuoti gynybą pilnai galim, tik nenorim. Estai koloborantams liustraciją padarė 1991 metais, pas mus visa komunistinė grietinė iki šiol valdžioje. Štai tau pamazgos. O jankis dar nežino, kad prisipirkom šarvuočių už tankų kainą.
Instruktorius 2016-03-05 17:16
Speju jei Tavo valia butu tuos pinigus butum pensijom isleides...? Kas tie jankiai? Sinsila?
rock2400 2016-03-05 19:12
Oi, we got ourselves another one!
Rukis 2016-03-05 22:03
Aš manau, kad dėl privalomosios karinės tarnybos reikėtų KAM ir Švietimo ministerijos bendros strategijos. Pavyzdžiui sukūrimas, kai kiekvienas mokinys po 12 klasių keliauja atlikti tarnybos 9 mėnesiams. Po to stoja kur nori, dirba kur nori. Aišku prievartos nereikia. Nenori - laisvas, bet be atestato (12 klasių). Ko pasekoje universitetų ir kolegijų durys lieka uždaros. Be tai galioja tik tinkamiems karinei tarnybai piliečiams. Kas nenori tarnaut, tegu neeina į 11 klasę, stoja į profkę ir praktiškai tas pats bus, kaip tam kuris neėjo tarnaut po 12. Nelojalūs Lietuvai arba pacifistai piliečiai tampa paklausiais specialistais (santechnikais, elektrikais, staliais ir t.t.) arba emigruoja. Suartinama visuomenė su kariuomene, kai Lietuvos jaunoji inteligentija prafiltruoja karybą. Du zuikiai vienu šūviu. Kitas variantas: Pietų Korėjos pavyzdys. Visi vyrai privalo atlikti karo tarnybą iki sulaukiant 35 metų. Kada ją nori atlikti renkiesi pats. Beje manau, kad karinę tarnybą turi atlikti ir merginos. Joms galėtų būti atskira karinė programa sudaryta su mažesniu krūviu ir galbūt labiau specializuota programa į karo mediciną ir į kitas mažiau fizinių pajėgumų reikalaujančias sritis.
lucy 2016-03-05 23:34
"Ur economical problems can wait, emigration problems can wait, broken education system can wait, protesting teachers making fuss for no reason give them a slap. Better to spend MOAR on military and find/make enemies to fight, then problems above will become too insignificant just like we do! Then media and people attention will be focused on new bigger problems". @learn from the best
shift 2016-03-05 23:42
Jei atidžiau pažvelgsi į žemėlapį, o tiksliau į tą vietą kur LT ribojasi su PL, tai tas ruoželis yra bauginančiai mažas. O Baltarusijoje esantys rusų kariai veikdami kartu su Kaliningrado daliniais galėtų kone per valandą atkirpti tą LT-PL "virkštelę". Čia ir yra viena didžiųjų grėsmių.
Arthuras 2016-03-06 00:22
Tau paranoja. Kaip ir didžiajai daliai "vienų žinomiausių" amerikonų analytikų ir egzpertų. Bet, be abejo, ko norėti iš valstybės egzpertų, kuriai yra dvi šventos karvės - dievas ir jų karinė galia. Jei gerai pamenu delfi.lt straipsnį, kažkuris iš tų pačių egzpertų ragino mažinti dėmesį socialinėms problemoms, švietimui, sveikatos apsaugai ir t.t. T.y. visos valstybės resursus nukreipti į krašto gynybą... Per prievartą kario nepadarysi. Lygiai taip, kaip per prievartą nepriversi būti patriotu bei mylėti Tėvynę. Kuo daugiau prievartos - tuo daugiau bus spjaunama ir kraunami lagaminai. Ir Lietuva neteks ir tų pačių protų, kurie dar lieka Lietuvoje. Tai yra tikrai tas kelias, kurį turime rinktis. Jei norime ir likti užmiršta militarizuota provincija. Tavo logika apskritai - iškreipta. Jei žmogus pacifistas - tai jam duris visur užverti ir nuvaryti į profesines mokyklas? Pasiūlysiu pasigydyti galvą. Tu esi militaristas ir nori savo vertybes įskiepyti visiems. Nepavyks, galiu užtikrinti. Visa šita "Rusija puola" tragikomedija turėtų būti sprendžiama labai paprastai - skiriami 2 proc. BVP krašto gynybai (lygtais ir bus jie artimiausiais metais skiriami). Pastoviai, to procento nemažinant, nepriklausomai nuo politinės situacijos. Ir prižiūrint, kad pinigai būtų leidžiami skaidriai. Orientuotis į profesionalią kariuomenę, o ne kaupti teorinius rezervus, kurių paruošimas kainuoja daug, o karo atveju - labai neaiški nauda.
Kalambūras 2016-03-06 02:03
Sprendžiant iš tavo komentaro tau vata iš ausų lenda, bet sugaišiu šiek tiek laiko ir pabandysiu argumentuoti kodėl manau, kad kometarą parašei kamuojamas aukštos temperatūros, per daug rusiškos propagandos žiūrėjai arba šiaip esi pataloginis silpnaprotis. Visu pirma JAV vadini valstybe, kuriai svarbu tik dievas ir karinė galia. Čia ryškiai Valstijas maišai su Rusija, nes pirmoji Jungtinių Valstijų konstitucijos pataisa garantuoja laisvą religijos išpažinimą ir draudžia religinės valdžios šalyje įvedimą, t.y. atskiria religiją ir valstybę. Žemiau įdedu aplausos fragmentą, kur gali įsitikinti kaip svarbu gynyba šiai militaristinei valstybei: puikiai parodo tavo įsitikinimus. Tau nieko nereiškia Rusijos karas Gruzijoje, karas Ukrainoje, atviri Rusijos Dūmos narių grasinimai Pabaltijo ir Skandinavijos valstybėms, pratybos, kurių metu imituojami branduoliniai smūgiai Lenkijai ir Švedijai, nuolatiniai oro ir jūros ekonominės erdvės pažeidimai. Tu visa tai vadini tragikomedija ir drąsiai teigi jog mums užtenka 15000 karių ir 2 proc, nuo BVP ( iš kurių tik ketvirtis tenka naujiems pirkimams). Tavo vadinami teoriniai rezervai savo efektyvumą įrodė dar per 2 pasaulinį karą, kai po 3 mėn, pasirengimo kariai eidavo į frontą. Visos valstybės, kurios ribojasi su Rusija ( išskyrus lenkus, kurie ribojasi su Kaliningrado sritimi, nors ir jie paskelbė apie nacionalinės gvardijos kūrimą (46 tūkst. karių)) turi šauktinių kariuomenę ir gausų rezervą. Taigi dabar atsakyk kodėl parašei šį "nuostabų" komentarą? A) Sergi gripu, turi 40 laipsnių ir nelabai susigaudai aplinkoje; B) Sėdi prie kompo su iš Dildošiūnaitės pirktais marškinėliais "Rusai puola" , klausaisi sovietinės Lietuvos himno ir grožiesi ant destopo užmestu kūju su pjautuvu; C) Tau diagnozuota idiotija, sėdi savo išmatose ir sunkiai sulaikai seilėtakį, o komentarą rašydamas užtrukai pusė dienos;
Rukis 2016-03-06 02:24
Kokybiška diplomatija su imperinių ambicijų turinčia gigante valstybe neįmanoma, kol už savo nugaros neturi kokybiškų ir gausių karinių pajėgumų. Aš, kaip ir dauguma, esu už taiką. Bet naivus pacifizmas niekam, tikrai, NIEKAM neatnešė taikos.
Arthuras 2016-03-06 11:25
Kalambūras, užsiregistravai tam, kad pavemt galėtum? Apskritai, mano nuomone, tokie komentarai, kurių didžioji dalis yra vemalai - įžeidinėjimai, kažkokie stereotipiniai nepagrįsti kliedesiai turėtų būti trinami. Bet kažkaip administratoriai lėtai reaguoja. Šauktinių kariuomenę turi Suomija, Estija. Norvegija turi, bet gali atsisakyti eiti.
vladas34 2016-03-06 11:58
jus visi avinu gaujos rusija, USA, Lietuva ir t.t. ne mano tevine nors esu gimes teritorijoje pagal jus vadinamoje Lietuvoje , mano tevine yra ŽEME. kada jus tai suprasit ir ginklu nebreikes . reikia technologiju kurios apgintu ŽEME nuo išoriniu poveikiu o ne vienas kitam i gerkles kibti. ATSIMERKIT Žmones jus.
Šinšilas 2016-03-06 12:55
Mane domina komentuojančių „analitikų“ tipo „rusai puola“ analizė, kodėl vis tik Lietuva neskiria 2% BVP krašto gynybai, nors Estija seniai tai daro, o BVP dalis tenkanti gyventojui Lietuvoje netgi didesnė arba panaši kaip Estijoje. Vadinasi, Lietuva gali, bet neskiria. Aš manau, aukščiausiuose valdžios sluoksniuose dirba Kremliui ištikimai tarnavę asmenys, kurie, rusų puolimo atveju, matyt, suinteresuoti menkai galėsiančia apsiginti mūsų valstybe. Bet gal klystu? Yra kitokių nuomonių?
Kalambūras 2016-03-06 13:27
Tik patvirtini mano žodžius ape šauktinių kariuomenės reikalingumą. Taigi matau nesergi. Tai kuris variantas iš likusiųjų? B ar C
mobilunkas 2016-03-06 14:28
sauktiniai perspektyvus, jei planuojam kovot primityviom priemonem su nerimta valstybe- pagrinde jei planuojamas partizaninis pasipriesinimas. Nes tam nereikia moket paciu siuolaikiskiausiu karo budu, technikos ir pan. Beto per sauktinio laikotarpi ir neigysi profesionalios patirties. Emigrantai sauktiniai tai isvis kazkokia nesamone- karo metu nei spesi prisikviest, nei per siena kas juos praleis- karo metu nebus atviru sienu kaip dabar , kad sedai i lektuva ir tu jau cia. Pabandom isivaizduot teorini varianta, kad LT 5 metus ruose po 10k sauktiniu pakviestu is emigracijos (zodziu paruose 50k)jie atbuvo ta laikotarpi ir vel isemigravo- gaunasi, kad esamu momentu Lt neturi realaus rezervo- tik teorini. Kokios galimybes karo metu parsiskraidint 50k zmoniu iki oro uostu subombardavimo? Absoliutus nulis. Kokios galimybes atvezt autobusais 50k zmoniu? reikia 1000 autobusu vilkstines. 1000 tiksliu raketu ir nebelieka rezervo- vadinasi reikia vezt mazesnem grupem, leciau, per Lenkijos- Lt siena neivesi, per kalinigrada, baltarusija irgi neivesi. Lieka Latvijos siena ir subombarduotas juru uostas. Per jura sansu nebus -100 km pakrante kontroliuot juoku darbas priesui. Lieka 50k sauktiniu is Rygos oro uosto ir vos ne pakeleivingom masinom is Latvijos. Prasmingiausia ruost profesionalus ir moket tiek kad jie neemigruotu- kito kelio nematau.