Dar vienas būdas patobulinti virtualią realybę: „Tectonic“ kilimėlis  ()

Kol kompanijos „Oculus“ ir HTC tobulina virtualios realybės įrenginius, kuriuos dėvime ant galvos, naujas nedidelis JAV startuolis siūlo aštresniems pojūčiams išnaudoti ir kojas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niujorko startuolis „Tectonic technologies“ sukūrė slėgiui ir spaudimui jautrius kilimėlius, kurie virtualios realybės pojūčius padarys kur kas realesniais. Anot kompanijos, kilimėliai gali užfiksuoti beveik kiekvieną kojos judesį: tai, kaip judinate kojų pirštus; pernešate svorį ir t. t.

„Tectonic technologies“ atstovai tikisi, kad kilimėlis bus naudojamas su virtualios realybės įrenginiais (šalmais, akiniais, ausinėmis), ypač – „Samsung“ ar „Oculus“ technika. Kilimėlį bus galima naudoti ir žaidimams ar net tam tikroms aplikacijoms, skirtoms sukurti virtualios realybės pojūčius.

Niujorko universiteto IT profesorius Kenas Perlinas teigia, kad „Tectonic“ kilimėlis ne tik sukurs aštresnį pojūtį, bet ir galbūt išspręs kitą problemą – svaigulį ir pykinimą, kuris daugeliui atsiranda panaudojus virtualios realybės įrenginius.

„Tectonic“ kilimėlis yra labai panašus į kitą projektą. Kompanijos „Sensel“ pristatytą planšetės dydžio padėklą, fiksuojantį rankų pirštų judesius. Taip yra todėl, kad kai kurie ekspertai, dirbantys „Tectonic“ ir „Sensel“, 2010 m. kartu dirbo prie „Amazon“ projekto „Touchco“, kurio tikslas buvo pagaminti itin jautrius liečiamuosius ekranus.

Taigi, kol „Sensel“ kuria padėklus rankoms, „Tectonic“ gamina kiek didesnius kilimėlius kojoms. Kilimėlyje įtaisyti šimtai plokščių, jautrių slėgimui. Plokštės surenka informaciją apie žmogaus kojų judesius (vartotojas gali būti apsiavęs batus arba basas) ir siunčia ją kompiuteriui. Programinė įranga realiuoju metu analizuoja gaunamą informaciją ir „paverčia“ ją į efektus. Tai yra, žmogus gali pajausti, kad kilimėlis slenka į kairę ar dešinę, kyla ar leidžiasi žemyn.

„Tectonic“ balandžio–birželio mėnesiais ketina pristatyti pirmuosius 45×60 cm kilimėlius ir jiems reikalingą programinę įrangą, kurią šiuo metu dar tobulina inžinieriai. „Tectonic“ kilimėlio kaina sieks apie 180 eurų.

Nors kol kas „Tectonic“ kilimėliai bus naudojami tik kartu su virtualios realybės įrenginiais, ateityje tikimasi juos patobulinti ir naudoti šokyje, fizinėje terapijoje, sporte ir pan.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()