Galingiausi branduoliniai sprogimai žmonijos istorijoje (Video)  (8)

Branduoliniai sprogimai – galingiausi žmonijos sukurti ginklai ne tik dėl įtakos žmogaus organizmui ir tolesniam gyvenimui patyrus radionuklidų apšvitą, bet ir dėl šių sprogimų galios. XX a. branduolinio ginklavimosi varžybos įsibėgėjo taip, kad tiek Rytai, tiek Vakarai testavo vis didesnes ir vis galingesnes branduolines bombas. Jūsų dėmesiui – dešimt galingiausių branduolinių sprogimų žmonijos istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10. 1962 m. rugsėjo 27 d. sovietų atominės bombos sprogimas Naujojoje Žemėje. Užtaiso galia – 10 megatonų trotilo. Deja, šio, kaip ir keleto kitų Sovietų Sąjungoje pagamintų ir susprogdintų branduolinių užtaisų testavimo dokumentinės medžiagos neliko. Vis dėlto ši bevardė bomba yra laikoma dešimta galingiausia susprogdinta atomine bomba Žemėje.

9. Termobranduolinė bomba Ivy Mike. Susprogdinta 1952 m. JAV. Galia – 10,4 megatonos. Ivy Mike svėrė net 62 tonas, o buvo susprogdinta visų Šventųjų dieną – lapkričio 1 d.

8. Po poros metų, 1954 m. amerikiečiai Ramiajame vandenyne susprogdino 11 megatonų galios užtaisą, pavadinimu Castle Romeo. Tai yra antra galingiausia branduolinė bomba, susprogdinta virš jūros.

7. 1961 m. spalio 23 d. sovietų atominės bombos sprogimas Naujojoje Žemėje. Užtaiso galia – 12,5 megatonų.

6. Termobranduolinė bomba Castle Yankee. Susprogdinta 1954 m. JAV. Galia – 13,5 megatonos. Ši bomba yra galingiausia, kurią susprogdino virš vandenyno.

5. Galingiausių žmonijos istorijoje branduolinių sprogimų penketuką pradeda 1954 m. taip pat virš Ramiojo vandenyno susprogdintas branduolinis užtaisas Castle Bravo. Užtaiso galia – 15 megatonų. Tai – galingiausias Operation Castle serijų sprogimas ir galingiausia susprogdinta bomba JAV istorijoje.

4. 1962 m. rugsėjo 25 d. sovietų atominės bombos sprogimas Naujojoje Žemėje. Užtaiso galia – 19,1 megatonų trotilo. Šis užtaisas Naujojoje Žemėje susprogdintas dviem dienom anksčiau už dešimtoje vietoje likusią neįvardintą branduolinę bombą.

3. 1961 m. rugpjūčio 5 d. sovietų atominės bombos sprogimas Naujojoje Žemėje. Užtaiso galia – 21,1 megatonų. Paskutinė sovietų bomba be pavadinimo buvo net 11 tūkst. kartų galingesnė už bombą, kurią amerikiečiai numetė ant Hirošimos.

2. Testas 219. Sovietų Sąjunga, 1962 m. Užtaiso galia – 24,2 megatonos. Tai – antras galingiausias termobranduolinis sprogimas žmonijos istorijoje. Bomba buvo susprogdinta atmosferoje.

1. Bomba Caras. Sovietų Sąjunga, 1961 m. Užtaiso galia – net 50 megatonų.

Visų šių sprogimų galią sudėjus į viena išeitų visi per II pasaulinį karą susprogdinti sprogmenys, kurių kiekį reikėtų padauginti iš 10.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(51)
(7)
(44)

Komentarai (8)