Nepriklausomas lietuviško interneto greičio tyrimas atvėrė akis: reklamos mausto kaip mažus vaikus  (3)

Vartotojų teisių gynimo centro ir „TelcoQ Ltd.“ tyrimas nustatė, kad greičiausią mobilųjį internetą Lietuvoje siūlo „OMNITEL“ ir „TELE2“, o „BITĖ Lietuva“ internetas yra trečias pagal spartą. Tyrimą sudarė dvi dalys – matuotas mobiliojo interneto greitis 55 Lietuvos miestuose ir visoje šalies teritorijoje apskritai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-03-23 Nepriklausomas lietuviško interneto greičio tyrimas atvėrė akis: reklamos mausto kaip mažus vaikus  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vartotojų teisių gynimo centras, kilus abejonėms dėl „BITĖ Lietuva“ reklamos teiginio, kad „BITĖS“ 4G mobilusis tinklas yra greičiausias Lietuvoje“, korektiškumo, kreipėsi į Jungtinės Karalystės bendrovę „TelcoQ“, teikiančią interneto spartos matavimo paslaugą „Rotten WiFi“, kuri atliko išsamų tyrimą.

Pagrindiniai tyrimo rezultatai

Abiejose tyrimo dalyse „OMNITEL“ ir „TELE2“ mobiliojo interneto greičio matavimai dažnai buvo panašūs, tuo tarpu „BITĖ Lietuva“ daugumoje kategorijų atsiliko.

Pirmavimas skirtinguose miestuose. „OMNITEL“ mobiliojo interneto ryšys yra geriausias 26 miestuose. Antroje vietoje esanti telekomunikacijų bendrovė „TELE2“ geriausią ryšį parodė 25 miestuose. Operatorius „BITĖ Lietuva“ siūlė didžiausią spartą 4 Lietuvos miestuose.

Vidutinis greitis miestuose

Greičiausią mobilųjį internetą 55-uose ištirtuose Lietuvos miestuose teikia „OMNITEL“ – vidutinis atsisiuntimo greitis miestuose siekia 29,98 Mbps. „TELE2“ tinkle vidutinis atsisiuntimo greitis buvo 27,61 Mbps, „BITĖ Lietuva“ – 21,07 Mbps.

Pagal duomenų išsiuntimo greitį taip pat pirmavo „OMNITEL“ – 24,31 Mbps. Antri buvo „BITĖ Lietuva“ – 21,21 Mbps, „TELE2“ treti – 18,17 Mbps.

Vidutinis greitis visoje šalies teritorijoje. Bendrai visoje Lietuvos teritorijoje – keliuose, kaimeliuose, gyvenvietėse, o ne tik matuotuose miestuose, sparčiausią mobilų internetą užtikrina „TELE2” – jie teikia vartotojams atitinkamai 23,89 Mbps vidutinį atsisiuntimo greitį. „OMNITEL” rezultatas panašus – 23,82 Mbps. „BITĖ Lietuva“ yra trečioje pozicijoje su 16,43 Mbps.

Vidutiniu išsiuntimo greičiu lyderis yra „OMNITEL” su 19,18 Mbps. „TELE2“ rezultatas – 16,66 Mbps, „BITĖ Lietuva“ – 16,20 Mbps.

Vidutinis duomenų atsisiuntimo greitis 4G tinkle Lietuvoje

Būtent tokiu rodikliu „BITĖ Lietuva“ rėmėsi savo reklamoje, tačiau tyrimas operatoriaus pirmavimo nepatvirtino. Pagal vidutinį 4G (LTE) tinklo greitį Lietuvoje pirmauja „TELE2“. Šio operatoriaus vidutinis duomenų atsisiuntimo greitis yra 26,14 Mbps. Antroje vietoje yra „OMNITEL“ su 25,24 Mbps, o trečiojoje pozicijoje „BITĖ Lietuva” su 23,83 Mbps. Tyrimas taip pat parodė, kad „OMNITEL“ ir „TELE2“ 4G internetą siūlo 55 visuose tirtuose miestuose, „BITĖ Lietuva“ – 44 miestuose.

Kreipsis dėl nekorektiškos reklamos nutraukimo

Vartotojų teisių gynimo centras kreipsis į „BITĘ Lietuva“ dėl nekorektiškos reklamos nutraukimo, taip pat – informuos atsakingas valstybės institucijas, ir jau paprašė tarptautinės bendrovės „Ookla“ matavimų duomenų, kuriais reklamoje rėmėsi operatorius.

„Labai svarbu, kad gyventojus pasiektų tiksli informacija apie jiems siūlomas paslaugas ir jų kokybę, o ryšio operatoriai pateikdami informaciją klientams laikytųsi aukščiausių skaidrumo standartų ir įstatymų reikalavimų“, – sako Vartotojų teisių gynimo centro pirmininkas Paulius Mereckas.

Šių metų vasario 26-kovo 6 dienomis visame pasaulyje mobiliojo interneto spartos tyrimus vykdanti bendrovė „TelcoQ“, teikianti interneto greičio matavimo paslaugą „Rotten WiFi“, 55-ių Lietuvos miestų bei miestelių centruose ir visoje Lietuvos teritorijoje, naudodama vienodus mobiliuosius įrenginius, atliko mobiliojo interneto spartos tyrimus. Visų trijų operatorių („OMNITEL“, „TELE2“ ir „BITĖ Lietuva“) mobiliojo interneto greitis buvo matuojamas vienu metu tuose pačiuose taškuose, atliekant mažiausiai po 5 matavimus vienoje vietoje.

Pasak P.Merecko, Vartotojų teisių gynimo centras gavo vartotojų klausimų, ar „BITĖ Lietuva“ reklamos teiginiai apie greičiausią internetą šalyje yra tikslūs ir neklaidina vartotojų, todėl į pagalbą pasikvietė šios srities ekspertus, kurie tokio tipo tyrimų jau atliko Lietuvoje anksčiau. 

„Tyrimo metu buvo atlikta per 160 tūkstančių matavimų. Tai leidžia daryti labai tikslius apibendrinimus apie mobilaus tinklo kokybę Lietuvoje. Mes teikiame mobiliems operatoriams tinklo monitoringo paslaugą, kur matuojame iki trisdešimt mobilaus ryšio parametrų. Tai leidžia operatoriams susidaryti labai aiškų vaizdą, kokios kokybės paslaugas gauna jų klientai“, – sakė vienas iš „TelcoQ Ltd.“ steigėjų Artūras Jonkus. 

Įvertinus ekspertizės rezultatus, operatoriaus bus prašomą nutraukti abejonių sukėlusią reklamą. Taip pat dėl reklamos ketinama kreiptis į valstybės institucijas – Konkurencijos tarybą ir Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Vartotojų teisių gynimo centras jau kreipėsi į „Ookla“ dėl duomenų, kuriais remtasi reklamoje.

„BITĖ Lietuva“ praėjusį mėnesį plačiai pristatė teiginį, kad „tarptautinių nepriklausomų ekspertų „Speedtest.net“ („Ookla“) surinktais 2015 metų II ir III ketvirčio duomenimis, „BITĖS“ 4G mobiliojo ryšio tinklas pagal duomenų išsiuntimo ir parsiuntimo spartą (naudojantis 4G įrenginiais su 4G SIM kortelėmis) yra greičiausias 4G mobilusis tinklas Lietuvoje.“ Remiantis tuo nacionaliniu mastu vykdytoje reklamos kampanijoje skelbta, kad „BITĖS“ 4G mobilusis tinklas yra greičiausias Lietuvoje“.

Vartotojams klausimų sukėlė teiginio apie greičiausią 4G internetą korektiškumas, nes Ryšio reguliavimo tarnyba dar 2015 m. gruodžio 21 d. paskelbė savo 4G interneto greičio tyrimą, pagal kurio duomenis, „BITĖ Lietuva“ 4G (LTE) tinklo aprėptis esant silpnam ryšio signalui buvo tik 20-25% Lietuvos teritorijos. Tuo tarpu kitų operatorių šis rodiklis buvo 80-85% ir 70-75% Lietuvos teritorijos.

Asociacija Vartotojų teisių gynimo centras buvo įsteigta 2000 metais. Centras yra nevyriausybinė organizacija, kuri užsiima vartotojų teisių gynimu visoje Lietuvoje, gina viešąjį interesą ir ekonominius vartotojų interesus. Centras atstovauja vartotojų interesams Standartizacijos taryboje, teikia pasiūlymus dėl naujų vartotojų teises bei pardavėjų ir paslaugų teikėjų pareigas reglamentuojančių teisės aktų projektų, informuoja vartotojus kaip silpnesnę sutarties šalį. Į Centrą kreipiasi vartotojai, ieškantys teisinės pagalbos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(42)
(9)
(33)

Komentarai (3)