Kodėl Google parduoda baisiausių pasaulyje robotų gamintoją? (Video)  (5)

Susižavėjimą ir pagarbią baimę keliančių robotų gamintojas Boston Dynamics parduodamas. Kodėl Google nebenori ganyti plieninių avių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanijos Boston Dynamics robotai tuo pačiu metu kelia siaubą ir susižavėjimą, juos vadina bjauriausiais robotais pasaulyje. Nepaisant šio bjaurumo (o gal kaip tik dėl jo), Boston Dynamics buvo garsiausia kompanija iš robotechnika užsiimančių kompanijų, kurias Google įsigijo Google kiek seniau nei prieš metus. Kovo septynioliktą buvo paskelbta, kad iš Google išaugęs Alphabet holdingas nusprendė parduoti mechaninių pabaisų gamintoją.

Apie tai pranešė Bloomberg, kaip šaltinį nurodydamas du žmones, susipažinusius su kompanijos planais.

Šaltiniai neatskleidė galimos aktyvo kainos (2013 metų gruodį Google nupirko Boston Dynamics už $500 mln), tačiau įvardino potencialius pirkėjus – Toyota ir Amazon. Kodėl Boston Dynamics rengiamasi parduoti?

Prieš daugiau porą metų atrodė, kad Google ir Boston Dynamics drauge gali įvykdyti perversmą robotų technikos pasaulyje. Realybė pasirodė esanti nuobodesnė: kaip pareiškė Bloomberg šaltiniai, Alphabet vadovybė kompanijos padaliniams kelia naujus pajamų generavimo planus, o Boston Dynamics negamina produkto, kurį būtų galima parduoti rinkoje. Ir planuojama, kad tokio produkto artimiausius keletą metų dar negamins.

TechCrunch kelia pašaipų spėjimą, kad realioji pardavimo priežastis yra ta, kad robotai pasirodė tokie baisūs, kad netgi Google pasijuto nejaukiai. Praeitą mėnesį kai YouTube pasirodė dar vienas Boston Dynamics vaizdo klipas, kuriame dvikojis robotas Atlas vaikšto po mišką ir atsikelia, kai žmogus parverčia jį lazda, Alphabet ryšių su visuomene skyrius aiškiai sakė jaučiantis diskomfortą dėl to, kad kompanija asocijuosis su humanoidais. „Be gerų atsiliepimų technologijų leidiniuose, imamame pastebėti diskusijas apie tai, kad jis [robotas] kraupokas ir pasirengęs atlikti darbą vietoje žmogaus“, – rašė Google komunikacijos direktorė Courtney Horn laiške korporacijos darbuotojams.

Ir iš tiesų, tenka konstatuoti, kad per du metus, kol Boston Dynamics buvo valdoma Google, pasikeitė nedaug kas. Taip, kompanija nuolat pristato naujas savo gaminių galimybes, moko keturkojus monstrus bėgti ristele ir šokinėti per kliūtis…

… o dvikojus – atidaryti duris ir nešioti krovinius. Tačiau tikslas, kurį projektui Replicant kėlė Google valdžia, – gauti produktą, kuriam bus paklausa, – lieka neįvykdytas. Boston Dynamics gaminiai buvo anonsuojami kaip robotai, skirti armijai, tačiau gruodį JAV ginkluotosios pajėgos atsisakė pirkti Didįjį šunį (Big Dog) nes jis pernelyg triukšmingas ir netinkamas panaudojimui realiomis sąlygomis.

O be to, robotų gamyba ima dominti ir politikus, nerimaujančius, kad mašinos atims iš žmonių darbo vietas, primena Tech Insider. Prieš porą savaičių JAV prezidentas Barackas Obama pranešė Kongresui, kad robotai jau tuoj ims išstumti iš darbo rinkos darbuotojus, gaunančius mažiau, nei 20 $/h, o tai reiškia grėsmę 62% visų JAV darbo vietų. Besivystančiose šalyse rizikos zonoje gali atsidurti iki 84% darbo vietų.

 
Ira Solomonova

World Press rubrikos redaktorė

Ir galiausiai, buvo žinoma, kad tarp Google ir Boston Dynamics santykiai nebuvo idealūs. Kompanija taip ir netapo Google X padaliniu ir veikė Masačiusetso valstijoje – tai yra, priešingoje šalies pusėje, nei Silicio slėnis. Google robototechnikos padalinio direktorius netgi kalbėjo, kad jo padaliniui bendrauti su Boston Dynamics – tas pats, kas galva daužyti sieną.

Ира Соломонова
slon.ru

(19)
(0)
(19)

Komentarai (5)