Visai nejuokinga: Šiaurės Korėjos branduoliniai bandymai gali sukelti milžiniško ugnikalnio išsiveržimą  (1)

Šiaurės Korėjos vykdomi požeminiai branduolinio ginklo sprogdinimai gali pažadinti galingą ugnikalnį, kuris praeityje sukėlė katastrofiškus padarinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors korėjiečiai dar neturi galimybės paleisti išbandomų branduolinių raketų už savo sienos ribų, tačiau išsiveržus Pektusanui (ang. Mount Paektu), kuris stūkso ties Kinijos-Šiaurės Korėjos siena, taip pat grėstų tarptautinio masto nelaimė. Naujos studijos autoriai teigia, kad šį vulkaną gali pažadinti šiuo metu itin aktyviai vykdomų Šiaurės Korėjos karinių bandymų keliamos požeminės vibracijos.

Paskutinį kartą, kaip teigė Šiaurės Korėjos televizija, buvo išbandyta vandenilinė bomba, kuri sukėlė 5,1 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimą. Sprogimo sukeltos slėgio bangos nusidriekė visomis kryptimis, įskaitant ir Žemės gelmes, maždaug 116 kilometrų po Pektusano ugnikalniu.

Naujajame tyrime mokslininkų komanda iš Pietų Korėjos, atkreipė dėmesį, kad šios bangos gali sutrikdyti magmą, kuri ir taip patiria didžiulį slėgį Žemės gilumoje.

Vulkanas gali išsiveržti, kai vidinis magmos slėgis pasidaro žymiai didesnis už ją supančių uolienų slėgį. Tuo metu žemės pluta įtrūksta, o kraterio paviršius suglemba, sukeldamas staigų slėgio sumažėjimą. Tai nulemia sprogimą ir lavos išsiveržimą į Žemės paviršių.

Naudodami matematinius modelius, mokslininkai apskaičiavo, kad vykdant daugiau požeminių branduolinio užtaiso bandymų (sukeliančių >7 balų stiprumo virpesius) vidinis magmos slėgis padidėtų tiek, kad vulkano išsiveržimo pavojus taptų realus.

Pektusano vulkanas, kinų kalba dar žinomas kaip Changbaishan, pastarąjį kartą buvo išsiveržęs 1903 metais, tačiau pats galingiausias išsiveržimas vyko apie 946 metus. Jis sukėlė labai stiprius padarinius visai planetai. Išsiliejo maždaug 100 kubinių kilometrų lavos, pelenų ir kitų vulkaninių produktų. Pektusanas išskyrė tokį energijos pliūpsnį, kokį galėtų sukelti 100 milijonų „Little Boy“ vadinamų atominių bombų (jos buvo numestos ant Hirošimos miesto).

Jei praeito tūkstantmečio išsiveržimas pasikartotų, pirmiausiai nukentėtų jį supantis kraštovaizdis, o tuomet iškiltų pavojus ir visos planetos klimatui.

Šiuo metu ugnikalnis taip pat demonstruoja suaktyvėjimo požymius, todėl vulkanologai iš viso pasaulio nerimauja vis labiau. Padidėjęs sieros dioksido dujų kiekis paviršiuje ir kiti signalai, fiksuojami dar nuo 2002 metų, rodo, kad magmos slėgis požeminėje ugnikalnio ertmėje didėja.

Remiantis naujausiais palydoviniais vaizdais, Šiaurės Korėja galimai planuoja atlikti penktą požeminį branduolinį bandymą. Tikėkimės tai nebus stimulas pražūtingam Pektusano išsiveržimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(38)
(0)
(38)

Komentarai (1)