Paviešinta, kaip rusų naikintuvai bandė išgąsdinti į Klaipėdą plaukiantį JAV karo laivą (Video)  (26)

JAV eskadrinis minininkas „USS Donald Cook“ šią savaitę Baltijos jūroje du kartus patyrė neginkluotų Rusijos naikintuvų provokacijas. Rusijos karo lėktuvai praskrido itin arti JAV laivo – vos 9 metrų atstumu – ir taip „simuliavo puolamuosius veiksmus“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-04-14 Paviešinta, kaip rusų naikintuvai bandė išgąsdinti į Klaipėdą plaukiantį JAV karo laivą (Video)  (26)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„USS Donald Cook“ ketvirtadienį atplaukia į Klaipėdos uostą. Vizito data buvo slepiama dėl saugumo sumetimų. Du incidentai įvyko tarptautiniuose vandenyse antradienį. Trečiasis, kurio metu naikintuvai praskrido jau šiek tiek tolesniu atstumu, įvyko sekmadienį, teigė CNN šaltinis.

„USS Donald Cook“ yra raketinis eskadrinis minininkas. Jame taip pat buvo Lenkijos sraigtasparnis – kaip dalis reguliarių apmokymų. Anot šaltinio, Pentagone diskutuojama, kad Rusija taip mėgino pasiųsti žinią ne tik JAV, bet ir Lenkijai.

Kito šaltinio teigimu, šiuos skrydžius vykdė Rusijos „Su-24“ naikintuvai ir sraigtasparnis. Buvo sutrikdytas Lenkijos sraigtasparnio skrydis, nes Rusijos pajėgos buvo priartėjusios pavojingai arti.​

Prieš Rusijos karo lėktuvų priartėjimą, „USS Donald Cook“ kurį laiką sekė Rusijos žvalgybinis laivas.

22.22 val. Pasirodė incidento video

Trečiadienio vakare pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose, kaip skelbiama, nufilmuotas Rusijos naikintuvų skrydis prie „USS Donald Cook“. Įrašai paskelbti oficialioje JAV karinių pajėgų Europoje vadavietės (EUCOM) paskyroje „Youtube“.

19.24 val. Vieni agresyviausių manevrų per kelis dešimtmečius

Kaip skelbia „Military Times“, šios savaitės incidentai Baltijos jūroje buvo vieni agresyviausių manevrų neutraliuose vandenyse pastaraisiais dešimtmečiais.

Esą prie eskadrinio minininko Rusijos karo lėktuvai kelis kartus buvo priskridę vos 9 metrų atstumu ir taip „simuliavo puolamuosius veiksmus“.

Portalo šaltinių Pentagone teigimu, „USS Donald Cook“ įgula paliudijo, jog Rusijos orlaiviai skrido taip žemai, kad sujudino vandenį. O eskadrinio minininko kapitonas tokį rusų elgesį pavadino ne tik neprofesionaliu, bet ir nesaugiu.

Greičiausiai pažeista 1973 metų sutartis

Rusijos karo lėktuvai per pastaruosius metus neretai elgėsi neprofesionaliai, praskrisdami virš JAV karo laivų.

Tačiau Pentagone teigiama, kad šios savaitės incidentus pirmą kartą galima vadinti „nesaugiais“. Kai bus atliktas formalus įvykių aplinkybių tyrimas, JAV vyriausybė gali oficialiai pateikti protestą Rusijai.

Tokie manevrai greičiausiai pažeidė 1973 metų JAV ir Sovietų Sąjungos sutartį, kuri draudžia būtent puolamojo pobūdžio tokius praskridimus.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(33)
(5)
(28)

Komentarai (26)