Savaime užsiliepsnojo didžiausia planetoje saulės energijos jėgainė  ()

Kalifornijoje savaime užsiliepsnojo didžiausia planetoje šiluminė saulės energijos jėgainė Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS). Jėgainės darbas buvo nutrauktas, o darbuotojai spėjo evakuotis iki ugniagesių brigadų atvykimo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-05-23 Savaime užsiliepsnojo didžiausia planetoje saulės energijos jėgainė  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gaisras praėjusią savaitę ISEGS jėgainėje kilo, kaip manoma, dėl atsiradusių netolygumų jėgainės veidrodžių rikiuotėje. Liepsnas pavyko sėkmingai numalšinti. Jėgainė ir taip dirbo tik trečdalio pajėgumu – dėl planuotų techninių darbų buvo išjungtas antrasis saulės bokštas. Kada ISEGS vėl pradės veikti, kol kas neaišku.

Ugniagesiams teko palypėti į 90 metrų aukščio šildymo bokštą – gaisras kilo viršutinėje jo dalyje apie 9:30 val. vietos laiku, praėjusį ketvirtadienį.

Jėgainės teritorijoje stovi trys 137 m aukščio bokštai, į kuriuos saulės spindulius nukreipia ant žemės išrikiuotų veidrodžių laukai. Spinduliai įkaitina vandenį, kurio garai suka turbinas ir generuoja elektros energiją.

Tačiau nežymiai pakitusi veidrodžių rikiuotė lėmė tai, kad trečiajame bokšte spinduliai ėmė koncentruotis neleistiname bokšto aukštyje, kas, Kalifornijos ugniagesių departamento kapitono Mike'o McClintocko teigimu, veikiausiai ir tapo gaisro priežastimi.

Gaisras kilo maždaug antrajame bokšto trečdalyje. Jėgainės personalas gaisravietę  spėjo palikti anksčiau nei atvyko ugniagesių brigados. Oficialiai teigiama, kad jos pasirodė po 20 minučių. Gaisro metu apsilydė ir išsikraipė garo ir vandens vamzdynai.

ISEGS jėgainė elektros energija aprūpina apie 140 tūkst. Kalifornijos namų ūkių. Tai – pirmas gaisro atvejis šioje jėgainėje, pastatytoje Mohavio dykumoje prieš keletą metų, vos už 72 km nuo Nevados valstijoje esančio Las Vegaso.

2,2 mlrd. vertės jėgainėje įrengtas beveik 350 tūkst. veidrodžių laukas, kurių atspindėjimo ir posvyrį kampą reguliuoja kompiuterinės sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(80)
(1)
(79)

Komentarai ()