Kariai, savo kailiu patyrę, „kaip šauniai karo laivai atlaiko branduolinį sprogimą“ (Video)  ()

"Būkim atviri – juk mes tuose bandymuose atlikome jūrų kiaulyčių vaidmenį. Branduolinių jūros kiaulyčių vaidmenį", - piktinasi operacijos "Crossroads" ("Kryžkelės") veteranai, kurie savo kailiu patyrė "kaip šauniai karo laivai atlaiko branduolinį sprogimą".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV pokarinę branduolinio ginklo bandymų programą pradėjo 1946 m. Per šešiolika metų įvairiuose eksperimentuose radiacija apšvitinti buvo šimtai tūkstančių JAV karių, informuoja New York Times. Ir pateikia keleto jų istorijas.

Kaip tik po operacijos "Kryžkelės" Maršalo saloms priklausantis dangiškasis Bikini atolas Ramiajame vandenyne virto radioaktyvia dykviete.

"Mes buvome priversti pasirašyti, kad niekam apie tai nepasakosime – tai būtų laikoma valstybinės paslapties išdavyste", - pasakoja branduolinių bandymų veteranas Frankas Farmeris.

Per branduolinius bandymus, radioaktyvių teršalų valymus ir kitus Šaltojo karo metu vykdytus eksperimentus radiacinę apšvitą patyrė labai daug JAV gyventojų – dažniausiai jie nė netuokdavo apie žalą sveikatai.

Po Bilo Klintono administracijos inicijuoto vidinio tyrimo, kai kuriems branduolinių bandymų veteranams ir jų šeimoms buvo išmokėtos kompensacijos, be to, valstybės vardu formaliai atsiprašė ir pats prezidentas B. Klintonas. Tačiau dabar aiškėja, kad JAV liko dar daug užmirštų branduolinių veteranų. Jų sudėta auka – bereikšmė?

Apie užribyje likusius branduolinių bandymų veteranus New York Times parengė vaizdo reportažą.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai ()