Kas iš tiesų slepiasi lėktuvo juodojoje dėžėje? (Video)  (1)

Kuomet išgirstame naujienas apie tragiškas lėktuvų katastrofas, tuomet dažniausiai kalba pakrypsta apie mistines juodąsias dėžes. Kokią funkciją iš tiesų atlieka juodosios dėžės ir kas slypi jų viduje? Keletas entuziastų nusprendė tai išsiaiškinti bei perpjovė juodąją dėžę per pusę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt pasirodys keista, tačiau iš tiesų juodosios dėžės iš išorės nei kiek nėra juodos, jos yra oranžinės spalvos. Specialistų teigimu, jos sugeba atlaikyti beveik tūkstančio laipsnių pagal Celsijų temperatūrą ir toleruoja iki 3400 G jėgą. Paprastai tariant, tai praktiškai nesunaikinamas daiktas.

Juodosios dėžės (arba skrydžio duomenų įrašymo įrenginio) tikslas yra fiksuoti visus lėktuvui svarbius parametrus (trajektoriją, greitį, aukštį ir t.t.) bei įrašyti pokalbius tarp pilotų, aptarnaujamo personalo bei skrydžio valdymo centro.

Visa tai išsaugoma luste, kuris būtent ir yra juodojoje dėžėje. Tačiau tam, kad šis lustas būtų išsaugotas, reikalinga ypatinga apsauga iš išorės. Šią apsaugą sudaro keletas skirtingų medžiagų sluoksnių – vieni jų yra itin kieti, kiti – minkšti, kad sugertų smūgius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(10)
(7)
(3)

Komentarai (1)