2,5 mln. svarų vertės Aston Martin hipermobilis: pagal charakteristikas tai tikras stebuklas ant 4 ratų (Video)  (3)

Kas nutinka, kai jėgas suvienija superautomobilius gaminanti bendrovė ir F1 komanda? Pasaulį išvysta kėbulinis hiperautomobilis, važiuojantis F1 bolido tempu. O smagiausia yra tai, kad tokiu bolidu galima važinėti ne tik trasomis, bet ir keliuose bei gatvėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįtikėtinai egzotiškas automobilis Aston Martin AM-RB 001 kainuos 2,5 mln. svarų – jo bus pagaminta labai nedaug egzempliorių. Britų bendrovė monstrą kūrė kartu su F1 komanda Red Bull. Hipermobilio kūrėjai prisiekinėja, kad AM-RB 001 Silverstouno trasoje (Jungtinė Karalystė) važiuoja F1 bolido tempu.

Aston Martin pareiškė, kad iš viso bus pagaminta nuo 99 iki 150 keliais galinčių važinėti AM-RB 001 egzempliorių ir 25 tik trasoms skirti egzemplioriai. Toks žaisliukas kainuos nuo 2 iki 3 mln. svarų – reikalingas pusės milijono svarų depozitas.

Tai reiškia, kad kvapą gniaužiančių 900 AG V12 variklis bus dekoruotas lentele su tiražo numeriu.

AM-RB 001 kūrė Aston Martin kūrybinio padalinio vadovas Marekas Reichmanas ir legendinis aerodinamikos guru iš Red Bull Racing komandos Adrianas Newey.

Britų žvėries ratus suks kėbulo centre įmontuotas 5,2 litro darbinio tūrio V12 variklis, tačiau automobilyje įdiegta ir rekuperacinė sistema, leidžianti eksploatuoti stabdant sukaupiamą kinetinę automobilio energiją.

Beje, svers šis stebuklas ant 4 ratų neįtikėtinai mažai – vos 900 kg. Prisimenant tai, kad variklio galia – 900 AG, išeitų, jog vienam "arkliui" atiteks tik vienas mašinos kilogramas. Galima tik įsivaizduoti, kokiomis pagreičio charakteristikomis turėtų spurtuoti toks automobilis...

Nereikia pamiršti ir to, kad automobilis bus ne tik lengvas ir galingas, bet ir išvaizdus. Tiesa Aston Martin vyriausiasis dizaineris Milesas Nurnbergeris jo išvaizdą apibūdino taip: "Tai – ne automobilis, o katamaranas ant ratų."

Patekti į AM-RB 001 saloną bus galima per į viršų pakeliamas dureles – vairas taip pat bus išimamas, kaip F1 boliduose, kad būtų patogiau atsisėsti į vairuotojo krėslą. Automobilis neturės galinio vaizdo veidrodėlių – eismo situaciją už automobilio galinės dalies stebės vaizdo kameros.

Kadangi prekyboje šis modelis pasirodys 2018 m., iki to laiko tikimasi jį papildyti daugiau modernių technologijų iš F1 pasaulio. Šiaip ar taip, A. Newey pripažino, kad automobilis jau dabar yra įkūnyta jo svajonė sukurti gatvėms ir keliams skirtą automobilį.

"Mintį sukurti serijinį automobilį brandinau jau seniai, - neslepia aerodinamikos inžinierius. – Visada įsivaizdavau, kad AM-RB 001 turi būti tikras kelių automobilis, kuris trasose niekuo nenusileistų F1 bolidams. Tai reiškia, kad šios mašinos charakteris – išskirtinai dvilypis. Tai ir yra šio modelio paslaptis – mes disponuojame technologijomis, kurios įgalina mus kurti kartu ir sportišką, ir komfortabilų, patogų superautomobilį."

Pirmieji AM-RB 001 prototipai į bandymų poligonus išriedės kitais metais. Aston Martin direktorius Andy Palmeris neslepia, kad būsimuoju automobiliu jau išreiškė susidomėjimą daugiau kaip 300 užsakovų.

(13)
(3)
(10)

Komentarai (3)