Dar vienas proveržis: mėgautis 3D filmais bus galima be jokių įkyrių akinių  (1)

MIT CSAIL ir Weizmanno Mokslų instituto Izraelyje komanda sukūrė būdą kino teatruose žiūrovams mėgautis 3D kino filmais, nenaudojant akinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cinema 3D

Kompiuterių mokslo ir dirbtinio intelekto laboratorijos (Computer Science and Artificial Intelligence Lab – CSAIL) ir Weizmanno Mokslų instituto komanda sukūrė ekrano prototipą, kuriame žiūrovai gali mėgautis 3D filmais kino teatruose, nenaudodami įkyrių 3D akinių.

Ši technologija paremta specialiais lęšiais ir veidrodžiais, kurie leidžia mėgautis 3D vaizdu iš bet kurios kino teatro salės vietos.

Nors 3D žiūrėti be akinių jau galima, dabartiniai metodai remiasi didžiulės skiriamosios gebos ekranais, tad kino teatruose jį naudoti nepraktiška. Tačiau, kaip bebūtų, tai yra „pirmasis techninis sprendimas, leidžiantis atkurti 3D vaizdus dideliu masteliu,” paaiškina Wojciech Matusik, MIT profesorius, vienas iš technologiją aprašančio straipsnio autorių.

Pavyzdžiui, televizijoje naudojama 3D technologija, kur akys mato skirtingus pikselius, taip simuliuodamos gylio jausmą. Tai vadinama paralakso barjeru, kuris turi būti tinkamu atstumu nuo žiūrovo. Didesnėse erdvėse, tarkime, kino teatruose, žiūrovai priešais ekraną sėdi skirtingu atstumu ir kampu, ir tai paskatino naujosios technologijos komandą sukurti projektorius, galinčius tinkamą vaizdą pateikti visai auditorijai. Nors tai atlikti įmanoma, tačiau kino teatrams teks aukoti vaizdo raišką, kas irgi itin svarbu 3D žiūrėjimo potyriui.

Paralakso barjeras

Cinema 3D koduoja skirtingus paralakso barjerus viename ekrane, tad kiekvienas žiūrovas – nepaisant jo vietos kino teatro salėje – gali matyti būtent jo pozicijos paralakso barjerą. Dabar vaizdų diapozonas atkuriamas visoje erdvėje šios technologijos specialios optinės sistemos veidrodžiais bei lęšiais.

Technologijos pasirodymo rinkoje dar teks luktelėti, bet jos tobulinimas ir naujos versijos gali suteikti kino teatrams galimybę stebėti 3D kino filmus be akinių, nes vis daugiau kino kūrėjų naudojasi 3D technologija.

„Dar pažiūrėsime, ar tokį būdą finansiškai apsimoka didinti iki kino teatro,” sako Matusik. „Bet esame nusiteikę optimistiškai, jog tai – svarbus žingsnis link 3D vaizdo be akinių kūrimo didelėse erdvėse, pavyzdžiui, kino teatruose ir auditorijose.”


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(30)
(2)
(28)

Komentarai (1)