„Atsikandusiems“ planšetų: geriausi ypač mobilūs nešiojami kompiuteriai namams ir verslui (2016 m. ruduo)  (4)

Naujausi pirkėjų tyrimai atskleidžia, kad prieš kelis metus išaugęs planšečių populiarumas blėsta. Pirkėjai vėl renkasi nešiojamą kompiuterį, nes jis turi daugiau galimybių, o pagal mobilumą nedaug tenusileidžia planšetams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau kompiuteris nelygu kompiuteriui – nors dauguma jų techninės galimybės pranašesnės už planšetų, tačiau ne kiekvienas iš jų gali būti toks pat patogus, kaip kad nedideli ir ypač mobilūs planšetiniai kompiuteriai.  Tad renkantis reiktų nesuklysti – jei norite pigaus ir mobilaus įrenginio, planšetai čia bus sunkiai pakeičiami, nes biudžetinių kompiuterių atstovai nepasižymi tokiu aukštu mobilumu. Nebent galite ieškoti tinkamų variantų Kinijos rinkoje. Tačiau nebijantys kiek didesnių investicijų nesunkiai gali išsirinkti tokius kompiuterius, kurie nustebins ne tik mobilumu, bet ir ypač puikiomis techninės charakteristikomis.

Žemiau pateiktas geriausių ir ypač mobilių nešiojamų kompiuterių sąrašas, sudarytas remiantis techradar.com apžvalgininkų pateiktais atskirtų modelių vertinimais ir rekomendacijomis.

Nenustebkite, jog šiame sąraše esantys kompiuteriai gana brangūs – tai geriausi atstovai savo klasėje, pagal galimybes ir dizainą prilygstantys verslo klasei ir tuo pačiu, puikiai susidorojantys su visomis namų kompiuterių užduotimis. Tiesa, naujausiems žaidimams jie nėra labai tinkami dėl integruotų vaizdo plokščių, tačiau žaidimų kompiuteriai – jau visiškai kita kategorija.  

1. Dell XPS 13

Kaina Lietuvoje 1450€-2100€: Skytech.lt, Fortakas.lt

CPU: Intel Core i5 – i7 | Graphics: Intel HD Graphics 520 – Intel Iris Graphics 540 | RAM: 4GB – 8GB | Screen: 13.3-inch FHD (1,920 x 1,080) – QHD+ (3,200 x 1,800) | Storage: 128GB – 256GB SSD

Daugelyje apžvalgų šis Dell Ultrabook kompiuteris vadinamas tikru šedevru ir jam sutartinai skiriamos pačios pirmosios visų reitingų vietos. Visų pirma šis mažylis turi įprastinio 11 colių įstrižainės kompiuterio rėmą, tačiau 13,3 colių ekraną. Kaip tai gali būti? Labai paprastai – ekranas yra visiškai berėmis ir tai leido ženkliai sumažinti jo matmenis. Įdiegti Skylake šeimos procesoriai, pakankamas kiekis RAM atminties, spartusis SSD diskas – turbūt jau aišku, kodėl šis kompiuteris „sukasi kaip vėjas“, yra ypač mobilus, tačiau deja, kainuoja daug, o ir sumažinto rėmo jo baterija savo ištverme nusileidžia kantriausiems konkurentams.

2. ASUS ZenBook UX305

Kaina Lietuvoje 660€-920€: Skytech.lt, Fortakas.lt

CPU: Intel Core Intel Core M3-6Y30 – M7-6Y75 | Graphics: Intel HD Graphics 515 | RAM: 8GB | Screen: 13.3-inch, FHD (1,920 x 1,080) – QHD+ (3200 x 1800) IPS display | Storage: 256GB – 512GB SSD

Jeigu Dell XPS 13 kaina nemaloniai nustebino, tačiau ieškote kažko panašiai galingo, tik kiek pigesnio – verta atkreipti dėmesį į ASUS ZenBook UX305. Iš išvaizdos jis tikras MacBook klonas, tačiau dirba su Windows operacine sistema. Be to, apžvalgininkai įsitikinę, kad daugeliu atveju tai net pranašesnis variantas už MacBook – ASUS mažylis yra neįtikėtinai lengvas, pasižymi išskirtinai ištvermingu akumuliatoriumi ir visa tai už ypač simpatišką kainą. Žinoma, iš Intel Core procesoriaus neverta tikėtis tokio pat našumo, kaip iš i7, tad bendrą kompiuterio pajėgumą reikia vertinti blaiviai.

3. 13-inch MacBook Air

Kaina Lietuvoje 1000€-1380€: Skytech.lt, Fortakas.lt

CPU: Intel Core i5 | Graphics: Intel HD Graphics 6000 | RAM: 8GB | Screen: 13.3-inch, LED-backlit glossy display (1,440 x 900) | Storage: 128GB – 256GB SSD

Jei norite kažko ypač mobilaus, nesenstančio dizaino, solidžių techninių charakteristikų ir ypač patogios bei vartotojo mintis skaitančios operacinės sistemos, tuomet lieka vienintelis variantas – „Apple MacBook Air“. Galite mėgti „Apple“, galite jos nemėgti, tačiau reikia pripažinti, jog nešiojamus kompiuterius ji gaminti moka ir tą puikiai parodė „MacBook Air“ modelyje. Vien ką sako 13 valandų atlaikanti baterija – tikrai vertas dėmesio argumentas. Ir visa tai ypač ploname ir kompaktiškame korpuse su pilnai metaliniu rėmeliu. Žinoma, su „Apple“ kompiuteriu teks pereiti prie visiškai kitos operacinės sistemos, tačiau jei esate paprastas vartotojas ir norite tik patogaus ir greito darbo, išbandyti šią sistemą tiesiog privaloma – atsiliepimai apie jos ergonomiką yra tiesiog puikūs.

4. Lenovo Yoga 900

Kaina Lietuvoje 1150€-1847€: Skytech.lt, Fortakas.lt

CPU: 2.5GHz Intel Core i7-6500U | Graphics: Intel HD Graphics 520 | RAM: 8GB – 16GB | Screen: 13.3-inch QHD+ 3,200 x 1,800 IPS display | Storage: 256GB – 1TB SSD

Tai išskirtinis „du viename“ tipo transformeris, pasižymintis ypač patogiai išspręstu universalumu – vienu judesiu jis virstą iš nešiojamo kompiuterio į tipinį planšetą. Daugybėje apžvalgų Yoga 900 susilaukia daugybės liaupsių kaip vienas iš pačių geriausių šiuo metu rinkoje esančių transformerių. Tiesa, pagal svorį ir storį jis nusileidžia lengviausiems Ultrabook tipo kompiuteriams, tačiau tai atperka ypač galinga techninė įranga ir puikus universalumas. Deja, bet visa tai – kainuoja.

5. HP Spectre x360

Kaina Lietuvoje 800€-2110€: Skytech.lt, Fortakas.lt

CPU: Intel Core i5 – i7 | Graphics: Intel HD Graphics 520 | RAM: 8GB – 16GB | Screen: 13.3-inch, FHD (1,920 x 1,080) – QHD (2560 x 1440) Radiance LED-backlit touchscreen | Storage: 256GB – 512GB SSD

Šį „du viename“ tipo transformerį užsienio apžvalgininkai pelnytai vadina tobula pusiausvyra tarp planšetinio ir paprasto nešiojamo kompiuterio. Iš konkurentų jis išsiskiria metaliniu korpusu, kurį ypač malonu liesti, o ir atsparumo atžvilgiu tai rimtas pasirinkimas. Tiesa, metalinis korpusas yra visada šiek tiek sunkesnis už plastikinį, tad nors kompiuterio matmenys yra panašūs į „MacBook Air“, jo svoris yra artimas sunkesniam „MacBook Pro“.  Nenorintys jokių kompromisų dėl techninės įrangos, turėtų rinktis naujausios laidos HP Spectre x360 su „Skylake“ šeimos procesoriumi ir OLED ekranu. Tačiau ir kaina bus atitinkama, nenustebkite.

6. MacBook Pro 13-inch su Retina ekranu

Kaina Lietuvoje 1432€-2050€: Skytech.lt, Fortakas.lt

CPU: Intel Core i5 – i7 | Graphics: Intel Iris Graphics 6100 | RAM: 8GB – 16GB | Screen: 13.3-inch IPS, 2,560 x 1,600 pixels| Storage: 128GB – 512GB SSD

Tai beveik klasikinis patikimo ir našaus kompiuterio etalonas – nėra jis išskirtinis pagal svorį ar matmenis, neturi transformeriams būdingo universalumo, tačiau ypač charakteringas jo bruožas – puikūs vartotojų atsiliepimai apie našumą, patikimumą ir naudojimosi patogumą.  Štai todėl jis pelnytai vadinamas vienu iš geriausių visų laikų klasikinio tipo kompiuterių, galinčių pasigirti tiesiog nuostabiai ištverminga baterija ir ypač našia ir puikiai subalansuota technine įranga. Deja, „Windows“ gerbėjams jis netiks dėl naudojamos operacinės sistemos, o ir jo kaina nėra iš mažiausių.

7. HP Spectre x2

Kaina Lietuvoje 780€-980€: Skytech.lt, Fortakas.lt

CPU: Intel Core m5 – m7 | Graphics: Intel HD Graphics 515 | RAM: 8GB | Screen: 12-inch, 1,920 x 1,280 WUXGA+ IPS WLED-backlit touchscreen | Storage: 128GB – 512GB SSD

Iš visų aukščiau paminėtų modelių, HP Spectre x2 yra tikras planšetinis kompiuteris su tipinio nešiojamo kompiuterio funkcionalumo – kitaip tariant, turi prijungiamą klaviatūrą ir atraminį rėmelį ekrano fiksavimui statmenoje padėtyje. Kadangi tai pirmiausia yra planšetinis kompiuteris, o tik paskui nešiojamas, jis yra ypač kompaktiškas ir mobilus – nedidelės įstrižainės, ypač plono korpuso ir labai lengvas. Tai jo stiprybė ir tuo pačiu silpnybė – iš išvaizdos jis atrodo labai trapus ir lengvai pažeidžiamas, o didesnių pirštų žmonėms tikrai bus nepatogus subtilus darbas su juo. Bet norintiems kur kas daugiau nei planšetas neaukojant įprasto planšeto mobilumo ir lengvumo, tai idealus sprendimas – kaip planšetui tikrai galinga techninė įranga, patogus informacijos įvedimas ir puiki kaina verčia labai rimtai apsvarstyti šį gaminį.

8. Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Kaina Lietuvoje 2000€-3200€: Skytech.lt, Fortakas.lt

CPU: Intel Core i5 – i7 | Graphics: Intel HD Graphics 520 | RAM: 8GB | Screen: 14-inch, FHD (1,920 x 1,080) – WQHD (2560 x 1440) IPS touchscreen | Storage: 180GB – 512GB NVMe SSD

„Lenovo“ rinkoje įsitvirtino kaip yra kokybiškų Premium verslo klasės kompiuterių gamintoja, tad ir šis dar vienas „du viename“ transformeris nelinkęs į kompromisus techninės įrangos atžvilgiu. Pagal našumą jis varžosi su galingiausiais rinkoje esančiais kompiuteriais (išskyrus žaidimų kompiuterius, kuriems nusileidžia dėl integruotos vaizdo posistemės), o universalumu prilygsta geriausiems transformeriams. Tačiau kodėl jis taip žemai šiame reitinge? Todėl, kad daugelyje apžvalgų skundžiamasi ypač trumpa baterijos ištverme – ji nesiekia nė 4 valandų, o atsižvelgiant į aukštą kompiuterio kainą, tai gana silpnokas rezultatas. Bet jei mobilumas nėra pirmoje vietoje ir kur kas svarbiau bendras sistemos našumas, tai labai rimtas variantas apsvarstymui.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(57)
(-45)

Komentarai (4)