Filmo verta istorija: kaip buvo atrastas vienas pavojingiausių visų laikų „iOS“ virusų  (1)

Viskas prasidėjo nuo vienos teksto žinutės, o baigėsi turbūt dramatiškiausiu kada nors rastu „iPhone“ šnipinėjimo užkratu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinutė, kurioje esanti nuoroda neva turėjo atskleisti svarbius faktus apie kankinimus Jungtinių Arabų Emyratų kalėjimuose, buvo įtartina. Tačiau kadangi ji buvo siųsta žmogaus teisių aktyvistui Ahmedui Mansoorui, galima buvo tikėtis, kad jis nuorodą atidarys, rašo independent.co.uk.

Tačiau A.Mansooras nebuvo įtikintas. Jis nusiuntė žinutę interneto priežiūros institucijai „Citizen Lab“, kuri pradėjo tirti, kaip vėliau paaiškėjo, labai galingą kenkėjišką programą.

Tam, kad nuo jos apsaugotų vartotojus, „Apple“ skubiai turėjo išsiųsti atnaujinimą į visus telefonus.

A.Mansooras gavo žinutę, kurioje buvo slaptos Izraelio šnipinėjimo bendrovės virusas, turėjęs atsidurti jo telefone. Kenkėjiška programa leido viruso kūrėjams visapusiškai perimti įrenginio kontrolę. Praėjusį trečiadienį ši kenkėjiška programa buvo detaliai aprašyta dviejuose tyrimuose.

Jei Mansooras būtų palietęs nuorodą, jis būtų leidęs programišiams slapta klausytis visų skambučių, žinučių, leistų aktyvuoti kamerą ir padėtų skaityti visus telefone esančius asmeninius duomenis.

Kenkėjišką programą analizavusios bendrovės „Citizen Lab“ ir „Lookout“ nustatė, kad ją kūrė Izraelio bendrovė „NSO Group“, o užkratas buvo itin pažangus – jo vertė rinkoje siekia maždaug milijoną dolerių.

Šnipinėti A.Mansoorą programišiai keletą kartų taikėsi ir anksčiau, o už paskutiniojo bandymo slypėjo JAE, tad, anot saugos tyrėjų, labai gali būti, jog ir paskutinysis išpuolis buvo organizuotas ne be JAE pastangų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (1)