Ką Rusijos „Gazprom“ išdarinėja su dujotiekiais: „Turkų srautas“ virto įdomiu detektyvu, o šalia Lietuvos jau norima prastumti „Šiaurės srautą-2“ (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vanduo4 2016-11-21 16:32
- Šita kova dėl dujų tiekimo yra tik pereinamojo laiktarpio kova dėl finansų srautų: 1. Rusijos biudžeto pajamos iš naftos ir dujų sudaro apie 60 proc., tad betkoks staigus pajamų nutrūkimas yra pražūtingas; 2. Sankcijos Rusijai yra tiesiog paskata kiek įmanoma daugiau laiko išlošti pratęsiant pajamų plaukimą iš dujų ir naftos verslo, nes kiti pajamų šaltiniai yra atimami sankcijų; 3. Europa ir likęs Vakarų pasaulis sistemingai pereina prie atsinaujinančių energijos šaltinių. Iš esmės, Europos ateitis orentuojama į ekonominę nepriklausomybę nuo išorės (pirmiausiai energetinių išteklių)tiekėjų. 4. Rusija labai sparčiai vysto vidaus rinką mažinant importą iš užsienio - pirmiausiai maisto sektoriuje (žemdirbystė ir gyvulininkystė); 5. Šiaurinis srautas išskirtinai būtinas Vokietijai, kad susiformavusi geopolitinė situacija tiesiogiai nekentų pagrindinei ES, t.y. Vokietijos ekonomikai -nutrauktas tiekimas per Ukrainos teritoriją, o šiaurinis srautas eina per visų jūrą. 6. Pietinis srautas išskirtinai reikalingas Rusijai (netgi jei ir nuostolingas) kaip konkurentas ES pietiniam dujotiekiui. Būtent šis Rusijos projektas sužlugdė ES perspektyvas gauti dujas iš pietų valstybių. 7. Turkija naudojasi geografine savo padėtimi bei susiklosčiusia geopolitine situacija ir bando išpešti kuo daugiau naudos. Turkija - tai nepatikima ir kultūriškai labai tolima partnerė. Santykių normalizavimui trukdo suradikalėjęs Turkijos valdymas, o bandytas įvykdyti Turkijoje perversmas, iš esmės sužlugė Turkijos integraciją į ES; 8. Į ES jau tiekiamos Arabų dujos laivais, tad pietinis srautas "taikos" atveju turėtų labai daug perspektyvų ir naudos visam pietiniam Islamo pasaulio regionui - Arabų pusiasalis, Irakas + Iranas, Turkija + Armėnija ir Azerbaidžanas, Europa. Šiam projektui rytuose konkurenciją galėtų sudaryti Kinijos poreikiai, o Rusijai tiesiogbūtina šiuos projektus sužlugdyti. Išvada: kova dėl dujų tiekimo tėra kova dėl dar turimų resursų išnaudojimo, nes greitu metu šie resursai bus nebereikalingi ir teršiantys aplinką. Viską pakeis pirmiausiai elektra, antra - kiti atsinaujinantys energijos šaltiniai. Belieka išmokti efektyviai surinkti saulės energiją ir iškasenų gavybai chaną.
kiesza 2016-11-21 20:38
O kodėl vokiečiai nestato tokio terminalo kaip mes ? O remia rusų ginklavimąsi pirkdami dujas ir perparduodami su Rusija konfliktuojančiom šalim ? Juk plukdytų pigesnes dujas iš užsienio kaip mes ir sužlugdytų tą rusiją greičiau nei tai padarys sankcijos. Pagalvojus juk net perkant vokišką prekę remiam rusus, nes greičiausiai toje prekėje esama rusiško išteklio..
Kilgoras Trautas 2016-11-21 23:37
olandai ir belgai stato iš ten dideli srautai patenka į Vokietija. Be to Vokietijai neįmanoma tiekti dujų per viena "galą". Vokietija didelė jos duju linijų balansas to neleidžia. Bet ir ten dedamos didelės pastangos dėl atsinaujinančių energijos šaltinių. Kaip pavyzdys, Lietuva gan per trumpa laiką tikrai daug pasiekė toje srityje. Ir bendrai Europoje jau keli metai dujų poreikis stabiliai mažėja. IMHO dujų karai jau išsikvėpė.
vanduo4 2016-11-22 03:32
- Vokietijai dujų tiekimas laivais būtų per brangus dėl didelių kiekių. Vamzdynu viskas paprasčiau, o uždarius tą vamzdyną dar nereiškia Rusijos bankroto. - Ne visada kategoriški sprendimai duoda teigiamą rezultatą. Viskam reikia laiko. Principingumas kartais kenkia, o ne padeda.
immortallt 2016-11-22 06:27
Pirma, Vokietijoje duju tiekimas vyksta pagal ekonomine logika, ne pagal politika, kaip Rusijoje. Antra, rusams naujieji dujotiekiai niekada nebeatsipirks, nes dauguma ES saliu per 20 metu atsinaujinancis zada pakeisti 80-100% energijos gamybos. Tai laisvai imanoma matant technologini progresa, krentancias kainas ir realia pletra, pvz biokuras Lietuvoje isstume puse duju per 6 metus, o sildymo kaina sumazejo. Trecia, rusu vidines rinkos ir gamybos auginimas yra dumu uzdanga. A) zemes ukis neturi finansu net uzseti lauku. Pastarieji du metai tik geri orai sumoje jiems kliuvo. B) jie neturi net tinkamu technologiju bei supratimo, kaip pasiekti auksta derlinguma. C) produktu pasiula daugiausia auga tokiu kaip pieno ir mesos gaminiai, kuriuose pieno ir mesos nerasta. O ir pati rinka labai susitrauke, nes realios algos krito per pus. Ketvirta, meluoji, kad pasaulis pritaike Rusijos eksportui sankcijas. Jie patys tai pasidare. Vakaru pasaulis tik nebeduoda naftos ir karines technikos bei finansu. O savo rinka, kad uzdare, realiai tik dumu uzdanga, nes vis tiek butu nebeipirke importiniu prosuktu uz 2x isaugusia kaina. Cia kaip su turistais rusu, neva uzdraude jiems keliauti i tam tikras salis, o realiai jie tiesiog nebeisgali.
immortallt 2016-11-22 06:44
P.s. Vokietija kalbejo apie pralaidumo didinima su Ispanija, kuri turi pakankamai SGD terminalu ne tik sau, bet ir eksportui. Taip pat Vokietija ir taip turi daug tiekeju ir Rusija pastaruoju metu ne puses nesudarydavo. Jei nepasiulytu geros kainos, prarastu beveik visa rinka, pasiliktu maza dali del saugumo.
lindemann 2016-11-22 09:44
Mūsų SGD galėtų šiek tiek pauždarbiauti ir vokiečiams dujų nugabenti, visvien turbūt metuose yra laikotarpių, kai stovi nenaudojamas ir tiesiog rudyja.
immortallt 2016-11-22 10:55
Nu protinguoli, kuo gabensi dujas vokieciams? Bulviu maisais? Kai latviai pagaliau atgaus incukalni ir susitvarkys pas save su gazprom ir jei sujungs su lenkais, musu sgd terminalas bus arti 100% apkrautas. Zinoma, jei rusai nepakeis staiga strategijos ir nesistengs bet kokia kaina isstumti terminala.