Nejaugi fotoaparatai ir nuotraukos jau atgyvena? Susipažinkime su alternatyvomis (Video)  (1)

Žmogaus prigimtinis nors yra įsiamžinti. Palikti žymę apie save. Parodyti, koks buvo. Senovėje skaptuodavo nusipelniusių veikėjų skulptūras. Vėliau atsirado dailė ir paveikslai. Dar vėliau – fotoaparatai ir nuotraukos. Kas laukia ateityje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai kas: grįšime prie skulptūrų. Tik ne tokių griozdiškų, bespalvių ir šaltų, kaip kadaise. Tikslias žmonių kopijas atitinkančias skulptūrėles iš gipso gamina JAV kompanija „Solidiphy“. Tačiau jos ne skaptuojamos iš vientisos medžiagos, o gaminamos trimačiu spausdintuvu, pagal 360 laipsnių atvaizdą, kuris užfiksuojamas specialioje būdelėje.

„Specialus 3D spausdintuvas kloja spalvoto gipso sluoksnius, kol užbaigiama figūrėlė. Ją sudaro milijonai tokių sluoksnių. Tuomet išsiurbiamas miltelių perteklius, statulėlė nuvaloma šepetėliu, o galiausiai gaminys nuplaunamas specialiu skysčiu, kuris jį sutvirtina ir išryškina spalvas“, – gamybos ypatumus apibūdino „Solidiphy“ atstovas Johnas Andrew Cooney jaunesnysis.

Tiesa, ši įmonė tiesiogiai su vartotojais nebendrauja – ji užsiima tik statulėlių gamyba ir 360 laipsnių nuotraukas fiksuojančio įrenginio, pavadinto grėsmingu „Cobra 3D Scan“ vardu, platinimu. Šios skenavimo „būdelės“ kaina – 165 tūkst. dolerių. „Iš skenerio prekybos mes realiai neuždirbame – mūsų uždarbis ateina iš vėlesnių užsakymų, statulėlių gamybos“, – paaiškino J.A.Cooney.

Statulėlių gamyba įprastai užtrunka iki savaitės. Jos gali būti įvairaus dydžio, nuo to priklauso ir jų kaina, kuri gali siekti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų dolerių. Pvz., 15 cm aukščio figūrėlė vartotojams kainuoja apie 150–180 dolerių. „Didžiausia statulėlė, kokią galime pagaminti, yra 14 colių (35,5 cm) aukščio, tačiau dažniausiai apsiribojame perpus mažesnėmis, nes didesnes gaminti yra brangu.

Be to, gipsas yra trapus, taigi jas sudėtingiau gabenti“, – sakė „Solidiphy“ atstovas. Kol kas ši įmonė partnerių Europoje neturi. Užtat JAV tokiu verslu užsiima bent kelios įmonės skirtinguose miestuose. Pavyzdžiui, Pitsburgo mieste vienas vyras metė darbą ir ėmėsi statulėlių gamybos verslo. O fotografijos studija Šarlotėje nusprendė išplėsti savo paslaugų spektrą ir siūlo ne tik nuotraukas, bet ir trimates statulėles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(15)
(14)
(1)

Komentarai (1)