3D spausdinimo laimėjimai – revoliucija jau įvyko ar jai dar tik ruošiamasi?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2016-04-22 23:55
Kadaise, kai isgirdau, kad atsirado skaitmeniniai fotoaparatai, pagalvojau: kam to reikia. Dabar tai iprasta. Manau 3D spauzdintuvai nepaplis kaip mobilus telefonai, bet atras savo vieta bent jau viesame naudojime.
shift 2016-04-23 02:12
Turiu namuose 3D printerį, puikus daiktas. Bent į savaitę kartą ką nors spausdinu. Manau, kad taip, kaip mūsų tėvai garažuose visokias obliarkas ir zeimeriukus laikė, dabartinė ir ateinanti karta turės namuose 3D printerius. Pastebėjau, kad didžiausias barjeras žmones sulaikantis nuo 3D spaudos naudojimo namuose - nemokėjimas 3D modeliavimo.
AAA000 2016-04-23 09:35
Sraipsnis labai skystas. Principe vien roziniai nusifantazavimai... 3D spauzdinima reikia nagrinet per isisavintas medziagas. Medziagu yra sukurta milijonai, o 3D spausdinime placiau tenaudojama tik plastmase ir aliuminis... Visiskas fiasko 3D spausdinime bandant gamint kazka is dvieju skirtingu medziagu. Pritaike ten kazka su plausu ir betonu, kas nei is tolo neprilygsta armuotam betonavimui... Visa gyvybe principe yra 3D spausdinimas. Kiekvienas zmogus yra per mazdaug 15-20 metu savaime atsispauzdinantis gaminys procese panaudojant kruva skirtingu medziagu. Ir zmogaus 3D modeliavimo programa kompaktiskai sukista vienoje lasteleje... O cia matai jau beveik 3D spausdinimo "revoliucija"... Grynas juokas is tokiu "proverziu". Realiai tesugebama atspausdint labai paprasta korpusine detale ir tik is vieno tipo medziagos, ir tu medziagu pasirinkimo galimybes labai skurdzios... Individualu kompiuterio procesoriu bent jau atspausdinkit, ar ka... Tada pasnekesim.
Jonaz 2016-04-23 10:59
Ponaiti, kažkokiame rožinių svajonių pasaulyje ir pats gyvenate... Čia tas pats kaip kalbėti, kad privalomą karo tarnybą reikėtų pakeisti privaloma baleto mokykla kiekvienam. Šiuo metu CPU gamyba tikriausiai jau automatizuota maksimaliai ir veikia pagal metodus, kurie buvo tobulinti ištisus dešimtmečius. Tai kam tada bandyti išrasti dviratį ten, kur visus tenkina kainos, gamybos spartos ir kokybės santykis?
AAA000 2016-04-23 15:42
Matau pas Tamstele nera supratimo apie technologijas, kad jas lyginat su baletu ar karo tarnyba... Jus gal kartais busit tas kur "prie meno? Technologija yra sugebejimas kazka pagamint, o ne kazkokie igudziai kilot kojas ar saudyt idiotus, panasius i save. Kompiuteriu procesorius pasauly aukstam lygyje realiai gamina tik dvi monopolines labai uzdaros imones, taip kad sita technologija visiskai neisvystyta globaliai. Ir visai nesvarbu ar jie tai daro automatizuotai, ar rankom surinkinetu. Svarbu tik proceso greitis ir paplitimas. O stai sakykim pragrezt 1cm diametro skyle 1cm storio gelezies gabale gali kiekvienas per kelias minutes nusipirkes grazta ir drele uz dienos uzdarbi. Pries 100-200 metu ta sugebejo padaryt tik stambesnese mechaninese dirbtuvese, o pries 500 metu nebent tik dideliu - imperiniu valstybiu sostinese... Va tai ir yra technologijos ivaldymas, siuo atveju skyliu grezimo metale. Procesoriu gamyba pasauly yra viduramziu lygyje pagal technologijos masiskuma. Sitoje vietoje 3D spausdinimas galetu padaryt proverzi. Tik kad jis pats kudikystes stadijoj... O kariu ir baleto sokeju igudziai ar pries 100 metu, ar pries 500metu, ar dabar, kaip buvo, taip ir liko taspac sudas... Ir neturi praktiskai jokio rysio su technologijom. Bezdzione - ir ta butu galima apmokyt karybos ar baleto meno...
shift 2016-04-23 16:57
Žinai, AAA000, kol skaičiau komentarą, iškart atrodė, kad mintys gal ir logiškos, bet su nusipezėjimu apie karybą tai sugadinai visą reikalą. Nereikėtų taip kategoriškai komentuoti sričių, apie kurias neturi supratimo. Kalbant apie 3D printinimą, tai tu nesupranti apie ką eina kalba. Juk niekur niekas neteigia, kad 3D spauda pakeis visas kitas gamybos technologijas. Tai neįmanoma, ir to niekas net nebando pasiekti. Tiesiog trimatė spauda, dalį gamybos gali perkelti į namus. Tai kas gamykloje yra liejama iš plastiko, dalis to gali būti atspausdinama namuose. Tu perki nebe daiktą, bet to daikto failą ir atsispausdini namuose išvengdamas laiko ir logistikos sąnaudų. O jei rankos nekreivos gali ir pats daugybę daiktų susimodeliuoti. Pavyzdžiui aš turiu plastikinį baką, bet man reikalingas jam užsukamas kamštis su galimybe užmauti žarną, parduotuvėje tokio gaminio nėra, kamštis be bako atskirai neparduodamas. Ką daryti? Aš galiu kamštį užsakyti fabrike, ten bus suprojektuotas gaminys, pagaminta aliuminio matrica liejimui, o po to atlietas man reikalingas kamštis. Tokio daikto savikaina turbūt bus kokie 200 € jei man reikalingas tik vienas kamšis. Kad tas daiktas atsipirktų turėčiau atlieti 1000 tokių kamsčių ir juos kažkam parduoti. Skamba absurdiškai. Bet štai turėdamas printerį aš per 1-2 val susimodeliuoju ir atsispausdinu. Savikaina bus 0,5 € vnt. Jei mano draugui Petriukui irgi prireiks tokios pat dalies, aš jam e-mailu nusiunčiu failą į kitą pasaulio galą ir jis jį atsiprintina. Taigi, 3D printinibe svarbiausia yra greitas informacijos materializavimas į daiktą. O medžiagų sunaudojama tik tiek kiek jų reikia atspausdinti, jokių papildomų sąnaudų frezuojant aliuminio formas ir kt. Todėl tai vadinama adityviaja gamyba (additive manufacturing).
Evil Goku 2016-04-23 17:58
Aš kaip tik manau, kad didžiausias 3D spausdintuvų stabdys buitiniame vartojime yra kokybiško spausdinimo kaina. Nes tiems vaikiškiems spausdintuvams toli gražu iki bent patenkinamos kokybės detalių spausdinimo, tiek stiprumo, tiek tikslumo atžvilgiu. Kai kuriais 3D spausdintuvais net estetiškai gražaus gaminio neatspausdinsi, dėl prastos paviršiaus kokybės. Kartais net kvailai atrodo tas 3D spausdintuvų aukštinimas (nors jie tikrai galingi gamybos įrengimai, dėl kurių kai kurių detalių gamyba atpigo, pagerėjo jų kokybė ar apskritai tapo įmanoma jas pagaminti), nes ir sąvaržėlės panaudojimo galimybes galima užrašyti: Galima pradurti skylę popieriaus lape; Galima pradurti skylę knygos lape; Galima pradurti skylę sąsiuvinyje; Galima pradurti skylę kartone; Galima pradurti skylę plonoje gumoje; Galima pradurti skylę odoje; Galima pradurti skylę dvigubame popieriaus lape. Galima pradurti dvi skyles popieriaus lape; Galima pradurti dvi skyles knygos lape; Galima pradurti dvi skyles sąsiuvinyje; Galima pradurti dvi skyles kartone; Galima pradurti dvi skyles plonoje gumoje; Galima pradurti dvi skyles odoje... ....
Pompa 2016-04-23 19:40
AAA000, gal prieš nusipezant apie procesorių spausdinimą pasidomekit kodėl jie gaminami tokiu sudėtingu būdu, nes jūsų argumentas "Individualu kompiuterio procesoriu bent jau atspausdinkit, ar ka" buvo visiškai neapsiskaičiusio dunduko išmislas, nes procesoriuose yra milijonai tranzistorių, kurių dydis tesiekia 14-32 nanometrus. Procesoriaus atspausdinimas būtų ko gero pats sudėtingiausias dalykas kurį galėtų atlikti 3D spausidntuvas ir tai neįvyks dar mažiausiai šimtą metų, jei tai iš viso kadanors įvyks.
AAA000 2016-04-23 19:57
As pilnai suprantu tavo poziuri, ir pilnai su juo sutinku Bet mes skiriames tuo, kad tavo poreikiu "pasauli" sudaro nesudetingi dalykai - tokie kaip kazkoks "unikalus" kamstis ir galimybe juo pasidalint su tavo "lygio" draugais. Ta prasme tavo technologinio laimingumo skale labai menka... O mano "pasaulyje" taip pat svarbus ir sudetingumo aspektas. As noreciau su 3D namie spausdintis bent jau tranzistoriaus ar analogines mikroschemos sudetingumo detales... O namudinis 3D spausdinimas net tokio 50 metu senumo sudetingumo lygio pasiekt nesugeba... Tai apie ka mes cia diskutuojam?
- 2016-04-23 20:03
Wow, su lėktuvu suarti lauko neišeina - lėktuvas niekam tikęs? Imi technologijas, kurios savo pritaikymo sritimis skiriasi, ir aiškini, kad viena iš jų - niekam tikusi? 3D spausdinimas savo prigimtini yra makroskopinis procesas, o tamsta norit mikroskopinių galimybių. Tai tas pats, kas reikalauti žuviai laimėti sprintą sausumoje.
AAA000 2016-04-23 20:06
Reikalas tas, kad dometis reiketu butent Jums... Procesoriu gamyba principe ir yra 3D spausdinimas, tik naudojant kelias medziagas.
AAA000 2016-04-23 20:12
Man patinka tokia "konstruktyvi" kritika As bandau paaiskint, kad kai kas cia aklas, o is Jusu isgirstu aiskinima, kad regejimas neegzistuoja - nes visas pasaulis sudarytas tik is garsu... Jus kartai nesate technologinis strutis?
Zebediejus 2016-04-23 22:12
Tai viskas teisingai: kam prieš 100 metų buvo reikalingi tie vidaus degimo varikliai, jei negalėjai per tris valandas nuo Vilniaus nulėkti iki Klaipėdos. Nesuprantu kam reikalingas buvo pirmas garažinis PC, jei negalėjai juo skaičiuoti pasaulio klimato simuliacijų. Ir išvis, kam žmogus iš urvų kraustėsi į namus, jei nebuvo nei geoterminio šildymo, nei bevielio interneto, nei indukcinės kaitlentės. Primityvūs, kvaili žmonės. Jei rimčiau, tik visiškai nieko nekuriantys ir nedarantys žmonės įsivaizduoja, kad technologijos, jų tobulinimas ir naujovės materializuojasi kažkokiu magišku būdu: užsinorėjus, t.y. nusprendus, kad kam čia eiti tobulinimo keliu, jei galima iškart gaminti galutinį produktą. Kam išrasti ratą, jei norisi kosminio laivo! Labai dažnai tokie personažai su "aukšta technologinio laimingumo skale" pasižymi labai žemu tų technologijų ir jų sudėtingumo supratimu. Ir dar rečiau jie supranta, kad ne visada "norėčiau" sutampa su tuo kas šiai dienai įmanoma.
shift 2016-04-24 00:10
Spausdinimo kokybė su laiku gerės, taip kaip gerėjo įprastų 2D spausdintuvų kokybė. Kita vertus, vien tai, kad gali susikurti daiktą kokio anksčiau negalėjai - užkabina. Pavyzdžiui sūnui sulūžo kombinezono petnešų sagtis, prisėdau prie Solidworks ir po 10 min turiu sumodeliuotą 3D, dar po 20 min jau išimu iš printerio gatavą sagtį. Taip, paviršius jos nėra tiek idealus, bet faktas, kad jokiais kitais iki šiol įprastais buitiniais būdais aš tos sagties nepagaminčiau, ko gero tektų rūbą išmesti arba visam laikui petnešą prisiūti. O dabar nauja sagtis tarnauja kuo puikiausiai. Kitas pavyzdys - sūnus sulaužė savo RC mašinėlės ratą, be vieno rato ta mašinėlė tinka tik į šiukšlių dėžę. Sumodeliavau ir atprintinau naują ratlankį, permoviau padangėlę ir puikiai važinėja toliau. Toliau, sugalvojau, kad man reikia Venturi tipo antgalio vandens žarnai, ir ką, ieškoti po visą Vilnių? Sumodeliavau, atsiprintinau ir naudoju. Diedukas su obliarka ir drėle tokio daikto man nepadarytų. Ir čia tik keli pavyzdžiai, realiai beeksperimentuodamas jau baigiu kelis kilogramus plastiko suspausdinti, nuolat išbandau įvairias galvoje kilusias idėjas.
biologas 2016-04-24 00:30
Įdomu pasidarė, kokį spausdintuvą turite?
- 2016-04-24 02:26
Nu kai durnas, tai ilgam ... Tu bent suvoki, kad skirtingos technologijos turi savo pritaikomumo ribas? Ar dabar, pasak tavęs, viską turim gebėti su 3D atsispausdinti, kai ta technologija yra makroskopinė, ir ką tik pasirodžiusi? Beje, procesorių gamyba nėra 3D spausdinimas.
shift 2016-04-24 03:19
Geeetech Prusa i3 Pro C. http://www.geeetech.com/unassembledgeee ... vs8unadfm3
Xdmin 2016-04-24 09:55
Ne visi printeriai spausdinta is plastiko, ar aliuminio, yra ir rimtesniu aparatu, taciau jie turi ir kaina. http://www.engadget.com/2016/02/16/3d-printed-organs/ https://localmotors.com/3d-printed-car/ http://3dprintingindustry.com/fashion/ tikiu, kad viena diena ir mikroschemas spausdins, tik ne paprastiems zmonems, o kokiems NASA ar kariniams tikslams.
AAA000 2016-04-24 11:56
As nesu toks optimistas. Sita spausdinimo sluoksniais technologija smarkiai pervertinama. As esu jau mates panasiu technologiju, pvz yra miltelinis detaliu formavimas - irgi tik sugalvojus ta buda svaigimas buvo panasus - kad pervers pasauli - o realiai labai mazai detaliu jos pagrindu gamina - nesugebejo isplest medziagu ivairoves... Panasus svaigimas buvo su klijavimu, kai isrado keleta ypac kibiu ir tvirtu kliju rusiu... Cia irgi greiciausia, kad gausis panasiai: susikurs siaura nisa ir tiek... 3D printeriu tobulinimo ribos irgi beveik issemtos. Na gal dar prikonstruos vietoj formavimo nuo vienos plokstumos - formavima is keliu padeciu arba erdvej, arba ides kelias keiciamu medziagu galvutes paivairinimui - ir tiek. Galiausiai po pirmos euforijos paaiskes, kad per brangu ar per pigu gamint 3D printeriams tinkamas medziagas... 3D printeriu tobulintojams teks pradet tarpusavio "firminiu" rasalo kaseciu ir toneriu apsaugos kovas, kad issilaikyt rinkoje... Na ir sunesit po kurio laiko tuos 3D printerius i sandeliuka... Kad technologija isplistu, ji turi kazka atpigint masiskai. Vien to, kad gali kazkokiu suduku atsispausdint naujovisku budu - cia pliusas, bet mazai ka duoda. Kinieciai plastmase lieja ir taip uz savikaina.. Dabar 3D printeriai sutraukia kruva ziopliu - kuriems tai idomu - bet tai laikina. Net detales programavima turetu keist modelio skanavimas ar kazkas panasaus, nes net laiko sanaudos programuot isvaizda pagal kiekviena specifini medziagos ypatuma yra neracionaliai dideles... As tematau tik miglotas perspektyvas...
AAA000 2016-04-24 12:34
Tu mazai susipazines su liejimu. Viska ka tu nuveikei ir kuo cia taip entuziastingai giriesi - galima padaryt ir greiciau, ir kokybiskiau, ir pigiau liejant pagal sablona suformavus forma. Net medziagu pasirinkimas daug ivairesnis, gali naudot daug metalu. Vienintelis skirtumas - liejime nera taip isdirbto unikaliu formu programavimo kaip su 3D printinimu, nors pvz pramonej egzistuoja ir programuojamos formos liejimo is plastmases stakles - tik aisku jos nedirba tokiam smulkumo lygyje kaip 3D printeriai... Ten paprastai formos pasirinkimas labai ribotas. Kodel pvz neperki formavimo misinio ir nelieji tu savo plastikiniu zaisliuku kur nors virtuveje, kurie uzgime tavo galvoje? Kartais ne todel, kad spauda apie tai niekur netrimituoja, kad tai revoliucija? Ar tik is nezinojimo? Pasiteisinimai, kad reiks ieskot kazkur Vilniuje ar kokiu nors dieduku, "kurie tai ismano" cia nepralis Visa reikalinga info apie detaliu liejima namu salygom yra intere.