„Intel Kaby Lake“: patys svarbiausi dalykai, ką reikia žinoti apie septintosios kartos procesorius  ()

„CES 2017“ parodoje „Intel“ pristatė naujus „Kaby Lake“ architektūra paremtus procesorius. Naujausi „Intel“ septintos kartos procesoriai skirti tiek stacionariems, tiek nešiojamiems kompiuteriams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Intel Kaby Lake“ – kas naujo?

Iki šiol „Intel“ procesorių vystymo strategija labai nekito: kas du metus buvo keičiama procesorių mikroarchitektūra, o metais tarp architektūros pakeitimų – gamybos procesas. Tačiau dėl techninių sunkumų gamybos produkcijos technikų tobulinimas jau nėra tokio aukšto lygio.

Septintoje, t. y. „Kaby Lake“ kartoje pritaikytas tos pačios klasės technologinis procesas, koks buvo „Skylake“ (14 nm). Pagerinta gamybos technika leido pasiekti 200-300 MHz didesnį taktinį dažnį nei šeštos kartos procesoriuose.

TDP (angl. thermal design power) parametro reikšmė išliko tame pačiame lygyje, o pagerintas procesas turi teigiamos įtakos naujų procesorių tobulinimui.

„Tick-Tock“ strategiją pakeitė „PAO“

Vis dar turime reikalų su pažįstama nuo šeštosios kartos „Skylake“ mikroarchitektūra, tačiau svarbu pabrėžti tai, kad dabar gamintojas kiek pagerino technologinį procesą, kuris dabar yra žymimas 14nm+. Šis pakeitimas turėtų lemti didesnį našumą.

Patobulinta vaizdo plokštės sistema

Septintoji karta taip pat atneša su savimi modernizuotą integruotą vaizdo plokštės sistemą. Pokyčiai čia nedideli, tačiau naujoji „Intel HD Graphics“ lyginant su ankstesnės kartos GPU efektyviau apdoroja daugialypės terpės turinį, ypač 4K raiškos. Tai yra integruotų naujuose procesoriuose VP9 i HEVC kodekų nuopelnas.

Varle.lt kompiuterinės technikos specialistų teigimu, integruotų vaizdo plokščių galimybės pastebimai didėja, nors palyginus su tuo, ką siūlo diskrečios vaizdo plokštės, vis dar pastebimas didžiulis skirtumas.

„Optane“ atmintis

Be patobulinto našumo verta paminėti tai, kad naujieji 200 serijos lustų rinkiniai palaiko naująją Intel „Optane“ atmintį. Nereikėtų jos painioti su SSD diskų „Optane“ atmintimi.

Tai naujoji „Intel“ vardinė atmintis, sukurta tam, kad stacionarūs kompiuteriai su tradiciniu mechaniniu kietuoju disku būtų panašūs į tuos, kurie yra aprūpinti SSD.

Trys pagrindinės procesorių grupės

„Intel Kaby Lake“ nešiojamiems kompiuteriams apima net 26 procesorių modelius, kurie sugrupuoti į atitinkamas kategorijas ir yra pritaikytos konkrečioms nešiojamų kompiuterių grupėms. Įdomu tai, kad priklausantys „Kaby Lake-U“ šeimos procesoriai yra padalinti į du pogrupius.  

Dalis jų turi standartinį 15 W TPD, kita dalis pasižymi didesniu TPD parametru, kuris siekia 28 W. Visi „Kaby Lake-U“ grupės vienetai – tai dviejų branduolių procesoriai, tačiau modeliai, kurie turi 28 W TPD gali pasigirti didesniu taktiniu dažniu bei galingesne integruota „Intel Iris Plus 650“ vaizdo plokšte.

Antrąją grupę sudaro „Intel Kaby Lake-H“ procesoriai, kurie yra pritaikyti mobilioms darbo stotims. Čia gamintojas parengė du vienetus: „Intel Xeon E3-1535M v6“ bei „Intel Xeon E3-1505 v6“. Abu procesoriai turi keturis branduolius ir palaiko „Hyper Threading“ technologiją.

Galingesnis CPU yra žinoma, „Intel Xeon E3-1535M v6“. Būtent šis vienetas skirtas mobilioms darbo stotims. Šio procesoriaus taktinis dažnis siekia 3,1 GHz (Turbo Boost 2.0 iki 4,1 GHz).

Svarbu tai, kad esant visų keturių branduolių apkrovai, maksimalus taktinis dažnis siekia 3,9 GHz, todėl galima teigti, kad mobiliam vienetui tai yra pakankamai aukštas rodiklis. Silpnesnis „Intel Xeon E3-1505 v6“ taip pat turi keturis branduolius, tačiau jo bazinis taktinis dažnis siekia  3 GHz (Turbo Boost 2.0 iki 4 GHz esant vieno branduolio apkrovai).

Abu procesoriai yra aprūpinti integruota „Intel HD Graphics P630“ vaizdo plokšte ir turi 45W TPD koeficientą.

Trečiąją „Intel Kaby Lake-H“ grupę sudaro procesoriai, kurie yra pritaikyti visų pirma, žaidimų kompiuteriams. Čia lyderiai du: „Intel Core i7-7820HK“ ir „Intel Core i7-7920HQ“.

Galima pastebėti, kad kai kai kurie naujieji procesoriai bus aprūpinti „Iris Plus“ integruota vaizdo plokšte. Gamintojo teigimu, ji turėtų užtikrinti iki 65% geresnį našumą apdorojant 3D efektus ir 40% didesnį našumą sinchronizuojant vaizdo įrašus.

Pagrindiniai stacionariems kompiuteriams skirti „Kaby Lake“ procesoriai

„Intel“ pristatė 16 „S“ serijos stacionariems kompiuteriams skirtų naujų procesorių. Apžvelgsime du didžiausią susidomėjimą keliančius procesorius: „i7-7700K“ ir „i5-7600K“.

„Kaby Lake“ – tai „Skylake“ mikroarchitektūros pagrindu sukurti atnaujinti procesoriai, kurie yra aprūpinti modernizuota grafine sistema ir pagaminti naudojant patobulintą 14 nm FinFET klasės technologinį procesą. Nešiojamiems kompiuterių skirtos procesorių versijos yra prieinamos jau keletą mėnesių, o nuo šių metų jau galima įsigyti du stacionariems kompiuteriams skirtus modelius, skirtus pagrindinėms plokštėms su LGA1151 lizdu.

„Intel Core i7-7700K“ ir „Intel Core i5-7600K“

Tai keturių branduolių procesoriai. „Intel Core i7“ bazinis taktinis dažnis siekia 4,2 GHz, „Intel Core i5“ pasižymi 400 MHz mažesniu taktiniu dažniu. Panašiai, kaip ir ankstesnės kartos atstovai, naujieji modeliai yra aprūpinti „Intel Turbo Boost“ technika, kuri atskiro branduolio taktinį dažnį gali padidinti iki 4,5 GHz „Intel Core i7“ atveju ir iki  4,2 GHz „Intel Core i5“ atveju. Abu procesoriai turi atrakintą daugiklį, apie kurį sugestijuoja ir modelių pavadinimuose esanti „K“ raidė.

Lyginant „Core i5“ procesorių su „Core i7“ reikia išskirti tai, kad jis nepasižymi „HyperThreading“ technologija. „Intel HyperThreading“ leidžia pavieniam CPU branduoliui apdoroti dvi procesoriaus gijas vienu metu. Tai reiškia, kad kai „Core i7 7700K“ procesorius yra pajėgus efektyviai veikti su aštuoniais virtualiais branduoliais, „Core i5 7600K“ – su keturiais faktiniais branduoliais.

„Core i7 7700K“ yra tiesioginis „Core i7 6700K“ palikuonis, todėl labai į jį panašus. Jis pasižymi tuo pačiu LGA 1151 lizdu, „TPD“ parametru ir tokia pat spartinančiąja „cache“ atmintimi kaip ir „Skylake“ atstovas. Tai reiškia, kad „Kaby Lake“ procesorių galima įsidėti į egzistuojančią „Z170“ plokštę arba pasirinkti procesoriui vieną iš naujų „Z270“ pagrindinių plokščių. „Core i7 7700K“ šiuo metu yra pažangiausias „Intel“ procesorius stacionariems kompiuteriams.

Privalumai ir trūkumai

Apibendrinant apžvelkime pagrindinius naujų „Intel“ procesorių privalumus ir trūkumus.

Privalumai:

  • Pažangiausias procesorius taip vadinamajame „mainstream“ segmente
  • Galingesnis nei jo pirmtakas
  • Šiek tiek našesnė nei HD 520 integruota vaizdo plokštė HD 630
  • VP9 dėka integruota vaizdo plokštė įgalina sklandų  UltraHD 60 fps vaizdo įrašų atkūrimą „YouTube“
  • HEVC kodavimas/dekodavimas.

Trūkumai:

  • Lyginant su ankstesne karta neženkliai išaugęs našumas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Varlė.lt
Varlė.lt
(10)
(10)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: