Savu kailiu išbandžius virtualią realybę su „Samsung Gear VR“: kas tėra gandai, o kas - tikra tiesa (Apžvalga)  (1)

Kuo toliau, tuo dažniau net paprastuose pokalbiuose tarp žmonių galima išgirsti žodžius „virtuali realybė“. Dar visai neseniai, žmonės, besidomintys naujausiomis IT technologijų naujienomis, kalbėdavo apie telefonus, kompiuterius ar 3D televizorius. Tačiau laikas bėga ir naujausios technologijos suteikia vizualinę galimybę „gyventi ir būti“ ten, kur nori, t. y. sukuriami visiškai nauji vaizdo, judesio, erdvės suvokimo potyriai, kuriuos padeda įgyvendinti virtualios realybės akiniai. Šiuo metu vienas iš virtualios realybės žaidėjų, kuriam tenka svarbus vaidmuo - „Samsung Gear VR“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išoriškai akiniai atrodo paslaptingai ir futuristiškai, tačiau jų viduje slepiasi daugybė inžinerinių ir technologinių sprendimų, kurių dėka galima mėgautis kokybe, vaizdu, neįtikėtinais potyriais ir elementariai paprastu naudojimu.

Akiniai turi tris mygtukus, kurie leidžia valdyti pagrindinį „Oculus“ meniu, grįžti atgal arba garsinti/tylinti. Korpuso dešiniojoje pusėje yra ovali, reaguojanti į lietimą vieta, kurios pagalba galima lengvai pasirinkti funkcijas.

Negalima nepaminėti ir vieno svarbiausių vaizdo raiškos objektų - nedidelio reguliatoriaus esančio akinių viršuje. Jis skirtas, pagal kiekvieno vartotojo poreikius, sureguliuoti vaizdą (pritraukti arba atitolinti). Priklausomai nuo vartotojų akių pozicijos ir kitų individualių savybių, šis reguliatorius padeda matyti kokybiškesnį vaizdą.

Turbūt kiekvienam šiais akiniais besidominčiam žmogui kyla natūralus klausimas, o ką gi su jais galima veikti? Ar su jais galima žaisti žaidimus? Žiūrėti filmus? Namuose sėdėti ant lovos ir tuo pačiu skristi parašiutu virš snieguotų kalnų? Viskas priklauso nuo to, kokią pinigų sumą esate pasiruošę investuoti į šiuos potyrius.

Kaip privalumus reiktų paminėti, jog akinių „Samsung Gear VR“ kaina nėra milžiniška, taip pat akiniai tinka ne vieno modelio išmaniesiems telefonams. Norint visapusiškai ir efektyviai naudotis šiais akiniais, reikėtų turėti vieną iš šių Samsung telefonų: „ Galaxy S7“,  „S7 Edge“,  „Note5“,  „S6 Edge+“,  „S6“,  „S6 Edge“.

Testuojant akinius buvo naudojamas išmanusis telefonas „Samsung Galaxy S7“ ir nemokami kosmoso, skrydžių lėktuvu, parašiutu vaizdeliai, trumpos filmų ištraukos, kurių metu tampama filmo personažu, įvairūs veiksmo ir nuotykių žaidimai. Tačiau nemokamas paketas suteikia ne pačios geriausios kokybės patirtį.

Visos kitos paketo paslaugos ir galimybės yra mokamos t.y. norint žaisti patinkantį žaidimą, pirmiausia reikia sumokėti nuo 2$ iki 20$  už žaidimo atsisiuntimą. Tačiau jo neišbandžius, nemačius kokybės, mokėti nekyla ranka.

„Samsung Gear VR“ testavimo laikotarpiu sulaukta ne vieno klausimo: Ar įdomu? Ar verta pirkti? Ar nepradeda suktis galva po ilgesnio naudojimo laiko?! Paskutinio klausimo sulaukta pakankamai dažnai, todėl atliktas eksperimentas su „traukinuko“ žaidimu. Žaidimo trukmė yra apie 8-10 min. Pradžioje buvo tikrai linksma, įdomu, atrodė jog viskas išgyvenama realybėje. Tačiau jau po maždaug  5min visi eksperimento dalyviai pradėjo panašius pojūčius: galvos atsipalaidavimą, sukimąsi, erdvės nesuvokimą, kojų ir rankų dalinę nejautrą, pykinimą ir pan.  

Nusiėmus akinius dar kurį laiką išliko nelabai malonūs pojūčiai. Sekantis eksperimentas atliktas su skraidymo virš kalnų vaizdeliu.

Eksperimento dalyviai patvirtino, kad nemalonūs pojūčiai buvo ne tokie stiprūs, tačiau  po 10 min. vaizdo stebėjimo jautėsi galvos sukimasis. Negalima teigti, kad akiniai turi šalutinį poveikį visiems, bet dauguma dalyvių patvirtino nemalonių pojūčių efektą.

Kaip ir kiekviena nauja technologija, taip ir „Samsung Gear VR“ dar tikrai turi kur tobulėti. Vaizdo raiška tragiškai vargina akis, sukelia bjaurius pojūčius, o ir šeimos narių reakcija savotiška, kai po namus blaškaisi užsidėjęs akinius ir bandai su ranka kažką ore užčiuopti.

Įdomiausia akinių naudojimo dalis yra kai tik juos užsidedi, keisti pojūčiai, kurių kiekvieną dieną nepajausi, 3D meniu atsiveriančios galimybės ir pirmosios pramogos, tokios kaip vaizdeliai ar žaidimai, tačiau jau po 10min viskas pradeda atsibosti.

Manau, šie akiniai labiau skirti vaikams, bet žinant, kad šiais laikais vaikai naudojasi naujausiais telefonais, kompiuteriais ir t.t., tai ir jiems įspūdis nebūtų ilgalaikis.

Ar verta pirkti naują telefoną ir akinius, kad galėtum 10 minučių jais pasidžiaugti, o paskui padėti į stalčių? Nemanau.

Visgi, jei norite išbandyti, patys akiniai kainuoja sąlyginai nebrangiai ir juos galima nesunkiai įsigyti.

.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Kompiuteriai.lt
Kompiuteriai.lt
Autoriai: Marius Landžius
(12)
(8)
(4)

Komentarai (1)