Saulės energetikos perspektyvos Lietuvoje: kiek iš tikro turime Saulės ir ko tikėtis iš Saulės elementų (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2017-03-07 10:54
kazkas negerai su skaiciais. Lietuvoje sau saules elektros naudoti neapsimoka, bet apsimoka ja pardavineti ir naudoti tinklu energija. Saules energija superkama daug brangiau, jei jos galima nupirkti is elektros tinklu.
bahuriux 2017-03-07 11:01
Lietuvoje yra ~1000 saulėtų valandų per metus, O JAE, ar šiaip kokioj Sacharoj, nežinau bet spėju, kad ten saulė šviečia visada dienomis ir ištisus metus, tai susidarytu kažkur ~4000 valandų. Iš to ir gaunam kad jiems yra ko ne 4 kartus pigiau pagaminti tą patį energijos kiekį, arba 4X didesnį energijos kiekį toj pačioj jėgainėj. beto ten dykumos, tai itariu kad nekainuoja duug žemė ant kurios tos jėgainės stovės. O pas mus kainuoja tiek kiek iš tinklo imtum, jei skaičiuoti iki kol ta sistema veiks nesugedusi. Mūsų sąlygom atsipirkimas 10 metų yra ant apsimokėjimo ribos, bet 10 metų namų ūkiui kad būtu atsipirkimas, kolkas dar to nėra. Beto paskola prailgins atsipirkimo laiką dvigubai iki pat neapsimokėjimo ribos.
immortallt 2017-03-07 11:14
Ne 4, tik kokius 2,5-3.
vytautas50 2017-03-07 11:49
bahuriux 2017-03-07 14:26
. Vienas didžiausių pasaulyje Tavo teisybė tik truputi virš 2 kartų ten daugiau saulės, Lietuvos Klaipėdoj (gersnis kokia 5-10% nei likusioj Lietuvos daly) vidurkis 3,12 kWh parai į horizontalų m2 tik per pusę mažesnis nei dykumose pas arabus ėmiau piečiau netoli jūros. Nu pats negaliu patikėti kažkur čia vietiek kabliukas yra, gal kai pradėsi realiai gaudyti saulę pasirodys, kad Lietuvoj be trackinimo sistemos nebesigauna tokie optimistiniai skaičiai., o ten galima galima beveik horizontaliai palikti paneles. Pasitikslinau čia https://eosweb.larc.nasa.gov/sse/global ... _radiation yra duomenys ir į visais kampais pakreipta plokštumą ir tt. dar nesigilinau https://eosweb.larc.nasa.gov/cgi-bin/ss ... c.nasa.gov
immortallt 2017-03-07 14:33
Esmė ta, kad pas juos karšta, dėl didelės temperatūros kenčia efektyvumas. Tačiau taip, dėl to, kad saulė kyla aukščiau ir stabilesnė trajektorija galima dalinai kompensuoti. Pas juos daugiau saulėtų dienų, bet ir reali gamyba skiriasi max iki 3 kartų, per tą patį plotą. Teoriniai paskaičiavimai lieka teoriniais, daug įdomiau faktiniai. Va kinai tibete stato, tai ten ir saulės daugiau, ir nekaista, tai iš vis pasaka. Tiesa, pastatyti kalnuose brangiau, nes užvežti sunku, reikia daugiau elektros tinklų. Viskas labai priklauso nuo valsybės politikos, biurokratijos ir kitų nefinansinių paramos mechanizmų. Iš esmės biurokratija gali sudaryti net iki trečdalio kaštų. Ir tokiems projektams kaip vėjo ar saulės parkai, svarbiau garantuoti supirkimo kainą, kartais net mažesnę nei rinkos, nei kad ta kaina būtų aukštesnė. Jei kaina garantuojama, kad ir mažesnė nei rinkos, lengviau gauti finansavimą. O jei finansavimą kažkaip laiduoja ar subsidijuoja valstybė, tai kaina tokios jėgainės dar labiau krenta. Atsinaujinančios energetikos plėtroje, finansiniai kaštai ir administraciniai dabar svarbiausi, nes atsipirkimo laikas gan ilgas. Tuo tarpu dujomis kūrenamų elektrinių įranga palyginus pigi, didžioji dalis kaštų eina iš pačių dujų. Tad ir mažiau jautru finansavimo kaštams. P.S. atominės projektų be 100% valstybės paramos gaunant finansavimą net nesvarstytina. Hinkley Point C, net su valstybės garantijomis, garantuota minimali supirkimo kaina aukštesnė už rinkos ir dar indeksuojama, bet ir tai nėra eilės norinčiųjų.
AAA000 2017-03-07 22:04
Tu pamirsti toki dalyka, kad saules spinduliai turi kirst atmosferos sluoksni. Kalnuose gamins daugiau vien del plonesnio atmosferos sluoksnio. O tolejant nuo pusiaujo ir del zemes asies pasvirimo skiriasi labai kampas. Ir dar atmosferos sudetis, kiek dregmes ore ir kiek dulkiu ore. Dykumose dulketumas ir valymas yra didziule problema. Aplamai dykumose stato labiau veidrodines termoelektrines, nes jos ten efektyvesnes. O pas mus butent fotovoltas efektyviau. Dar turetu but fotovoltines baterijos gaminamos siektiek kitokiems spektro sviesos ruozams ir reiketu rinktis butent pagal tai. Galima isgaut geresni NK keiciat visokius padengimo sluoksniu storius. Aktyvus kasdienis trackeris fotovoltui manau neapsimoka. Teapsimoka nebent laipsninis kampo keitimas i pusiauja sakykim kas menesi. Kokia nors labai paparasta sistema. Neatsipirks kitaip trackerio iranga desimtmeciais, jei ja skaiciuot atskirai nuo paciu SB ploksciu ir remo. ------------ Aplamai as galvoju kad didziausia problema Lietuvoje yra ne saules kiekiai ir saules bateriju efektyvumas - o pacios energijos panaudojimas. Nera teisingos politikos. Net supirkime. Turetu skatint energijos pagamintos vietinem salygom vartojima, o ne pacia gamyba. Rinka sukurt del pigiausios kainos ir uzsitikrint gamybos rezervus nepakanka. Reikia skatint kad galetu dalyvaut sitam biznyje kuo daugiau zmoniu, ypac smulkiu, kurie gautas pajamas vietoje ir isleidzia. Nes tai tiesiogiai stiprina sali ir didina BVP. O musu valdzia elgiasi bukaprotiskai - remia monopolius (mazina vidines salies galimybes tiesiog ribodami) ir taip tiesiogiai skurdina Lietuva ir didina emigracija.
bahuriux 2017-03-08 09:21
.