Slapčiausias JAV kosminis aparatas pasiekė „slaptų misijų“ kosminėje orbitoje rekordą  ()

Slapčiausias iš JAV kosminių aparatų – kosmoplanas X-37B – pasiekė tokio tipo „slaptų misijų“ buvimo orbitoje rekordą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pranešė Spaceflight101, kosminis aparatas X-37B OTV-4 pasiekė „slaptų“ kosminių misijų buvimo orbitoje rekordą. Praėjęs šeštadienis buvo 675-oji skrydžio diena. Esamais duomenimis, šia misija siekiama patvirtinti technines charakteristikas ir atlikti kosminius eksperimentus. Šiaip jau, užtikrintai to teigti negalima.

Gandai apie greitą kosminio aparato grįžimą į gimtąją planetą pasirodė šių metų vasarį: paaiškėjo, kad jie buvo melagingi. X-37B iš tiesų atliko manevrą, kurį prieš nutūpimą atliko ir jo pirmtakas, tačiau pasiliko orbitoje. Gandų šaltiniu tapo ir didesnis tūpimo komplekso Shuttle Landing Facility darbuotojų aktyvumas. Specialistai tada netgi panaudojo originalo dydžio X-37B maketą: Neva derino nusileidusio aparato gelbėjimo operacijos detales.

X-37B OVT-4 tapo ketvirtuoju JAV į orbitą pakeltu tokio tipo kosmoplanu. Raketa „Atlas-5“ į orbitą jį iškėlė dar 2015 metų gegužę. Paskelbtas misijos tikslas buvo jonų variklio, pagrįsto Holo efektu, kūrimo eksperimentai. Be to, buvo pranešama apie NASA planus šiuo aparatu tirti kosminės aplinkos poveikį įvairioms medžiagoms. OVT-4 pirmtakas, aparatas OTV-03 – orbitoje praleido 674 dienas.

Bepiločio kosminio aparato X-37B ilgis – 8,9 m, sparnų mojis – 4,5 m, aukštis – 2,9 m. Kosmoplane sumontuotas vienas Rocketdyne AR-2/3 variklis, naudingo krovinio masė – 900 kg.

Turimų duomenų nepakanka detaliam misijų tikslų ir užduočių įvertinimui. Neseniai ekspertai padarė prielaidą, kad X-37B pagrindu gali būti sukurtas kovinis kosminis aparatas, skirtas palydovų naikinimui.

I. Vedmedenko

(19)
(2)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: