Visame pasaulyje šurmulį sukėlęs Kinijos gamintojų sprendimas: naujausiems telefonams visiškai pakanka pernykščių procesorių (Foto, Video)  ()

Įprasta, jog naujuose ar atnaujinamuose telefonų modeliuose gamintojai stengiasi įdiegti bent jau naujausius rinkoje esančius procesorius, neskaitant kitų technologinių patobulinimų. Tačiau šiais metais kinai laužo tradicijas – pasirodys visai eilė naujų vidutinės klasės išmaniųjų telefonų su pernykščiu „Helio X20“ procesoriumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmutinė tokią stebinančią naujieną pranešė kompanija „Vernee“, anonsuodama nors ir vidutinės klasės, bet prie flagmanų priskiriamą „Apollo X“ telefoną, kurį sukurti įkvėpė patys kompanijos gerbėjai. Praėjusią savaitę panašią informaciją paskelbė ir kompanija „Xiaomi“ – jos naujasis telefonas „Redmi Note 4X“ irgi turės „Helio X20“. Ir tai ne vienintelės Kinijos kompanijos – prognozės skelbia, kad bus ir dar daugiau tokių sprendimų.

Kyla natūralus klausimas, kuo ypatingas „Helio X20“ procesorius, jog jis geresnis net už naujesnius rinkoje esančius analogus?

Technine prasme niekuo ne geresnis, tačiau svarbiausia, jog pagal spartą ir našumą jo galimybių daugiau nei pakanka ir šiuo metu tai yra nepalyginamai pigesnis lyginant su naujausiais procesoriais. Tai neabejotinai vienas svarbiausių iš argumentų, kodėl kompanijos renkasi „Helio X20“ procesorių. Pavyzdžiui, „Vernee“ viešai skelbia, kad net ir 2017 metais išmaniajam telefonui „Helio X20“ našumo bus daugiau nei pakankama, o mažesnė kaina leis pagerinti kitas telefonų charakteristikas. Žinoma, gali būti ir kitų priežasčių - kai kurie apžvalgininkai spėlioja, kad kompanijos turi įpareigojančias sutartys su MediaTek kompanija, arba yra sukauptų, bet neišnaudotų „Helio X20“ procesorių išteklių sandėliuose.

Taigi, „Helio X20“ bus dažnai minimas ir 2017 metais, tad verta prisiminti, kokiais svarbiausias technologijas turi šis procesorius. Visų pirma, jis pasižymi ypač geru energijos taupymu išlaikant aukštą našumą. Tai užtikrina technologija BIG.LITTLE, kuri 10 branduolių sudalina į tris klasterius:

  • 2 Cortex-A72 branduoliai su 2.5 GHz dažniu
  • 4 Cortex-A53 branduoliai su 2.0 GHz dažniu
  • 4 Cortex-A53 branduoliai su 1.4 GHz dažniu

Kai vykdomos nesudėtingos programėlės, tokios kaip „Facebook“, dirba mažiausias klasteris su 2 branduoliais. Įjungus video, iš karto į pagalbą ateina vidutinis branduolių klasteris. O štai žaidžiant žaidimus, įsijungia ir pats galingiausias branduolių klasteris – darniai iš peties darbuojasi visi procesoriaus branduoliai. Tačiau toks režimas jau pilna apimtimi siurbia akumuliatoriaus energiją.

Didžiausias klasterių strategijos privalumas – energijos taupymas dirbant su mažai resursų reikalaujančiomis programėlėmis. Skaičiuojama, jog šis algoritmas leidžia sutaupyti bent 30% akumuliatoriaus energijos.

Procesoriaus spartos testai taip pat labai neblogi. Štai AnTuTu teste 10 branduolių MT6797 („Helio X20“) surenka 20 000 taškų daugiau nei 8 branduolių „Snapdragon 625“. O štai „GeekBench 4“ teste „Helio X20“ privalumas dar didesnis – 1650/4550 taškų prieš 850/4000 taškus.

„Helio X20“ darbuojasi kartu su „Mali T880 MP4“ vaizdo posisteme, dirbančia 780 MHz dažniu – lyginant su ankstesnes karto GPU, ji pasižymi 40% didesniu našumu. Pagal našumą „Mali-T880MP4“ prilygsta „Adreno 506“, integruotai į „Snapdragon 625“. Reikia pripažinti, jog šiuo metu jau yra galingesnių grafikos sistemų, tik jos integruojamos į galingesnius ir brangesnius procesorius. Štai todėl „Helio X20“ dabar jau nėra laikomas pačiu geriausiu pasirinkimu itin reikliems žaidėjams, bet puikiu sprendimu norint taupyti telefono energiją ir neprarasti našumo žiūrint filmus ar dirbant su programėlėmis.

„Helio“ procesoriai palaiko „LTE Cat 6“ protokolą, kuris užtikrina visus reikalingus 4G dažnius bei 2 SIM korteles. MediaTek įdiegta unikali „SilkSwipe “ technologija leidžia pasiekti itin greitą reakciją į prisilietimą prie ekrano – reakcija užtrunka 45 ms. Palyginimui – „iPhone 6 Plus“ įdiegtas A8 procesorius reaguoja per 55 ms.

Taigi, nors „Helio X20“ išleistas prieš metus, jo galimybių pilnai užtenka šiuolaikiniams vidutinės klasės išmaniesiems telefonams, ypač atsižvelgiant į tai, kad dabar jo kaina yra sumažėjusi. Visa tai leidžia kurti pigius išmaniuosius su net labai geromis našumo charakteristikomis. Pavyzdžiui, „Apollo X“ jau dabar laikomas pigiausiu išmaniuoju su 64 GB ROM.

Be to, „Vernee“ skelbia, jog „Apollo X“ kartu su „Helio X20“ ir „Mali T880 MP4“ AnTuTu teste pasiekia 100 000 taškų, kas yra puikus rezultatas, užtikrinantis, jog telefonas puikiai susitvarkys su 4K raiškos filmais ir net leis žaisti 3D žaidimus. Žinoma, testai kol kas pavieniai, reali sparta matysis po prekybos padaugėjus bandymų AnTuTu platformoje, tačiau iš demonstracinio video viskas atrodo labai gražiai:

Priminsime, jog be „Helio X20“, „Apllo X“ turės 5.5“ įstrižainės ir 1920x1080px raiškos „Corning Gorilla Glass 3“ ekraną su „Sharp IGZO“ technologija – tai leis užtikrinti 450 nitų skaistį, 1000:1 kontrastą bei 50% didesnį efektyvumą bei akių apsaugą naršant tamsiu paros metu. Šalia procesoriaus darbuosis 4GB RAM ir 64GB ROM – pritrūkus duomenų atminties, ją bus galima praplėsti išorine 128 GB talpos TF kortele. Sistemą kol kas valdys Android 6.0 (su „Vernee VOS“ ), bet yra tvirtas kompanijos pažadas atnaujinti į Android 7.0. Priekinė vaizdo kamera - 5.0MPx su „Samsung S5K5E2“ sensoriumi, galinė - 13.0MPx su „SONY IMX258“ sensoriumi. Akumuliatoriaus talpa – 3500 mAh.

Kitą vertus, reikia sutikti su „Vernee“ argumentu, jog vartotojo patirtis priklauso ne tiek nuo telefono techninių parametrų, kiek nuo bendros darnos tarp programinių ir techninių sprendimų.  Šia prasme „Vernee“ tvirtina, kad „Apollo X“ bus itin geras pasirinkimas dėl įdiegto „VOS“ sprendimo. Ar tikrai taip ir bus, pamatysime po pirmųjų apžvalgų.

Primename, jog jau vyksta išankstinis „Apollo X“ užsakymas – jei norite išmanųjį telefoną įsigyti su $40 nuolaida, reikia užregistruoti savo el. paštą akcijos svetainėje. Ši nuolaida galios pirmiesiems užsiregistravusiems 2999 pirkėjams. Pati prekybos pradžia – balandžio 5 d.

Kitą vertus, kiekvienas naujas gaminys – savotiška rizika, kol nėra susikaupę daug pirkėjų vertinimų ir nepriklausomų apžvalgų. Tad nelinkusiems į riziką ir toliau bene geriausiu pasirinkimu išlieka pigus ir vis dar prekyboje esantis „Vernee Apollo Lite“ išmanusis – tas pats „Helio X20“ procesorius, 4GB RAM, tik kiek mažiau atminties (32 GB) ir mažesnės talpos akumuliatorius (3180 mAh).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()