Grožio konkursas ar tikri išradimai? Šiaurės Korėja prie savo tankų lipdo keistus ginklus (Video)  (4)

Visai neseniai Šiaurės Korėjoje įvyko kasmetinės tankų įgulų varžybos, kur tankai turėjo lenktyniauti, važiuoti tarp kliūčių, greitai ir tiksliai šaudyti. Regis, nieko ypatingo – tokios varžybos nėra unikalios ir vyksta ne vienoje šalyje. Tačiau stebėdami internete pasirodžiusius vaizdus, ekspertai pastebėjo – Šiaurės Korėjos tankai kažkodėl bent jau šioms varžyboms buvo modifikuoti – pridėti abejotinos vertės aksesuarai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ch'ŏnma-ho“ tankai, kurie dalyvavo šiose varžybose, yra toli gražu ne nauji. Jie gaminami pagal septintojo dešimtmečio Sovietų Sąjungos tanko T-62 pavyzdį ir jau seniai neatitinka modernios karybos standartų. Galbūt dėl to, o gal tiesiog norėdami geriau pasirodyti vietinei publikai, Šiaurės Korėjos tankų specialistai nusprendė senukus „Ch'ŏnma-ho“ modifikuoti. Tačiau pridėti elementai tik trikdo ar juokina karinių technologijų ekspertus.

Štai Popularmechanics.com pastebėjo keletą tokių keistų pakeitimų. Pirmasis, ir bene keisčiausias, SA-16 raketšaudžiai žemė-oras privirinti prie dešiniojo bokštelio šono. Nors raketos ir turėtų būti valdomos infraraudonųjų spindulių sistema (neaišku, ar Šiaurės Korėjoje gaminama šio seno sovietinio ginklo versija išlaikė tokią galimybę), jai vis tiek reikalingas geras nusitaikymas. Naudoti SA-16 sistemos sėdint tanke neįmanoma – ji skirta paleisti nuo peties. Galbūt Šiaurės Korėja išrado įmantrų mechanizmą, leidžiantį raketas paleisti iš tanko vidaus?

„Ch'ŏnma-ho“ tankų įgulų varžybos, kuriose pastebėti keisti priedai

Kitas keistas priedas – „Bulsae“ (Šaltojo karo metu Sovietų Sąjungoje žinomos kaip AT-4) lazeriu valdomos prieštankinės raketos. „Bulsae“ yra gana neblogai patobulintos, lyginant su senosiomis AT-4 – skrieja 50 % toliau ir gali pamušti kai kurių šarvuočių korpusus. Vėlgi, klausimas išlieka – kaip šios raketos paleidžiamos? Specialistai mano, kad tikriausiai niekaip. Kita vertus, tai gali būti interpretuojama, kaip savotiškas pripažinimas, kad 115 milimetrų tanko pabūklas yra pasenęs net pagal Šiaurės Korėjos standartus.

Kiti pakeitimai šiek tiek logiškesni. „Ch'ŏnma-ho“ bokšteliai gavo papildomus šarvus, o tanko priekyje sumontuota pora kulkosvaidžių. Ar tai mūšyje padėtų „Ch'ŏnma-ho“ įguliai išgyventi ar netgi pasiekti pergalę? Vargu, nes Pietų Korėjos K-2 yra gerokai modernesnis ir pranašesnis daugeliu charakteristikų. Tačiau šių pakeitimų nauda bent jau suprantama – kulkosvaidžius galima valdyti iš tanko vidaus ir jų nutaikymas nėra toks kritiškai svarbus.

„Ch'ŏnma-ho“ tankai buvo pasenę jau nuo pat jų gamybos pradžios, todėl nieko keisto, kad Šiaurės Korėjoje juos bandoma visaip gražinti, kad tik jie atrodytų moderniau. Tačiau šie tankai negali prilygti K-2 tankams, kurie tarnyboje pasirodė tik prieš tris metus. Šiaurės Korėją didesnį dėmesį skiria trumpo ir vidutinio nuotolio raketų kūrimui ir bandymui. Reikia tikėtis, kad realiomis sąlygomis šie ginklai taip ir nebus išbandyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(7)
(24)

Komentarai (4)