7 praktiškos ir naudingos „Android“ programėlės: išbandykite, kaip galima pasilengvinti gyvenimą  ()

Tas apgaulingas pavadinimas – išmanusis telefonas. Tarsi jo pirminė funkcija būtų tik skambinti, o visos kitos galimybės – tik nežymi papildoma dovana vartotojui. Bet juk iš tiesų išmanusis – tai itin galingas mikrokompiuteris su daug papildomų jutiklių, tad įsidiegus papildomų programėlių, išmanusis gali tapti ir liniuote, ir racija, ir nuo ryšio nepriklausomu žemėlapiu – ir dar daugeliu naudingų dalykų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad šįkart atrinkome naudingiausias programėles – tas, kurios išplečia išmaniojo funkcionalumą ar naudojimąsi telefonu daro patogesniu bei saugesniu.

1. Tvarkingas išmanusis: „SD Maid“

Taip, išmanusis yra kompiuteris ir jo programinį ūkį – kaip ir tradicinio kompiuterio programinį ūkį – būtina prižiūrėti. Priešingu atveju užsikemša atmintis, telefonas pradeda veikti lėčiau ar ne visai korektiškai, atsiranda funkcinių trikdžių ir kitokių nemalonių efektų.

Kompiuterio higienai palaikyti yra sukurta tikrai puiki programėlė „SD Maid“, kuri gali rasti, atpažinti ir išvalyti nebenaudojamus ir nebereikalingus failus, laikinąją telefono atmintį, (nebeaktualią) programėlių atmintį (angl. cache), besidubliuojančius failus, taip pat optimizuoti telefono duomenų bazes.

O mokama „SD Maid“ versija, kainuojanti 2 eurus, leidžia sudaryti telefono tvarkymo tvarkaraštį, kad, tarkime, kas antrą parą, vidurnaktį, telefonas pats išsivalytų nebereikalingas skaitmenines šiukšles.

Naudojantis šia programėle, galima atlaisvinti nuo kelių šimtų megabaitų iki kelių gigabaitų vidinės telefono atminties.

2. Viską išmatuoti: „Smart Tools“

Nors gyvename skaitmeniniame amžiuje, kartais dar vis tenka įvertinti/išmatuoti ir fizinius dalykus. Tam turime daugybę tradicinių įrankių, bet kam eiti ieškoti liniuotės į kitą kambarį, jei kišenėje ar ant stalo vis tiek greičiausiai turite išmanųjį?

„Smart Tools“ – tai 3 eurus kainuojantis įrankių rinkinys, kuriame yra liniuotė, kampainis, gulsčiukas, kompasas, magnetometras, vibrometras, garso stiprumo matuoklis, o taip pat ir įrankis atstumo skaičiavimui trianguliacijos būdu.

Gera naujiena, kad beveik visus šiuos įrankius visiškai nemokamai galima susirankioti „Google Play“ parduotuvėje po vieną, neišleidžiant nė centro. Mokama versija visa tai tiesiog patogiai sudeda į vieną lentyną. Na, ir prideda keletą papildomų įrankių.

3. Žemėlapis be interneto: „Maps.me“

Vasara – kelionių metas ir, žinoma, šie laikai – nebe tie, kai reikėdavo su savimi tampytis ir vėjyje bandyti išlaikyti popierinį žemėlapį: juk šiais laikais viską įmanoma pasiekti telefonu.

Deja, šiais laikais yra išlikęs vienas trikdis: mobiliojo interneto kaina. Taip, ES šalyse keliaujant naudotis internetu santykinai nebrangu, bet už Europos ribų tai jau gali stipriau drėkstelėti palapinę.

Todėl vykstant kur toliau rekomenduotina įsidiegti offline žemėlapių programėlę, o viena iš geresnių yra „Maps.me“.

Tai – gražaus dizaino programa, naudojanti „Open street map“ standarto žemėlapius, kurie parsisiunčiami į telefoną, todėl jų naudojimui jau nebereikia nuolatinio interneto ryšio. Didžiausias privalumas, lyginant su „Goole Maps“ (kur irgi galima parsisiųsti regiono žemėlapį į telefoną) – „Maps.me“ net ir maršrutų parinkimui nereikalingas interneto ryšys. O maršrutus galima rinktis iš keturių tipų – automobiliu, dviračiu, pėsčiomis ar „Uber“ paslauga.

Gerai ir tai, kad vykstant į kažkurį regioną nebūtina parsisiųsti visos šalies žemėlapio: žemėlapiai skirstomi į regionus,tad, tarkime, jei vykstate tik į Ibizą, tai pakaks parsisiųsti 16 MB dydžio žemėlapį, o ne pusę gigabaito užimantį visos Ispanijos žemėlapį.

Dar kartą primename – „Maps.me“ offline režime siūlo ne tik pačius žemėlapius, bet ir maršrutų sudarymą.

4. Plati užrašinė: „Keep“

Taip, užrašinių programėlių yra begalė, bet „Keep“ yra patogi savo multiplatformiškumu ir integralumu.

„Keep“ – tai ne tik programėlė, bet ir paslauga, prieinama visiems „Google“ (t.y. „Android“ ir „Gmail“) vartotojams. Tai reiškia, kad visą savo užrašų archyvą, kurį turite telefone, galite pasiekti ir kompiuteryje, naršyklės adreso eilutėje įvedę keep.google.com.

Programėlės dizainas paprastas, funkcionalus ir spalvingas. Virtualiems užrašų lapeliams galima suteikti vieną iš 9 spalvų, kurti žymas (angl. labels), galima leisti jūsų užrašus pildyti ir kitiems vartotojams (tai puikiai tinka šeimos pirkinių sąrašams, kai kiekvienas gali įtraukti tai, ko jam reikia iš parduotuvės).

Pats užrašų formatas – irgi kelių formų: tekstas, interaktyvus punktų sąrašas, garso įrašas, laisva forma (kai pirštu galima tiesiog pakeverzoti ekrane), kuri, beje, gali atpažinti ir pirštu užrašytas raides.

Ir visa tai vienodai pasiekiama tiek telefone, tiek naršyklėje.

5. Saugus ir privatus ryšys: „TunnelBear VPN“

Kiek kartų mes prisijungiame prie nemokamų atvirų „WiFi“ ir taip atiduodame dalį informacijos apie save… nežinia kam? Taip, nemaža dalis programėlių ir svetainių savo siunčiamą informaciją šifruoja – bet toli gražu ne visos.

Siekiant padidinti duomenų privatumą naudojami virtualieji privatieji tinklai – VPN. Tai – tarsi nuosavi duomenų vamzdžiai, kurie apsaugo nuo to, kad jūsų siunčiamą ir priimamą informaciją perims kas nors kitas.

„TunnelBear“ – viena iš tokių VPN paslaugų, veikianti, beje, ne tik išmaniuosiuose įrenginiuose, bet ir tradicinėje naršyklėje (tam reikia įsidiegti įskiepį).

Paslauga leidžia per mėnesį nemokamai gauti ir išsiųsti 500 MB duomenų. Jei reikia daugiau – už 9 eurus mėnesiui dingsta bet kokie duomenų apribojimai, o jei planuojate naudotis nuolat, tai sumokėjus iškart už visus metus, vienas mėnuo kainuos 4,5 euro.

Programėlė (ir naršyklės įskiepis) veikia labai paprastai: įjungi ir vis duomenys tiesiog pradeda keliauti per vieną iš keliolikos pasaulyje esančių „TunnelBear“ kanalų. Niekuo rūpintis nereikia, viskas paprasta, patikima ir saugu.

6. Gražesnės nuotraukos: „Snapseed“

Ne, joks fotoaparatas – taip pat ir išmaniojo telefono kamera, kad ir kokia gera ji būtų – nemato ir neveikia taip gerai, kaip žmogaus akis. Be to, juk kartais mes norime parodyti ir ne vien tai, ką tiesiog matome, o kažką akcentuoti, paryškinti, atkreipti į tai dėmesį.

„Snapseed“ – tai viena geriausių nuotraukų redagavimo programėlių ir dar visiškai nemokama. Taip, čia yra keletas filtrų, bet daug svarbiau, kad programėlė turi daug įvairių funkcijų, tikrai išplečiančių retušavimo galimybes.

Pavyzdžiui „Ambience“, tolygiai išryškinanti ar paslepianti smulkias detales, „Highlights“, koreguojanti šviesių tonų kontrastą, „Shadows“, subtiliai redaguojanti šešėlius ir dar daug kitų.

Be to, programėlė leidžia koreguoti kadro perspektyvą, retušuoti ne tik visą kadrą, bet ir vieną jo fragmentą ar net šalinti nepageidaujamas detales („Healing Spot“ analogas programoje „Photoshop“). Tiesą sakant, „Snapseed“ turi visas dažniausiai naudojamas „Photoshop“ nuotraukų redagavimo funkcijas.

Na ir filtrai – tai ne tik iš anksto parengti efektai, užvelkami ant nuotraukos, bet ir galimybė keisti daugelį jų parametrų, pradedant filtro intensyvumu ir baigiant tekstūrų pasirinkimo galimybe. Tad galimybių tikrai labai daug.

Žinoma, „Snapseed“ neapsaugo nuo prasto skonio demonstravimo – su šia programėle kadrą galite ne tik pataisyti, bet ir sugadinti – bet čia jau fotografo, o ne programinės įrangos kaltė.

7. Internetinė racija: „Zelo“

Taip, telefono skambutis, atrodytų, yra universalus dalykas, bet gali pasitaikyti situacijų, kai norint palaikyti ryšį vien skambučio nepakanka – tarkime, kai norite nuolat palaikyti ryšį su keliais ar keliolika žmonių ir ryšio seansas užtrunka nuo pusvalandžio iki kelių valandų.

Taip, šiais laikais skambučių laikas nemažoje dalyje mobiliojo ryšio planų jau yra neribojimas, bet negi neįkyrėtų kas keletą minučių kurti konferencinį pokalbį, kai savo telefoną galite paversti racija, kur perduoti vieną pranešimą visiems tereikia paspausti vieną mygtuką?

„Zelo“ veikia kaip tikra racija, tik vietoje radijo ryšio veikia mobiliuoju internetu. Visa kita – visiškai kaip tradicinėse racijose: sukuriamas kanalas (kuris gali būti apsaugotas slaptažodžiu) ir visi jame gali kalbėtis. Pranešimas perduodamas taip pat klasikiniu būdu: nuspaudi mygtuką, pasakai, ką reikia, atleidi mygtuką ir įrašytas pranešimas nukeliauja visiems kanale esantiems vartotojams.

Programėlė yra nemokama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(43)
(23)
(20)

Komentarai ()