Įspėjanti Pasaulio pabaigos laikrodžio rodyklė: iki katastrofos tereikia labai mažai  (5)

Prieš 70 metų visuomenei buvo pristatytas Pasaulio pabaigos laikrodis, kuris tapo simboliu, vizualiai atvaizduojančiu vis prastėjančią padėti pasaulyje, galinčią pasibaigti pasaulio pabaiga. Pirmą kartą šis instrumentas buvo parodytas 1947 metais, kuomet į viešumą ėmė kilti naujienos apie branduolinius bandymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėliau, įsibėgėjant Šaltajam karui, pasaulyje situacija vis labiau ėmė blogėti, o Pasaulio pabaigos laikrodžio rodyklė vis labiau ėmė artėti vidurnakčio link. Taip, būtent 12 valanda žymi kritinį momentą, kurį peržengus pasaulį gali ištikti (o gal ir ištiks) tragiškas likimas.

Visgi mokslininkai argumentuoja, jog jiems baimę kelia ne tik branduoliniai ginklai, tačiau ir klimato kaita, biologiniai ginklai, netgi kibernetinės atakos ar ligų protrūkiai, pavyzdžiui, Ebolos virusas.

Pasaulio pabaigos laikrodį prieš 70 metų sukūrė Atomo mokslininkų biuletenis, kuris ir toliau kuruoja šio simbolinio laikrodžio reguliavimą. O laikrodžio idėja labai paprasta – kuo arčiau rodyklė yra vidurnakčio, tuo daugiau grėsmių identifikuota pasaulyje.

Mokslininkai reguliariai skelbia laikrodžio rezultatus, rodyklė yra pasukama tai pirmyn, tai atgal, o kartais ir lieka stovėjusi vietoje. Tiesa, yra nemažai skeptikų, teigiančių, jog toks laikrodis nėra reikalingas ir jis apskritai nėra tikslus ar objektyvus. Maža to, tai gali bauginti visuomenę.

Visgi Pasaulio pabaigos laikrodis išliko iki šiol. Štai šiemet dėl Donaldo Trumpo išrinkimo JAV prezidentu įtakingi mokslininkai įžvelgė didėjantį žmonijos žlugimo pavojų. Mokslo žurnalas „Bulletin of Atomic Scientists“ Pasaulio pabaigos laikrodį pasuko 30 sekundžių į priekį ir jis dabar rodo pustrečios minutės iki vidurnakčio.

Taip žurnalas išreiškia sumažėjusius šansus pasauliui išvengti branduolinio karo ar klimato katastrofos. „Tai istorinis momentas. Laikrodžio rodyklės per 64 metus nebuvo arčiau vidurnakčio“, – tuomet fizikas ir žurnalo valdybos narys Lawrence‘as Kraussas.

D. Trumpas per savo rinkimų kampaniją yra keistai užsiminęs apie branduolinio ginklo naudojimą ir platinimą bei suabejojęs moksliniais duomenimis apie klimato kaitą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(14)
(12)
(2)

Komentarai (5)