Visi naujienų portalai viename ekrane - „Feedpresso“ programėlės apžvalga  ()

Naujienų portalai dominuoja populiariausių interneto svetainių sąrašuose, užimdami vietą iš karto po socialinių tinklų. Apie svarbiausius mūsų šalies ir pasaulio įvykius sužinome iš interneto – informacija lengvai pasiekiama išmaniuoju telefonu, o specialios programėlės svarbiausius straipsnius iš visų portalų gali surinkti ir patogiai pateikti jums. Bet ar jos veikia efektyviai? Ar jomis patogu naudotis? Šiandien apžvelgsime „Feedpresso“ programėlės darbą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei naujienas mėgstate sekti savo išmaniojo telefono ekrane, iš esmės turite du pasirinkimus: kiekvieną naujienų portalą lankyti atskirai, ar pasikliauti specializuota programėle, kad ji specialiai jums atrinktų įdomiausias publikacijas. Antrasis pasirinkimas iš tiesų vilioja, nes, pripažinkime, daugelis straipsnių naujienų portaluose tik užima vietą ir pro akis praplaukia neužkliuvę. Kadangi skiriasi mūsų pomėgiai, skiriasi ir dominantis naujienų srautas. „Feedpresso“ teigia, kad gali pagal jūsų asmeninius poreikius ir dominančias sritis iš visų šaltinių surinkti straipsnius ir juos pateikti jums patogioje formoje.

Kas yra „Feedpresso“?

„Feedpresso“ – tai dviejų entuziastų, Tado Šubonio ir Ernesto Walzelo, sukurta naujienų peržiūros programa. Tokių rinkoje jau yra tikrai ne viena – jos iš naudotojo pasirinktų šaltinių surenka straipsnius ir juos parodo vienoje vietoje. Tikslas – laiko sutaupymas. Vietoj to, kad naršytumėte visas svetaines atskirai, galite iš karto peržiūrėti jas visas.

Tačiau „Feedpresso“ šiek tiek skiriasi nuo kitų. Nors esminis principas tas pats, programėlė naudojasi dirbtinio intelekto algoritmu, kad jums pateiktų tik tas naujienas, kurios jus iš tiesų domina. Tai yra, kai kitos programėlės jums pateiktų visus technologijos.lt straipsnius, „Feedpresso“ jums rodys tik tuos, kurie jus domina – apie automobilius, medicinos mokslo pasiekimus ir taip toliau.

Iš kur ji žino, kas jums įdomu? Na, jums teks „Feedpresso“ išmokyti. Jei norite, kad programėlė tinkamai veiktų, reikės straipsnius įvertinti – pirštu perbraukti į kairę arba į dešinę, taip jai leidžiant suprasti, kad straipsnis jums patinka arba nepatinka. Šiek tiek primena pažinčių svetaines, bet dirbtiniam intelektui turėtų padėti jus pažinti.

„Feedpresso“ taip pat jums pasiūlys naujas, jums dar negirdėtas svetaines, kurios atitinka jūsų pomėgius. Bent jau taip teigiama projekto svetainėje – mūsų bandymo metu joks pasiūlymas taip ir neiškilo. Šią funkciją taip pat išpildo dirbtinis intelektas, todėl reikės šiek tiek laiko, kol jis apie jus žinos pakankamai daug, kad galėtų pasiūlyti ką nors įdomaus.

Dar viena funkcija – straipsnių išsaugojimas, kad juos galėtumėte skaityti net tuomet, kai neturite interneto. Aišku, kad kai kuriems žmonėms tai gali būti visai naudinga, tačiau juk dauguma žmonių išmaniuosius telefonus visuomet laiko prijungtus prie tinklo. Į elektroninius laiškus noriu atsakyti iš karto, nuolat skaitau žiniasklaidą, renku informaciją kitiems straipsniams, todėl mano telefonas niekada nėra atjungtas nuo tinklo. Tačiau galbūt kiti elgiasi kitaip ir jiems straipsnių skaitymas neprisijungus prie interneto bus viliojanti funkcija – galbūt net verta 99 euro centų per mėnesį, kuriuos teks sumokėti už Premium paskyrą.

Kaip veikia „Feedpresso“?

Įsidiegus programėlę teks prisiregistruoti – elektroniniu paštu arba per socialinius tinklus. Procedūra greita ir patogi, jokių trikdžių nekyla ir prieš akis pasipila didžiųjų lietuviškų naujienų portalų straipsniai.

„Feedpresso“ nuo pat pradžių yra nustatyta rodyti pagrindinius lietuviškus portalus. Visai patogu, nes daugelis žmonių vis tiek būtent juos ir sektų. Neaišku, ar ši funkcija vienodai gerai veikia ir kitose šalyse, bet Lietuvoje, jei nesate labai išrankus naujienoms, žiniasklaidą galėsite skaityti iš karto.

Straipsnių vertinimas taip pat labai paprastas – braukiant į dešinę straipsnis laikomas įdomiu, į kairę – neįdomiu. Šalia kiekvieno straipsnio matomas skaičius, parodantis, kaip stipriai straipsnis atitinka jūsų interesus. Neaišku, kokia nauda vartotojui iš šios informacijos, tačiau ji paskatina kai kuriuos straipsnius pastumti į dešinę, kad algoritmas išmoktų ir rodiklį didintų.

Su šiuo straipsnių stumdymu į kairę ar į dešinę visgi yra viena problema. Jei vos pažvelgę į antraštę nuspręsite, kad straipsnis jus domina jau vien dėl savo temos, nereikėtų skubėti braukti į dešinę, nes jis tiesiog pranyks iš ekrano. Iš pradžių straipsnį reikia perskaityti, jei ketinate tai daryti, o tik vėliau įvertinti kaip įdomų.

Straipsniai iš tarptautinės žiniasklaidos greičiau pasiekia programėlę – galima matyti straipsnius, kurie yra publikuoti vos prieš kelias minutes, o štai naujausi lietuviškų portalų straipsniai programėlės ekrane dažniausiai atsiduria po valandos. Tas pats pasakytina ir apie kitas naujienas sekančias programėles, tai nėra „Feedpresso“ bėda.

Šaltinių pasirinkimas

Jei norite sekti ir kitus, ne tik lietuviškus portalus, teks juos susirinkti. Programėlė juos randa greitai ir kokybiškai, be jokių trukdžių. Nesunkiai randa ir visai  mažas, nežinomas svetaines – Nodum.lt ir kiti panašaus dydžio projektai taip pat gali būti sekami „Feedpresso“ programėle.

Kai kurias svetaines programėlė randa po keletą kartų.

Net jei prenumeruosite tik vieną, vėliau ta pati naujiena gali būti rodoma keletą kartų. Kažkodėl taip nutiko su „Autocar“, o daugelis kitų bandytų svetainių tokios klaidos išvengė.

Labiausiai erzina svetainių, kurių sekti nenorite, išjungimas. Programėlė pradeda strigti ir elementariai kvailioti. Išjungus kelių svetainių sekimą, jis gali staiga prieš jūsų akis įsijungti. Keista programinė klaida, kuri labai erzina. Įsivaizduokite, kad ką tik išjungėte 20 svetainių, kurių nenorite sekti, o kai išjungėte 21-ą, pirmos 20 įsijungė atgal.

Visgi gavome patikinimą iš programėlės kūrėjų, kad pasikartojančių šaltinių ir nereikalingų svetainių išjungimas kaip tik dabar yra tvarkomas ir naujausias programėlės atnaujinimas šių problemų nebeturės. Smagu, kad kūrėjai operatyviai reaguoja į pastebimus trūkumus. Be trūkumų iš vis pasaulyje nieko neegzistuoja, tad jei tie trūkumai yra operatyviai tvarkomi, tai  nuteikia labai pozityviai. 

Kas dar erzina?

Pagrindinis „Feedpresso“ langas atrodo labai gražiai ir veikia puikiai. Slenkant per naujienas jas lydinčios nuotraukos juda lėčiau – tai gražus vizualinis efektas, leidžiantis pamatyti ir tai, kas netilpo mažame apkarpytame paveikslėlyje.

Tuo tarpu kategorijų ir pagrindinių funkcijų meniu jau atrodo lygiai taip, kaip ir visose kitose programėlėse. Nėra kabai malonu, kai inovatyvia prisistatanti programėlė atrodo tarsi gaminta pagal šabloną - sunku tai pavadinti trūkumu, greičiau nedidelis akmenukas į kūrėjų daržą.

Kalbant apie kategorijas, susirinkus naujus šaltinius jos nustojo veikti. Tai yra, Technologijos.lt straipsniai taip niekada ir neatsirado „Technologijų“ kategorijoje, nepaisant didelio sekamų tarptautinės žiniasklaidos priemonių skaičiaus, „Pasaulio“ kategorija liko tuščia ir taip toliau. Iš pradžių jos veikė, kol „Feedpresso“ sekė lietuviškus naujienų portalus. Tai irgi galima priskirti naujos programėlės neišbaigtumams ir labai tikėtina, kad su nauja versija tokių trukdžių jau nebus. 

Galiausiai, šiek tiek kliūva pinigų prašymas. Pamenate straipsnyje buvo minėta „Premium“ paskyra? Nieko blogo už papildomas paskyras prašyti pinigų. Tačiau „Feedpresso“ tai pateikia ne kaip pasiūlymą, o kaip pagalbos prašymą. Keista atrodo ir tai, kad į jį atsiliepti reikia mygtuku „Pakviesti“, bet tai jau detalės. Šis prašymas iškyla tarp sekamų straipsnių, kartu su reklamomis.

 

Verdiktas

Nepaisant kelių išvardintų smulkmenų, „Feedpresso“ yra patogi programėlė. Jei dirbtinio intelekto algoritmas tikrai parašytas kokybiškai, laikui bėgant ji bus tik geresnė, rodys tik tas naujienas, kurios žmogų tikrai domina.

Paminėtos mažos klaidos taip pat ilgai programėlėje neužsibus. Gamintojas žada jau greitu metu išleisti šaltiniams tvarkyti skirtą pataisymą. 

Ypač malonu, kad apsilankę „GooglePlay“ parduotuvėje matome, jog „Feedpresso“ komanda atsako į kiekvieną pastabą ir programėlę nuolat tobulina, todėl jos potencialas yra didelis.

Ar ji gali pakeisti pavienių portalų naršymą? Labai priklauso nuo to, kelias svetaines lankote kasdien. Jei šis skaičius nėra didelis, gali būti, kad greičiau bus likti prie senų įpročių. Tuo tarpu didesnį kasdienį informacijos srautą mėgstantys žmonės programėlę tikrai įvertins.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()