Išmaniųjų telefonų procesoriai - kuo skiriasi „Qualcomm Snapdragon“ nuo „Mediatek“, kuris geresnis ir ką reikėtų rinktis?  (2)

Internete labai daug aptarinėjamos išmaniųjų telefonų kameros, baterijos, dizaino elementai, tačiau kiek rečiau lyginami įvairių gamintojų naudojami procesoriai. Besidomintys, turbūt puikiai žino, apie „Qualcomm Snapdragon“ arba „MediaTek“ procesorius, tačiau kokie jų skirtumai ir ką reikėtų pasirinkti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„MediaTek“ - taivaniečių gaminami procesoriai

Taivaniečių kompanija „MediaTek“ geriausiai yra žinoma dėl procesorių gaminimo vidutinės arba biudžetinės klasės įrenginiams. Pagrindinis šio gamintojo siūlomų procesorių privalumas tas, jog jų produkcija pasižymi didesniu branduolių kiekiu nei kitų gamintojų.

„MediaTek“ yra pirmoji kompanija pristačiusi net 10 branduolių procesorių - 2015 metais buvo pristatytas „MediaTek Helio X20“. Didesnis branduolių skaičius lemia, jog taivaniečių gaminami procesoriai veikia itin sklandžiai, tačiau norint pasiekti labai gerą rezultatą - reikalinga ir didesnis kiekis operatyviosios atminties (RAM).

Kaip vienas didesnių „MediaTek“ procesorių trūkumų įvardijamas jų kaitimas. Nors taivaniečių produkcija ir neturėjo labai didelių problemų su perkaitimu, tačiau dėl didesnio branduolių kiekio procesoriai labiau kaista, lyginant su šios kompanijos konkurentų produkcija. Tarp trūkumų būtų galima įvardinti ir tai, jog „MediaTek“ procesoriais pasižymintys įrenginiai sunaudoja ir daugiau baterijos energijos.

Įdomu ir tai, jog „MediaTek“ procesoriams grafikos lustus (GPU) gamina visai kita kompanija. Taivaniečių kompanija naudoja „Mali“ grafiką, tačiau šiuo atveju reikėtų žinoti, jog tai nėra itin geras sprendimas. To priežastis - procesoriaus ir grafikos kortos veikimas turi būti itin gerai suderintas, jog būtų pasiektas geras rezultatas, o dėl skirtingų naudojamų architektūrų - kartais tai padaryti gali būti itin sunku.

„Qualcomm“ - tai ne tik procesoriai mobiliems įrenginiams

„Qualcomm Snapdragon“ procesoriai turbūt puikiai žinomi daugumai mūsų, tačiau ar žinojote, kad amerikiečių kompanija gamina ne tik procesorius, tačiau visą sistemą mobiliems įrenginiams? „Snapdragon“ lustą sudaro ne tik procesorius, tačiau ir vaizdo plokštė, audio procesorius, ryšio, Wi-Fi, radijo, GPS moduliai ir dar daugybė kitų komponentų. Būtent tai lemia, jog „Qualcomm“ produkcija yra gerokai brangesnė ir ne visi gamintojai gali sau leisti ją naudoti.

„Qualcomm“ procesoriai dažniausiai yra naudojami vidutinės arba aukštos klasės įrenginiuose. Tiesa, ne visi gamintojai gali sau leisti naudoti šios amerikiečių kompanijos lustus, todėl dažniausiai „Qualcomm“ procesorius rasite didesnių gamintojų mobiliuose įrenginiuose. Kalbant apie šių lustų veikimą – iš esmės tai turbūt geriausias variantas rinkoje, todėl taip dažnai ir naudojamas.

Sklandus veikimas, geresnis baterijos veikimo laikas ir žymiai mažesnė kaitimo galimybė – tai pagrindiniai „Snapdragon“ lustų privalumai. Tiesa, prieš keletą metų vienas iš „Qualcomm“ procesorių „Snapdragon 810“ turėjo itin rimtų problemų dėl savo perkaitimo, tačiau po šio incidento gamintojas išsprendė visas problemas.

Kaip jau minėjome, „Qualcomm Snapdragon“ lustas pasižymi daugybe komponentų, įskaitant ir grafikos lustą – naudojama „Adreno“ grafika. Viso komponentų suderinimas tarpusavyje ir lemia tai, jog „Snapdragon“ lustai veikia tiesiog nepriekaištingai ir yra tokie populiarūs tarp didesnių gamintojų.

Ką rinktis? Telefoną su „Qualcomm“ ar „MediaTek“ procesoriumi?

Nors tai gali atrodyti kaip itin sudėtingas klausimas, tačiau atsakymas būtų ganėtinai paprastas. Iš esmės viskas priklauso nuo to kiek planuojate išleisti pirkdami naująjį savo išmanųjį telefoną – ar rinksitės biudžetinės klasės, ar vidutinės, o galbūt pirksite vieną iš populiariųjų flagmanų?

Renkantis biudžetinės klasės įrenginį – didelės pasirinkimo laisvės tikrai neturėsite, nes dauguma gamintojų šiame segmente naudoja taivaniečių „MediaTek“ procesorius dėl jų žemesnės kainos. Tiesa, galima rasti ir vieną kitą telefoną, kuris galės pasigirti, pavyzdžiui, „Qualcomm Snapdragon 410“ lustu. Tačiau tokiu atveju vertėtų žiūrėti alternatyvas ir tikėtina, jog pavyks rasti telefoną su gerokai naujesniu procesoriumi nei „Qualcomm Snapdragon 410“, kuris buvo išleistas prieš daugiau nei 4 metus.

Jeigu ieškote vidutinės klasės įrenginio – reikėtų ieškoti geriausio varianto už Jums prieinamą kainą su „Qualcomm“ procesoriumi. Taip, šiuo atveju galima rasti ir nemažai telefonų su „MediaTek“ procesoriais. Tačiau reikėtų įsiminti tai, jog „Qualcomm“ beveik visada yra pranašesni nei taivaniečių siūloma alternatyva.

Perkant aukštos klasės įrenginius – „MediaTek“ produkcijos beveik nesutiksite, o jeigu ir sutiksite, tai jie nei iš tolo neprilygs tam ką šiame segmente gali pasiūlyti „Qualcomm“. Būtent dėl to, dauguma didžiausių gamintojų, tokių kaip „Samsung“,  „LG“ ar „Xiaomi“, naudoja būtent amerikiečių kompanijos kurtus „Snapdragon“ lustus. Tačiau kartais didieji gamintojai mėgsta pademonstruoti ir savo sukurtus lustus. Pavyzdžiui, „Huawei“ savo flagmanams naudoja savo pačių kurtus „Kirin“ procesorius, o „Samsung“ tam tikruose reginiuose naudoja savo kurtus „Exynos“ lustus.

Kodėl didieji gamintojai naudoja savo kurtus procesorius? Dažniausiai tokį sprendimą gamintojas priema dėl tam tikrų „Qualcomm“ procesorių niuansų - pavyzdžiui, prieš keletą metų „Qualcomm Snapdragon 810“ procesorius pasižymėjo perkaitimu, todėl dauguma gamintojų, kaip alternatyvą, naudojo savo kurtus procesorius. Tačiau pavyzdžiui „Samsung“ pastaruosius keletą metų naudoja tiek savo kurtą, tiek „Qualcomm“ procesorių, o to priežastis labai paprasta -  „Exynos“ procesoriai nepalaiko senesnių ryšio dažnių ir yra skirti Azijos bei Europos regionams, todėl šiuo atveju gamintojas Amerikos rinkai siūlo savo modelius su „Qualcomm Snapdragon“ procesoriais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Lukas Snarskis
(30)
(9)
(21)

Komentarai (2)