Mėlyni švyturėliai automobilyje: pasirodo, Lietuvos įstatymai leidžia juos turėti kiekvienam, tik yra vienas „bet"  (5)

Įstatymų paradoksas – už automobilio žibintuose įmontuotus negamyklinius vadinamuosius ksenonus policijos pareigūnai gali panaikinti techninės apžiūros galiojimą, tačiau už įrengtus mėlynos ir raudonos spalvos švyturėlius tik paskirti administracinę nuobaudą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir tik tuo atveju, jei jie įjungti. Pasirodo, policijos pareigūnai net neturi teisės konfiskuoti įrengtų švyturėlių. Ir jei atrodo, kad tokių piktnaudžiaujančių vairuotojų kelyje nėra, klystate.

Praėjusią savaitę Lietuvos kelių policijos tarnyba (LKPT) su aktyvių piliečių pagalba gavo informacijos apie kelyje siaučiantį juodos spalvos BMW, kuris kitus automobilius iš kelio „stumdė“ žybčiojančiais mėlynos ir raudonos spalvos švyturėliais – tokiais pačiais, kokius naudoja policija ir kitos specialiosios tarnybos.

Piliečių rūpestis nebuvo be pagrindo – LKPT pareigūnai išsiaiškino, kad automobilyje BMW iš tiesų įrengti žybčiojantys mėlynos ir raudonos spalvos žibintai (švyturėliai). Automobilio vairuotojas – 22 metų vaikinas, turintis ketverių metų vairavimo stažą. Žinoma, leidimo naudoti savo transporto priemonėje tokius žibintus (įtaisus) jis neturi.

Įdomiausia tai, kaip baigėsi ši istorija: jaunajam vairuotojui už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą policijos pareigūnai surašė administracinio nusižengimo protokolą ir paskyrė minimalią 15 eurų baudą.

„Tikimės, kad tai jaunuoliui bus gera pamoka ir jis, kaip pažadėjo, „išsiskirs“ su neteisėtai įrengtais žibintais“, – teigė Lietuvos kelių policijos tarnyba.

„Išsiskirs“, o gal ir ne.

Švyturėlių net neslepia, o policija nieko padaryti negali

Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 415 straipsnio (Transporto priemonių vairavimo tvarkos pažeidimas) 4 dalis teigia, kad transporto priemonių vairavimas su įrengtomis greitį matuoti trukdančiomis priemonėmis ir daiktais, su įrengtais žybčiojančiais švyturėliais ar specialiais garso signalais be leidimo užtraukia baudą vairuotojams nuo 30 iki 50 eurų.

415 str. 7 dalis sako, kad už šį nusižengimą privaloma skirti antiradarų ar kitų trukdančių matuoti greitį arba fiksuojančių matavimo prietaisus techninių priemonių konfiskavimą. Tačiau jau nieko neužsiminta apie švyturėlius.

Jei antiradarus policija konfiskuotų ir skirtų baudą, tai už švyturėlius tik paskirtų nuobaudą. Ir tai tik tokiu atveju, jei švyturėliai būtų įjungti ir tai pamatytų policijos pareigūnai arba aktyvūs piliečiai.

Dėl to atsiranda piktnaudžiaujančių vairuotojų, kurie gatvėse važinėja su įjungtais automobilyje įrengtais švyturėliais, ir policija, kol neužfiksuoja tokio pažeidimo, nieko negali padaryti. Švyturėlių net nebandoma slėpti, nes kol jie neįjungti, policija vis vien negali nieko padaryti.

Taip ne kartą yra nutikę per reidus. Vieną tokių atvejų užfiksavo Alfa.lt žurnalistai. Praėjusių metų pabaigoje, Kūčių naktį, iš šeštadienio į sekmadienį, sostinėje pareigūnai taip pat sustabdė automobilį BMW, kurio priekinėse grotelėse matėsi įrengti mėlynos ir raudonos spalvos švyturėliai.

Nors tai ir patraukė pareigūnų dėmesį, tačiau šie vairuotojui, kol žiburėliai neįjungti, nieko padaryti negali, tik palinkėti gero kelio.

Tvarka kelia nuostabą

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys teigė, kad tai savotiška problema.

„Už švyturėlių naudojimą gresia tik administracinė nuobauda, tačiau policijos pareigūnai jų konfiskuoti negali. Įstatymas nedraudžia turėti įrengtų švyturėlių, tačiau draudžia juos įjungti ir naudoti. Galbūt jaunimas kaip pasilinksminimo priemonę įsirengia švyturėlius, tačiau neteko girdėti, kad vairuotojai pradėtų juos naudoti masiškai. Be abejo, galbūt tokią tvarką reiktų apsvarstyti, ar nereikėtų už švyturėlių ne tik naudojimą, bet ir turėjimą paskirti ir jų konfiskaciją“, – teigė LKPT viršininkas V. Grašys.

Akivaizdu, kad tie, kas įsirengia švyturėlius neturėdami tam leidimo, nevengia jų panaudoti ir gatvėje, o to puikus pavyzdys – aktyvių piliečių užfiksuotas BMW.

Paradoksas, tačiau policijos pareigūnai gali panaikinti transporto priemonės techninės apžiūros galiojimą, jei žibintuose panaudoti gamintojo nenumatyti šviesos šaltiniai, pavyzdžiui, vadinamieji ksenonai.

Vis dėlto jie bejėgiai, jei mato įrengtus švyturėlius, bet kol jie neįjungti, negali paskirti net administracinės nuobaudos, o ką jau kalbėti apie konfiskaciją, ar techninės apžiūros galiojimo panaikinimą.

Ignoruojančių KET policija netoleruos

Lietuvos kelių policijos tarnyba visiems vairuotojams primena, kad viešajame eisme dalyvaujanti transporto priemonė turi atitikti nustatytus techninius reikalavimus, kurie taikomi Lietuvos Respublikoje atliekant privalomąją transporto priemonių techninę apžiūrą.

Atkreipiame dėmesį, kad policija netoleruoja ir netoleruos asmenų, akivaizdžiai nepaisančių ir ignoruojančių Kelių eismo taisyklių reikalavimus.

Kartu policija dėkoja pilietiškiems asmenims, kurie pateikia informaciją apie netinkamai besielgiančius, šiurkščiai pažeidžiančius nustatytą tvarką kelyje eismo dalyvius (vairuotojus, pėsčiuosius, keleivius). Saugią aplinką ir saugų dalyvavimą eisme galime užtikrinti tik mes patys – eismo dalyviai.

Akcentuojame, kad policijos pareigūnai nuolat stebi viešąją erdvę, aktyviai dalyvauja socialinių tinklų veikloje ir, prireikus, imasi atitinkamų veiksmų neteisėtai besielgiančių asmenų atžvilgiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Tomas Juškėnas
(47)
(2)
(45)

Komentarai (5)