Vokiečių raketų inžinierius rėžė sensacingą pareiškimą, kas iš tikro slapta remia branduolinę Š. Korėjos programą: „tai padaryti savarankiškai tiesiog neįmanoma“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2017-08-10 21:30
Straipsnio antraštė kaip visada neatitinka turinio. Vokiečių ekspertas to nei taip sakė nei tarp eilučių galima tą suprasti. Tai žurnalisto prikabintų, kito teksto ištraukų iškėlimas. Net gi būtu galima sakyti, inžinierius Robertas Schmuckeris pateko į "fakenews" gaminančių žmonių spąstus. Kada pasinaudojant jo vardu buvo pridėta visokių nesąmonių. Bet visiem atrodo, kad tai pasakė būtent jis. Schmuckeris dar 2012 m. parašė apie Š. Korėjos raketas. Atkreipkime dėmesį, jog jau tada jis įvardija jas kaip SS-N-6 tobulinimus. Būtent tokias, kurių tiekimu dabar atseit yra kaltinama Rusija. Jei skaitom visą tekstą, sužinom, jog maždaug nuo 2005 m. korėjiečiai jas bandė. Įvairiais būdais: tiek pilnaverčių raketų tiek kaip pakopos dalis kitoje raketoje. Net gi yra ryškių pėdsakų apie bendrą darbą kartu su Iranu ir jų vykdoma analogiška programa. 12 metų per mažai raketų testavimui? Nemanau. Nežinantiems konteksto, tai vidutinio nuotolio raketos, sukurtos dar 7-am praeito amžiaus dešimtmetyje. Jas dar po 1988 m. pasirašytos sutarties pašalino iš ginkluotės, o nuo 1991 metų imtos naikinti prižiūrint tarptautiniams ekspertams. Originalios yra per senos, kad kažkas galėtu jas išsaugojas ardyti ir kaip smulkias dalis siųsti ar net "duoti pasaugoti" pilnai sukomplektuotas. O, kad dėl šito Rusija vėl pradėtu jas kurti ir tobulinti... Tiek pats vokietis, tiek kiti ekspertai pasisakę šia tema prieš mėnesį įvardija apie realesnį variantą. Korėjiečiai iš tam tikrų brėžinių ir savo patirties bando įvairius variantus. Dėl to nors ir atrodo skirtingai, jos stebėtinai telpa į tos pačios klasės rėmus. Jei būtu gavę pilnas ar su instrukcija kaip surinkti, kam tiek vargo su pasenusiomis technologijomis (toms šalims kurios tiekia)?
SaMaras 2017-08-10 22:07
Pačios raketos per senos, bet dalių tinkamų arba neaišku kam tinkamų gali būti. Tokio metalo laužo utilizavimas brangiai kainuoja.. atiduodi tiems kurie gali sau leisti ardyti ir pasieki kelis tikslus vienu metu.. (viskas tik teoriškai)
Instruktorius 2017-08-10 23:19
Arnai, tai kad isvartai viska atvirksciai nei sako tas vokietis, jis neirodineja kad tai tiesiogiai gavo is didziosios kaimynes, bet ir kad sukurti tokias raketas , reikia milzinisku resursu kuriu koreja neturi... Kur bandymai, kur gamyklos ir visa pramone tokiems dalykams? Visos valstybes kol sukure tokias raketas begales ju sudauze pakol pavyko pagaminti skrendancia tokius atstumus... o cia tiesiog neede nevalge is pirmo karto paleidzia tokio sudetingumo raketa... jei jie ten siaures korejoj tokie protingi kodel koncentracijos stovyklom apsistate iki siol ?
Arns 2017-08-11 08:33
Instruktoriau, dar kartą pasiskaityk antraštę. Tiesa ji jau pakeista į neutralesnę. Bet išlaikė mintį apie "kas remia". Pasiskaityk visą vokiečio interviu ir pamatysi, kad jis konstatuoja faktą, jog tai ne visiškai originali korėjiečių programa. Tai bandymas nusižiūrėti senas tarybines raketas. Tam yra ir mano įdėta nuoroda, su keleriais metais ankstesniu, jo straipsniu. Jame jis apžvelgė bent kelias ankstesnes raketas bei priėjo prie tos pačios išvados. Tai primena bandymus atkurti R27 Zyb. Ir juos korėjiečiai vykdo nuo 2005 metų. Kaip minimum. Galbūt net kartu su Iranu, kuris irgi bandė raketas. Nes vizualiai abidvi labai panašios savo konstrukciniais sprendimais. Jei skaitytumei daugiau ką sako kiti ekspertai, kaip tik labiau .
peeplt 2017-08-11 08:46
Niekas du kartus dviračio neišradinėja. Nesu aš raketų specialistas, bet akivaizdu kad eiti pramintais keliais yra daug lengviau negu būti kokios tai srities pionieriumi.Kai kurios šalys gali turėti ir technologijas ir interesą padėti Š.Korėjai, todėl pagalbos vienareikšmiškai atmesti negalima. Kita vertus kopijuoti taip pat yra daug lenviau negu galvoti savo koncepcijas, kurios po tyrimų ir bandymų nežinai ar veiks. Š.Korėja žino ko nori ir sistemingai to siekia naudodama vidinius resursus ir tikriausiai visus kitus galimus išteklius.
sub 2017-08-11 08:59
Tai klydai Arnelį vakar, gindamas skeltanagius nuo Pchenjano branduolinės programos. O pasirodo neapsieita be Rusų. Atsiimi vakarykščius žodžius, ar toliau ginsi tėvynę?
Arns 2017-08-11 09:08
Tai gal ponas skeltanagį, paskaitysi ką rašiau šioje temoje ir paskaitysi įdėtas nuorodas? Nes kažkaip toks įdomus pasirinkimas. Vienoje pusėje tokie kaip tu, instruktorius, neaiškus straipsnį parašęs žurnalistas. Kitoje pusėje daug mokslininkų, žvalgybos pareigūnų, vardinančių faktus ir net kompanijas, kurios yra prigautos tiekusios įrangą. Kuo čia patikėti?
ciklonas 2017-08-11 10:49
Manau jau turejo seniai buti aisku kas didziausias agresorius pasauly nusiuntes i chaosa ir pilietini kara Iraka,Libija,Sirija, uznuodijas Vietnama ir isbandes atoma ant japonu seimu.Bet...,bet visur kaip rusau taip rusai..cia tas pats kas lyginti krokodila su tritonu pagal tai kiek "apziojus" JAV ir RU.Atsibuskite kai kurie is tos hipnozes ir nustokite pataikauti sodomai gomorai kiek dar saliu reikes sunaikinti?Visi pasaulio taip vadinamieji diktatoriai tam ir ginkluojasi kad apsiginti pries galiuna,kuris primetineja savas zaidimo taisykles.Jeigu nors kiek mastytumete suprastumete kad kai kam sis chaosas gyvybiskai reikalingas.Turtingas nereiskia teisingas greiciau atvirksciai:nematau visiskai cia jokios priezasties uzpulti skurdesnes(LT pragyvenimo lygio) valstybes.O del to kas liecia paleidziamas raketas tai turetu buti kaimyniniu valstybiu reikalas o ne kazkieno kitam pasaulio gale.Ir lyg patys to nedarytu-atliekami bandymai istisai.Uzstokite savo itakinga virsininka ir toliau galvos jum nepersodinsi, girdejau mazai sansu po to.
peeplt 2017-08-11 11:10
Tavo teiginiai būtų visiškai pagrįsti jaigu būčiau Rusas. Dėja toks nesu...
sub 2017-08-11 12:00
O kaip tu nustatai kuriuo šaltiniu tikėti. Esminis dalykas, kad aš niekur neneigiau galimo Kinijos įsikišimo į Pchenjano branduolinę programą. Bet tu, visiškai įsitikinęs tvirtinai, kad Rusija visiškai neprisidėjo prie Pchenjano branduolinės programos. Net informacijos nutekinimas, kaip instrukcijos branduolinio ginklo kūrimui yra didelė pagalba. Taigi, ar atsiimi žodžius, kad Rusija visiškai nesusijusi su Pchenjano branduoline programa? Pasiskaityk ne tik savo šaltinius, bet ir dw.com, cnbc.com, washingtonpost.com, AlJazeera ir t.t.
Arns 2017-08-11 14:02
Ironiška, kad dauguma mano parodytų šaltinių yra iš washington post. Bet gi žinoma, tu neskaitei ką ten parodžiau. Ir jautiesi protingas, kad tokius pavadinimus girdėjai ir gali pavardinti.
punktyras 2017-08-11 14:30
Pataisysiu kolegą, šio tapatybę žyminčio žodžio rašyba kitokia – vatnikas.
Talkatif 2017-08-11 15:40

shift 2017-08-11 16:02
Kas galėtų paneigti, kad Rusijai būtų naudinga, jog JAV įklimtų į naują konfliktą? JAV pultų ŠK jausdama realią egzistencinę grėsmę savo piliečių atžvilgiu. Esant tokiai situacijai, Rusija galėtų surengti naują "žygį" aneksuojant Baltarusiją, galbūt Ukrainą ar dar ką nors. Klausimas kiek Amerikai rūpėtų kitų valstybių reikalai, kai pati būtų užsiėmusi įtemptu karu? Aišku, čia tik spekuliacijos, bet...
zaliaakis 2017-08-11 17:10
Jei į Ameriką nukristų bent vieną priešo branduolinė raketa ar jos baze... Tikrai ne jų valstybėlės jiems mažai berupetu. Būtų naujų žemių dalybos ir senų problemų "sprendimai"...
Talkatif 2017-08-13 19:42
Vatufkės įsižeidė. Verkiu.