Kinija pirmą kartą aplenkė JAV superkompiuterių reitinge: tiek skaičiavimų galios neturi jokia kita pasaulio valstybė  (2)

Kinijoje yra daugiausiai superkompiuterių pasaulyje. Pagal naują top 500 reitingo versiją, Kinija pagal šį rodiklį pirmą kartą aplenkė JAV


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Superkompiuteriai dažniausiai naudojami moksliniams tyrimams. Pavyzdžiui, meteorologijos, genų inžinerijos, branduolinės energetikos, genų inžinerijos ir kitų sudėtingų procesų, kuriuose yra daug kintamųjų, modeliavimui.

Iš 500 galingiausių pasaulyje kompiuterių 202 yra Kinijos ir 143 – JAV. Trečioje vietoje – Japonija su 35 superkompiuteriais, toliau rikiuojasi Vokietija (20) ir Didžioji Britanija (15). Rusija reitinge turi 3 superkompiuterius.

Be įrenginių skaičiaus reitinge, Kinija taip pat pirmą kartą aplenkė JAV ir bendra skaičiavimo galia. Kaip pažymi BBC News, tai tiesiogiai susiję su smarkiai išaugusiomis Kinijos investicijomis į technologijas. Jau dabar Kinijai tenka maždaug penktadalis viso pasaulio išlaidų mokslui.

Sparčiausio pasaulyje, kinų Sunway TaihuLight superkompiuterio našumas yra 93 petaflopsai (93 tūkstančiai trilijonų slankiojo kablelio operacijų per sekundę). Sparčiausio JAV kompiuterio, Titan, reitinge užimančio penktą vietą, našumas – 17,6 petaflopsai.

Kaip rašo CNet, artimiausiu metu JAV galės susigrąžinti poziciją reitinge, kai IBM užbaigs 200 petaflopsų superkompiuterį Summit. Šis kompiuteris užims 10 000 m² plotą, o jo veikimui ir aušinimui bus pastatyta speciali 20 megavatų galios jėgainė – tokio galingumo pakaktų 16 000 privačių namų aprūpinimui elektra. Savo ruožtu Kinija svarsto galimybes artimiausiais metais paleisti 8 kartus už Sunway TaihuLight galingesnį superkompiuterį.



(22)
(0)
(22)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: