Šį kartą arabai pranoko net patys save: naujas įspūdingas Dubajaus statinys ir skandalingi kaltinimai dėl architektūros vagystės (Video)  ()

Tapo įprasta, kad Jungtiniai Arabų Emyratai nuolat stebina pasaulį architektūriniais statiniais. Kai prabylama apie naują šios šalies užmojį, nėra abejonių, kad tai bus ypatingas objektas. Klausimas tik – kuo šįkart arabai priblokš pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskutinė naujiena – 150 m aukščio didžiausiais pasaulyje paveikslo rėmais vadinamas statinys Dubajuje, dar įvardijamas kaip Dubajaus rėmai. Suktais aukso motyvais puoštas statinys blizga dykumų saulėje.

Naujausias projektas, už kurio miesto panoramoje užkliūva akis, skirtas pasidairyti po apylinkes. Tuo pačiu jis tarsi įrėmina miesto simboliais tapusius pastatus, tokius kaip „Burj Khalifa“ dangoraižis, rašo archdaily.com.

Tik dabar, praėjus dešimtmečiui nuo to laiko, kai Dubajaus rėmai buvo suprojektuoti, lankytojai gali pakilti ant 93 m ilgio apžvalgos tiltelio stiklinėmis grindimis. Už, pavertus eurais, 11 eurų kainuojantį bilietą lankytojai pirmiausia panyra į emyratų istoriją.

Pasidairiusius po apylinkes smalsuolius neonu nušviestas tunelis veda į interaktyvią parodą apie Dubajaus ateitį po 50 metų. Tačiau šis statinys į Dubajaus istoriją įeis ne tik dėl originalaus sumanymo. Tai – ir viena skandalingiausių vagysčių architektūroje.

„Jie pasinaudojo mano projektu, pakeitė dizainą ir pastatė be mano žinios“, – tikino Fernando Donis, meksikietis architektas. Jo Dubajaus rėmų projektas 2008 m. buvo išrinktas geriausiu iš 900 pasiūlymų, kurių sulaukė konkurso organizatoriai.

F. Donio idėja buvo paprasčiausias baltas rėmas, išsiskiriantis iš galybės siluetų kakofonijos, tačiau tuo pat metu juos įtraukiantis, talpinantis savyje. Nors architektas gavo 100 tūkst. JAV dolerių prizą, tačiau netrukus iš miesto valdžios sulaukė sutarties, kuria apribojamas jo dalyvavimas statant didžiausius pasaulyje paveikslo rėmus.

Architekto pareikalauta perleisti intelektinę nuosavybę, niekuomet nelankyti statybų aikštelės ir nekalbėti apie darbą kaip apie savo kūrinį. Kai F. Donis atsisakė sutikti su tokiomis sąlygomis, Dubajus pasamdė „Hyder Consulting“, priklausančią olandų inžinerijos gigantui „Arcadis“, o idėjos autorių nustūmė į pakraštį, rašo theguardian.com.

F. Donis niekada negrįžo į Dubajų, tačiau objekto statybas sekė socialinėje žiniasklaidoje.

„Nuostabu matyti, kaip idėja materializuojasi. Atrodo, kad dangoraižis kyla taip, kaip siūliau aš. Žinoma, mano sumanymas buvo subtilesnis, su mažiau puošybos, tačiau tai yra būtent tai, ko norėjau. Būtų nuostabu, jei būčiau galėjęs būti to dalimi“, – atviravo architektas.

Manoma, kad naujasis objektas kasmet sudomins apie 2 mln. lankytojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()