JK vyriausybė suteikė didžiulį postūmį didžiausiam pasaulyje branduolių sintezės reaktoriui (Video)  ()

Remiantis Jungtinės Karalystės atominės energijos agentūros (UKAEA) branduolių sintezės mokslinių tyrimų programa, bus sukurti Oksforde esančiame Culhamo mokslo centre du „kompetencijų centrai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis tikisi, kad 96,64 mln. eurų (86 mln. svarų) JK vyriausybės investicijų padės sukurti branduolių sintezės reaktorių technologiją pirmosioms branduolių sintezės komercinėms jėgainėms. Tikimasi, kad šie centrai visa galia veikti pradės 2020 metais, o centruose bus sukurta maždaug 100 darbo vietų bei labai išplėsti branduolių sintezės tyrimai.

Kiekvienas centras specializuosis skirtingose srityse. Viename bus siekiama ištirti kaip reikėtų apdoroti ir saugoti tritį, kuris komerciniuose sintezės reaktoriuose yra galimas kaip kuro šaltinis. Kitame centre mokslininkai išbandys įrangos prototipų sudedamąsias dalis sintezės reaktoriaus sąlygomis.

pilnaiNors šiuo metu Prancūzijoje yra statomas dar didesnis magnetinis sintezės reaktorius, kolkas didžiausias pasaulyje branduolių sintezės reaktorius yra Culhamo mokslo centre. Nors tai yra atskiri projektai, jie yra dalis daug didesnės iniciatyvos, dar vadinamos ITER, dalis, kurios siekis yra padidinti branduolių sintezės potencialą ir padaryti jį realiai perspektyviu energijos šaltiniu.

UKAEA tikisi, kad šie būsimi nauji centrai prisidės prie bendros ITER iniciatyvos, o jei pastangos branduolių sintezės sektoriuje bus sėkmingos, jos galės būti derinamos ir su kitais projektais, siekiant sukurti apčiuopiamą branduolių sintezės komercializavimo planą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai ()