Ar naujos kartos "Lockheed Martin" branduolinės sintezės reaktorius amžiams pakeis žmoniją? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2014-10-16 16:34
Kaina, saugumas ir aptarnavimas - esminiai klausimai, kurie net nepaliesti.
wo123 2014-10-16 16:37
Istorija kartojasi jau gal 25-ą kartą. Viskas prasidėjo 2010/11 metais kai vienas amrikietis prijaučiantis technikai ir inžinerijai (iš tingėjimo) sugalvojo ir garaže sukonstravo termomagnetobranduolininės reakcijos koncepciją. Esmė - magnetinis laukas surenka vandenilio atomų elektronus į vieną tašką ir protonai besidaužydami sintezuojasi. Iš pradžių projektą finansavo JAV karinis laivynas, o po to to ėmėsi mokslininkai. Iš pradžių tai buvo inžinierių reikalas niekas net negalvojo imtis tokio projekto. Kuras - vandenilis (vanduo). Tarša nulinė - tai cheminiai elementai ne junginiai Laukit 2070 metų pagal pranašų nurodymus tada pasirodys nauja energijos rūšis. Šį atradimą nuslėps genijui iki 2050 m. Istorija kuriama dirbtinai.
Verslininkas 2014-10-16 16:42
OMG, davai greiciau gaminkit ta velniava...
MindaugasV85 2014-10-16 17:00
Tai tie dalykai bus paliesti per ~5 reaktoriaus kartas. Kai ieškai technologijos konkrečiai užduočiai atlikti, tai nekuri viso įrenginio iš karto, o tik jo "širdį". Tokio dydžio projektuose tai ypač aktualu: o kas jei širdis neplaks, tai kam visas kūnas? Žinoma kai jau turės visą veikiančią technologiją ant stalo, tada prisijungs įžvalgiausi vadybininkai: o kodėl reaktorius turi veikti 50 metų, jei galima padaryti tokį, kuris veiks 10 metų ir vis tiek žmonija juos pirks? T.y. kam uždirbti 100 mlrd., jei gali uždirbti 500 mlrd. per tuos ateinančius 50 metų (metai ir uždarbis tik pavyzdys, nieko konkretaus).
immortallt 2014-10-16 17:04
Metai ir uždarbis visai ne į temą. Reaktoriaus kainą jie galės gauti tokią, tik kad būtų konkurencinga. Mažesnės nesiūlys, nes norės uždirbti, didesnės negaus, nes tai nėra ekologiška, kuro tiekimo problemos ir rizika. Na taip, reikia tobulinti technologijas, bet potencialias kainas jie tikrai skaičiuoja. Jei neskaičiuotų, šitos kompanijos nebūtų.
MindaugasV85 2014-10-16 17:24
Kad kaina būtų konkurencinga, tai reikia turėti konkurentų. Kaip suprantu, tai kol kas jų nėra - balionas su kamuoliu gi negali konkuruoti krepšinio aikštelėje O kad įrenginyje bus naudojama ne aukščiausios kokybės įranga, tai aš tau tai garantuoju, nes ta "grandinėnė reakcija" jau seniai prasidėjusi.
Arns 2014-10-16 17:38
MindaugasV85, immortallt bando tau pasakyti, kad esmė alternatyvos. Sakykim aišku jog automobilis greitesnis nei tavo kojos, bet jei pigiausias (i vienintelis) kainuotu milijardą, kuras (tik iš vieno tiekėjo žinoma) šimtus tūkstančių, o kur dar licenzijos, priežiūra, aptarnavimas ir t.t. Norėtum? Tai ir liktu idėja, nes be konkurencijos nekonkurencingas išradimas būtu. Dešimtys ar net šimtai atradimų/išradimų išsiaiškinama kasmet, tačiau jie nepatenka į mūsų kasdienybę būtent dėl to, kad juos nukonkuruotu alternatyvos.
immortallt 2014-10-16 17:47
Nu kaip nėra konkurencijos? Tai dabar neturi elektros, neskraido lėktuvai ir neplaukioja laivai? Kaip bebūtų keista, visiškai teisingai Arns išdėstė.
Stebėtojas 2014-10-16 18:19
Vertėją derėtų pasodinti ant to paties griaumedžio. Bet tai ko išties nesupratau, tai ar tas daiktas veikia, ar kūrėjai tik įsitikinę, kad turi veikti? P.S. Akmuo į technologijos.lt daržą. Kodėl į kabutes komentare sureaguoja taip, kad ištrina visą pranešimą ir palieka tik backslash'ą?
Nojus 2014-10-16 18:36
Nu ,ką ,išminčiai? Kažkada Jums sakiau,kad tokomakai š...,be ateities.Tada teigiau,kad būtina konstruoti SFERINIUS reaktorius su sukamuoju judesiu.Taigi.Dabar matome ,kad "Lochedai" paėmė teisingą startą,bet kol išpildys mano viziją ,jie dar kankinsis ilgus 10 metų ir tada suriks 'Eureka".
MindaugasV85 2014-10-16 19:27
Nu blyn... Taigi čia branduolių sintezė, o ne branduolių skilimas, ne vėjo ar saulės jėgainės, ne kažkokia užtvanka ar iškastinis kuras. Čia tas pats kas karietą lyginti su F1 ir sakyti, kad produktai konkurencingi - tipo ką su karieta negali pas Petrą nuvažiuoti? Taip, turiu elektrą, neskaitant jos piniginės kainos, dar ir nemažas palikimas už jos vartojimą lieką mūsų palikuonims. Nojus, pasakyti yra 1, o padaryti tikrai reikia "šiek tiek" laiko Ir gal būt tada "kažkada", kai tu sakei, pastarieji tai jau buvo pasakę dar daugiau kažkada
Kyborg 2014-10-16 20:46
MindaugasV85, galutiniam elektros vartotojui svarbu trys dalykai: elektros savikaina, saugumas, tarša. O kokiu principu ta elektra gaminama nėra taip svarbu. Tad savikaina bet kokiu atveju turės būt konkurencinga lyginant su kitais elektros gamybos būdais. Kas liečia tavo postringavimus apie patikimumą ir jėgainės tarnavimą 10 metų, yra visiškas nusišnekėjimas. Tai yra nauja technologija, naujas produktas. Ir tam, kad naujas produktas įsitvirtintų rinkoje, jis turi būt kuo kokybiškesnis.
immortallt 2014-10-17 00:23
Leisk paklausti, o tu už lemputės švietimą, tarkime LED 10w, mokėtum po 5LT į valandą (tarkime visgi tokia savikaina gaunasi) iš šitokio reaktoriaus ar visgi imtum iš dabartinio tinklo ir mokėtum 0.53 cento per valandą? Iš pirmo tai net nepastebėjau, kad apie sintezę rašo, bet anksčiau buvusių komentarų esmės nekeičia. Be to, niekur taip ir nerašo kaip pradeda reakciją ir kaip ją išlaiko. Negana to, kaip jau ir kiti pastebėjo, bent lietuviškai rašoma žiauriai aptakiai, tarsi lyg ir jau išbandė ir veikia, bet realiai atrodo tik papaišė ir geriausiu atveju pasimuliavo ant kompo.
BadAmigo 2014-10-17 07:54
Nepaisant to, kad daugelis iš čia susirinkusių yra aukščiausios klasės mokslininkai (kaip suprantu, išėję iš Skunk Worksų, nes jūsų idėjos pasirodė jų masonams pernelyg revoliucinės) bei pasaulinio lygio verslinykai ar bent jau vadibininkai, įterpsiu savo nuomonę, kurią, beje, jau rašė bent keli diskusijos dalyviai. Kalbant apie tokio kalibro atradimus, savikaina ir outputo kaina niekada nebūna pirmaeilis dalykas. Nu būtų banalu ir įžeistų protaujančius diskusijos dalyvius, jei pradėčiau pasakot automobilizmo ar kompiuterių atsiradimo istoriją, kiek ten kas kainavo, kaip benziną vaistinėse pirko, kaip kompas netilpdavo į 500 kv. m. salę etc. Jei kompanija pagamino 7x12 m veikiantį termobranduolinio rektoriaus prototipą, tai būkit tikri, kad, kiek jis bekainuotų (kad nesikabintumėt prie žodžių - tai padarė ne valstybinė kompanija; ji turi ribotus pinigų išteklius, taigi gazilliono dolerių neišleido), įsigis bent kelios kontoros, neatmestina, kad valstybinės ir susiję su valstybės gynimu, ir žiū, produkto kaina kokia 30% nukris. Tada prisijungs koks Sergejus Brinas ar Elonas Muskas - ir dar 10% nurėš. Ir va taip ratas suksis, ir po kokių 20 metų po produkto pardavimo pirmam mokiam klientui tas produktas, vaizdžiai sakant, pateks ant mūsų stalo. Žinoma, gali būti (ir yra labai didelė tikimybė), kad nieko gero čia neišeis ir "į gamybą" tas reaktorius nebus paleistas. Bet dar kartą pasikartosiu - prie tokių revoliucinių projektų dirbančios komandos savikainos klausimo pirmoje eilėje niekados nekelia. Ir pabaigai apie verslo reputaciją - tokios kompanijos, kaip Lockheed Martin, Boston Dynamics ar Boeing, vizionieriškais pranešimais nesišvaisto. Čia ne Bransono ir Co. chebra, kurie gali kalbėti ką nori ir po to nieko nedaryti
Aklas 2014-10-17 08:19
Prototipa planuoja tureti po 5 metu ir darant prielaida, kad viskas gerai, planuoja po 10 metu tureti realu modeli rinkai. O kaina susireguliuos su rinkos poreikiu.
immortallt 2014-10-17 09:16
Aklas, kaina niekada nebus mažiau savikainos, nes negamins. BadAmigo, taip taip taip, tik aš ką sakau, straipsnis perdėm optimistinis, nes ten jau vos ne sako, kad darykit viską didesnio varoma ant elektros, nes pigūs termobranduoliniai reaktoriai bus net skaičiavimo mašinėlėse.
Aklas 2014-10-17 10:23
Kabinejiesi ten kur nera tikslo kabinetis. Apie kokia savikaina galima kalbeti jei net prototipo nera.
PWE 2014-10-17 13:24
Ar aš kažką praleidau ar čia niekas nepasivargino pasidalinti nuoroda apie šį dalyką plačiau: http://en.wikipedia.org/wiki/High_beta_fusion_reactor Kaip ten rašo: > In October 2014, Reuters reported that Lockheed Martin "would build and test a compact fusion reactor in less than a year, and build a prototype in five years." Tai ką, laukiam kitų metų, kad sužinoti ar tai bus dar viena revoliucija ar dar vienas sci-fi dalykėlis
immortallt 2014-10-17 15:14
Aklas, galima visada viską paskaičiuoti, kai turi specifikacijas bent jau O šiaip taip, šiek tiek prikibau. Labai laukiu termobranduolinių reaktorių, nes jie sukeltų revoliuciją, bet tik tuo atveju jei savikaina būtų mažiau ~16ct/kwh. Kitu atveju tik papildytų esamas elektrines.
Arwis 2014-10-17 18:54
Na ideja zinoma yra sveikinta, taciau paziurejus ju puslapi ir video, bei paskaicius daugiau saltiniu tai susidaro ispudis, kad kol kas jie turi tik dizaino concept ir galbut kazkokia kompiuterine simuliacija. Zinoma viskas skamba graziai ir kompanija kaip Lockheed Martin turi talento ir resursu vystiti toki projekta, taciau siuo metu i visa tai visvien ziuriu labai skeptiskai.