Apsirūkęs ar išgėręs - kuris vairuotojas yra pavojingesnis?  (3)

Vairuoti reikia blaiviems ir žvaliems. Net išgėrus kai kurių vaistų vairuoti nepatariama, o kai kurie žmonės patys vengia sėsti už vairo net kai yra alkani. Visi žino, kad narkotinių medžiagų ar alkoholio pavartoję vairuotojai yra pavojingi, tačiau tyrimai rodo, kad daugelis žmonių nesibaimina sėsti už vairo parūkę marihuanos. Tai kuris vairuotojas pavojingesnis - apsirūkęs ar išgėręs?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš karto būtina dar kartą pabrėžti, kad  šis klausimas yra labiau teorinis - visi apsvaigę vairuotojai yra pavojingi. Visgi, marihuanos mėgėjai dažnai nevengia vairuoti apsvaigę, manydami, kad įprasti kelių policijos metodai jų negali pričiupti. Ir iš tiesų - JAV atlikti tyrimai parodė, kad policija dažnai paleidžia marihuanos vartojusius vairuotojus. Tai yra pavojinga tendencija.

Marihuanos parūkiusio vairuotojo tikimybė sukelti autoįvykį yra dvigubai didesnė nei jam esant blaiviam. Visgi, alkoholis vis tiek yra pavojingesnis. Turint maždaug 0,8 promilių koncentraciją kraujyje sukelti mirtiną autoįvykį tikimybė yra 20 kartų didesnė nei esant blaiviam. Įdomu tai, kad vyresni žmonės lengviau susitvarko su alkoholiu kraujyje - 34 metų ir vyresni vairuotojai, turintys 0,8 promilių alkoholio koncentraciją kraujyje, tik 9 kartus padidina savo tikimybę sukelti mirtiną avariją.

Kuo didesnė alkoholio koncentracija kraujyje, tuo didesnė tikimybė sukelti autoįvykį. Tuo tarpu mažos marihuanos dozės net nesukelia didelio neigiamo poveikio vairuotojams, ypač jei jie rūko dažnai. Kai kurios statistikos analizės teigia, kad marihuanos legalizavimas ir po to sekęs alkoholio vartojimo smukimas gali JAV būti siejami su mirčių kelyje skaičiaus kritimu, tačiau tai dar reikia patvirtinti.

Didelės marihuanos dozės stipriai kenkia vairuotojų galimybei susikaupti - jiems sunku išlikti savo juostoje, o ir sulėtėjęs reakcijos laikas reiškia, kad į netikėtas kliūtis bus sureaguota per vėlai. Mažesnės marihuanos dozės tokio poveikio neturi, tačiau geriau jau vairuoti tik visiškai blaiviems. Ir žvaliems - mieguistumas už vairo taip pat yra labai pavojingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(3)
(33)

Komentarai (3)