Tarptautiniai ekspertai pateikė studiją, kiek Lietuva gaus naudos iš suskystintųjų gamtinių dujų terminalo po 2024 m.: sumos milijoninės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2018-04-16 10:13
Gamtinėms dujoms teks aršiai konkuruoti su elektros energija. Lietuvoje gamtinės dujos beveik nereikalingos išskyrus kelis pramonės objektus. Daugelis katiliniu perėjo ant biokuro ir šiukšlių deginimo, kaikur gal dar degina dujas nežinau, manau mazuto rezervuarų dar nesupjaustė ir laiko juodai dienai atsargas. Gyventojams išvis nereikia gamtinių dujų, jei jų kaina bus arti elektros kainos, kas paskutiniais metais ir vyksta el energija pinga po truputį, o dujos ne. Viryklėms ir kemperiams puikiai tinka suskystintos naftos dujos (LPG, arba propano/butano mišinys), kurio Lietuvoje netrūksta, nes yra naftos perdirbimo gamykla. Dėl laivo nuomos pratesimo laukiu ekonomikos specų, kad pakomentuotu. https://lt.wikipedia.org/wiki/SGD_laiva ... moji_nuoma Man ta nuoma labai smirda dujomis tiksliau tuo chemikalu kuris dedamas į dujas kad būtu galima užuosti jei yra nutekėjimas (perkeltine prasme, jei kas nesuprato). http://www.ekspertai.eu/perindependence ... -mlrdeuru/
AAA000 2018-04-16 11:10
siaip jei zalieji perspektyvoje visiskai uzrauks dyzelinius auto del tarsos, tai paskui procesas persimes ir ant benzininiu. ir is VDV beliks tik su dujine iranga varomi. nes jau siti yra praktikoje 99,9% "zali" ir nera kaip prisiknist. na isskyrus nebent del bendro CO2 didinimo - kas siaip nera tarsa, o tik atsilimo didinimas. taip kad duju infrastruktura manau turi puikia ateiti vien del automobilizmo pigesnes alternatyvos elektromobiliams. nes su akumais situacija nelabai gereja... plinta nepakankamai greit manau - nors tendencija yra. o kad dar atpigint dujas, reikia ne tik gelda issipirkt bet ir pasistatyt pozeminiu saugyklu. as manau vienintelis tos geldos minusas - reikejo statyt terminala ant zemes. butu buve pigiau, saugiau ir jau butu ispirktas. va sita terminalo plaukiojimo "galimybe" nemanau, kad atsipirks... cia greiciausiai prasiskaiciavo. bet visumoje tai pliusas. jei temps su nuoma ir dar prates - tai sutinku su baxuriuks - kenkejai kaip ir konservai su tarptautinem paskolom uz ispustas palukanas ir bandymu parduot Lietuvos elektros vartotojus japonams - smirda kazkas ten pas juos.
sigun 2018-04-16 12:30
ekspertai.eu, sarmatas.lt ir dar keli yra tiesiog melas. Po keliais straipsniais net esu nepatingėjęs komentaruose parašyti tikrus skaičius, o ne jų išgalvotus, kurie visiškai keičia esmę.
bahuriux 2018-04-16 14:32
Aš ir laikiu kol kasnors parašys VISUS TIKRUS skaičius ir kodėl sutartis tokia lieva? Kodėl nebuvo galima pirkti to laivo iškart už 250 milijonų € ar kiek jis ten kainavo, Lietuvos mastu nėra ta suma dėl kurios reikėtu kišti galvą į kilpą. Kad terminalas reikalingas, manau visi sutinka, bet tik ne su tokiom salygom. Net atominė reikalinga, bet ne tokio dydžio, ne tokio tipo ir netokiom kainom. Dėl pastatų šildymo tai oriniai šilumos siurbliai oras-vanduo 1 kWh kaina yra tokia pati ar net truputį mažesnė, nei gamtinėm dujom įrengimas tik truputį brangesnis, oras-oras ŠS įrengimo kaina tokia pati, ar net mažesnė nei dujų katilo + vėsinimas vasarą su ŠS su ta pačia įranga. Jei dideliam pastatui, ar gamyklai įrengti geoterminį su grežiniais, jo kWh kaina bus mažesne ~dvigubai už gamtines dujas. Geoterminiai neapsimoka tik tuo atveju jei aparatai perbrangūs ir jei jis nedirba didžiają metų dalį. Reikia tik padidinti Kruonio galingumus jei dar eina, jungtys su kaimynais jau yra, tik nežinau ar pakankamo galingumo ir duoti leidimus statyti vėjo jėgainių parkus, o el energiją supirkti už rinkos kainas. Vėjo energetikai yra vietos pajūryje ant kokių 10 Lietuvų, jūs neįsivaizduojat kokios ten dykvietės yra vietų kur po 5 arba 10 km spinduliu trobų nėra. Ai tiesa nėra pakankamai galingumų perduoti energiją iš pajūrio, tas žinoma pataisoma, bet įklimpom į kitus blogus projektus, na nors į vieną atominį neįklimpom ir tas jau gerai. Lietuvai reikia daryti viską, kad būtume energetiškai nepriklausomi, manau tas jau beveik įgyvendinta, bet tą daryti reikia itin skaidriai ir ūkiškai viską paskaičiavus ir jei neapsimoka nekišti nagų į š.
Dannas3 2018-04-16 18:21
Baxuriux visada laikiau tave normaliu is komentaru, na bet pateikt ekspertai.eu kaip saltini tik visiskas atsilupelis gali. Laisvas laukrastis ir ekepertai.eu tai acto garintoju ir vatagalviu irstva.
bahuriux 2018-04-16 18:29
Nu pofik tie ekspertai, googlo vienas iš pirmų rezultatų, labai nesigilinau. Bet ten minimi skaičiai, o wikipedijoj nutylima didelė dalis skaičių kokios kainos bus nuomos sutarčiai pasibagus ir kas turi atsakyti asmeniškai už šitą aferą (ta prasme į kieko sąskaitą nusėdo atkatai)? Jei kasnors kas žino parašys skaičius šaunu. Kiekvienam mele ir melagingoj propagandoj yra bent 10% tiesos ar ne, kitaip tas melas neveiks ir bus greit demaskuotas, taikau tiek visai terminalo aferai, tiek ekspertai.eu ir tt. EDIT: o šitas koks skaitosi? http://www.respublika.lt/lt/naujienos/l ... milijarda/
Dannas3 2018-04-16 19:45
Sorry pamirsau paminet, bet respublika priklauso prie tu paciu.
sigun 2018-04-16 21:16
Kaimynų namai aplink 500+ kv.m (pilys iš XX amž pabaigos gigantomanijos). Jie būtų tikslinė auditorija. O ir automobiliai priparkuoti tokie, kad tikrai ne iš pašalpų vos galą su galu suduria. Bet geriau perka traktorines priekabas rąstelių, skaldo ir žiemą gyvena dujomis + malkomis, o geoterminių neįsirenginėja. Matyt realybėje ne viskas gerai su tais geoterminiais, jei nepaplito.
immortallt 2018-04-16 23:31
Pirma, nu kodėl jūs maišot išsipirkimą ir su visais veiklos kaštais ir finansavimu gaunamą produktą? Kaina normali SGD terminalo. Antra, nėra galia per didelė. Galia parinkta pagal pikinį poreikį, kad užėjus šalčiams ir rusams sugalvojus mus paspausti, netektų be šildymo sedėti. Bahuriux, rimtai? Žiniasklaidą imi, kuri rašo pastaruoju metu bet ką, nesuprasdami net apie ką, kad tik reitingus generuotų? Sigun, pala pala, dujos prijungimas 100€ kainuoja, jei pas tave įvadas yra, ir visa kita privesta. Jei net prie sklypo dujų privestų nėra, tai mokėsi bent 2,500€ už įvado sutvarkymą. Ir wualia, skirtumas tarp šilumos siurblio ir dujinio katilo arti nulio. O kur dar beveik nemokamas šaldymas vasarą, ir žiūrėk tau atsipirko per kelis metus. P.S. šilumos siurblio priežiūra minimalesnė, nei dujinio katilo.
sigun 2018-04-17 08:56
Tikrai taip, pas mane dujos jau buvo name. Tačiau kaip pirmame poste rašiau - kalbu apie namus mieste, iš kurių turbūt į 4/5 jos yra atvestos. Bent jau kalbant apie didžiuosius miestus. Nauja statyba priemiesčiuose visai kitas dalykas - maži, apšiltinti namukai, kurių šildymo poreikis kelis ar net keliolika kartų mažesnis ir iki kiekvieno jų vesti dujas tikrai abejotina nauda. Nors net ir tokiu atveju pažįstamas susidėjęs su keliais kitais kaimynais atsivedė. Negarantuoju, bet rodos tavo minėta suma jiems kainavo atsivesti dujas iš už kelių gatvių, o ne per sklypą iki namo. Dėl priežiūros. Mano patirtis darbe tokia, kad bent jau oras-oras nėra ilgaamžiai. 3-6 metai. Tiesa, tai serverinėje, kur veikia 24/7 režimu. Bet ir įrenginiai buvo iš normalesnių - daikin, toshiba, lg. oras-vanduo nesu naudojęs, bet principas panašus, šaltnešį vis tiek reikės bent kas keli metai pildyti. O kokia reikalinga priežiūra dujų katilui? Jei nekreipiu dėmesio į gamintojo dėl garantijos galiojimo reikalaujamą kasmetinę jų servicemeno išsikvietimą, pakanka kai dujininkai kas keli metai ateina tikrinti ar klystu?
bahuriux 2018-04-17 09:07
Ką turi galvoj sakydamas išpirkimas? Taip SGD terminalo kaina net labai normali, nenormali tik nuomos sutartis. Išperkamoji nuoma yra va kas https://lt.wikipedia.org/wiki/Finansin%C4%97_nuoma męs tą laivą tiesiog nuomuojamės, otai yra milžiniškas skirtumas. Per 10 metų bus sumokėta 520 mln. eurų ir nei procento dalis tos "Nepriklausomybės" Lietuvai nepriklausys. Galima paskaičiuoti, kiek Lietuvai reikia metams dujų ir kokią pinigų sumą sudaro tos tariamos 20% atpigusios dujos iš Rusijos. Lietuva suvartoja ~800.000.000 m3 gamtinių dujų per metus, https://verslas.lrytas.lt/energetika/20 ... a-4148256/ įkainuoju jas kokiais 0,25€/m3, https://www.15min.lt/verslas/naujiena/e ... 664-462845 nes kainos kiečiasi sutaupymas salyginis kažkur 0,05€/m3, metams gaunasi 40.000.000€, dešimčiai metų 400.000.000€, kai laivo nuoma 520.000.000€. Dujų kaina pastoviai svyruoja, todėl paėmiau vidurkius. Jei yra klaidų pataisykit mane. Ir pasiskolinti visą reikalingą pinigų sumą buvo galima iš ES (gal net gauti neatlygintinai bent dalį) truputį paspaudus dėl energetinės nepriklausomybės eurobiurokratus. Žiniaskalidos neskaitau išvis, todėl neišmanau kuris tinklapis patikimas kuris ne, matyt perdaug pasitikiu google reitingavimo sistema. Kaip manai kiek tiesos yra tuose melaginguose straipsniuose?
sigun 2018-04-17 21:39
Mano supratimu viskas žymiai sudėtingiau ir yra labai daug nežinomųjų. Pradėkim nuo to, jog 2012 importuojamų dujų kaina svyravo nuo 1247 iki 1427 Lt/tūkst kub.m, t.y. 361-413 eur/tūkst kub.m. Tikro vidutinio kaloringumo neturiu, imu aritmetini vidurkį tarp min ir max gazpromo reikšmių nuo 9,3 iki 10,3 -> 9,8 kWh/kub.m. Tokiu atveju dujų kaina 2012 Lietuvai svyravo nuo 36,8 - 42 eur/MWh. Per 2013 kaina šiek tiek krito dėl rinkos (332-384 eur/tukst.kub.m)-> kaloringumas paaugo iki 9,9kWh/kub/m -> 33,5-38,8 eur/MWh ir dar minus atgaline data suteikta gazprom 20% nuolaida -> 26,8 - 31 eur/MWh Palyginkime dabar be jokios gazprom nuolaidos, kaina Lietuvai (jau su SKGD): 2015 - 17,5-27,7 eur/MWh 2016 - 14,4-24,1 eur/MWh 2017 - 15,6-22,8 eur/MWh T.y. pradėjus importuoti dujas per "Independence" realus kainos sumažėjimas buvo ne 20%, o kur kas daugiau. Teisingas pastebėjimas būtų, kad kaina krito rinkoje, užtai krito ir čia. Pastebėjimas kaip ir teisingas, tik va labai didelis klausimas ar tas rinkos sumažėjimas būtų atsiritęs iki mūsų. Kodėl? Dėl AMB kvailo Lietuvos dujų privatizavimo. Turėjom 2 didžiuosius akcininkus Gazprom ir E.ON Ruhrgas valdančius po 37 ir 38 % akcijų, Lietuvai atstovavusį Valstybės turto fondą su 17,7 % ir ~6% smulkesni akcininkai. T.y. turim akcininką su 17,7% norinčio sąžiningos kainos ir 82,3% akcininkų norinčių kuo didesnio pelno. Spėk kas laimėdavo ir kokias kainos skaičiavimo formules prastumdavo per visuotinį susirinkimą? Gazprom suteikta nuolaida tik šiaip taip kompensavo iki tol nesąžiningai taikytas kainas, o nuolaidą bet kada gali atšaukti. Dėl šitokių kainų svyravimų ir kokia gi būtų "rinkos kaina", jei be laivo nebūtų atsiradusi tikra rinka, niekas nežino. Užtai ir gaunasi labai daug spekuliacijų kas būtų jeigu būtų ir mojavimo apatinėmis ar viršutinėmis kainomis norint įrodyti savo tiesas.
bahuriux 2018-04-17 23:04
surinku dėl kainų, už tokią kainą ir buvo perkama ~36ct/m3 12-13 metais. Bet mes nesusikalbam truputį, laivas, ar ne laivas tai būtu buves, bet kad terminalo Lietuvai reikėjo tai su tuo sutinka 95% gyventojų. Blogai tas, kad pas mus be atkatų ir debiliškų sprendimų nei joks stambus projektas dar nebuvo įgyvendintas, kai atgavom nepriklausomybę. Ir nežinau daug tokių atvejų kai dėl to būtu buvę nubausti valdininkai.
AAA000 2018-04-17 23:13
del terminalo dydzio - kazkaip sunkiai cia matau kai kurie isivaizduoja, kad yra laivo-baliono didumo standartas. uz didmenine kaina gali pirkt tik pilna baliona, ir terminalas turi but pajegus ji visa paimt. jei su mazesniu terminalu pirksi tik po dali laivo - duju kaina iskart bus nesamoninga - nes logistika keiciasi. kitas variantas - tada reiketu dar statytis ir dujas atplukdanti laiva (jei daryt mazesni terminala) ten jie orientavosi, kad sitas didelis terminalas aptarnaus kazkieno mazesnius - tipo estu kokiu - kazkada ateity (kai pasistatys ). butent prekiaus dalimis ir sitas terminalas del to plaukiojantis. bet cia durnas planas buvo... reikejo (pagal mane) geriau statyt neplaukiojanti (pigesni perpus) terminala krante ir kitas babkes sukist i pozemines isdujintas saugyklas. taip pat plest tinklus - nes nemazai rajonu neturi. cia isvis viesinimo problema. butu viesine viska - atsirastu ir tie nepriklausomi specialistai. o dabar kazkokie buhalteriai projekta prasuko as susodinciau butent pagal sita punkta - kad prisidengdami neaisku kuo - neisviesino situacijos. vakaruose viska sprendzia visuomene - ypac tokius didelius projektus. pas mus aplamai daug ka nesamoningai daro. patvirtintu pragyvenimo standarta - pvz bet koks naujas sklypas namui negali but mazesnis nei sakykim 20 aru. kotedzui - ne mazesnis nei 10 aru + minimum viena vieta auto viesu erdviu saskaita. zeme sklypais teleistu dalint tik su isankstine infrastruktura (kanalizacija, elektra, vanduo, keliai ir dujos - bent jau rezetvuota zeme jiems). ir pan. bazines taisykles. ir detu nt "vystytojams" ziaurius mokescius uz visokius standarto "numazinimus", statymus plikam lauke, dirbtini sutankinima ir pan. ta prasme turi atsispirt viskas nuo kazko apciuopiamo - visuomenes geroves standarto kazkokio. o ne nuo kazkieno neiskiu interesu, kaip dabar. atsistotu visas sektorius tada nuo galvos ant koju.. o kartu ir energetika is paskos kaip sritis va apie tai turi but diskutuojama. o dabar kaltu visi tik teiesko as manau su AE tik pasiseke, visuomene suspejo pasisakyt - nors isleido reklamai babkiu gal kaip uz puse terminalo... ko apie tai nesnekat? cia afera manau didesne.