Šiaurės Korėja apkaltino JAV dėl planuojamos invazijos į šiaurę  (6)

Šiaurės Korėja pareiškė „pergalvosianti“ dėl birželį planuoto JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo, jei JAV nepakeis savo sąlygų dėl Šiaurės Korėjos nusiginklavimo ir toliau ragins vienašališkai atsisakyti branduolinio ginklo, praneša bbc.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelio dėmesio sulaukęs susitikimas planuotas birželio 12 dieną, tačiau jam iškilo grėsmė. Kaip priežastį Šiaurės Korėja nurodo Donaldo Trumpo siekį vienašališkai denuklearizuoti Šiaurės Korėją.

Jeigu D. Trumpo administracija „spaus mus į kampą ir reikalaus vienašališkai atsisakyti branduolinių ginklų, derybos mūsų nebedomins ir turėsime iš naujo svarstyti artėjantį KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir JAV aukščiausio lygio susitikimą“, užsienio reikalų ministro pirmojo pavaduotojo Kim Kye Gwano žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Kim Kye Gwanas kritikavo neseniai D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjo Johno Boltono ir kitų aukšto rango JAV pareigūnų kalbas, kad Pchenjano branduolinis nusiginklavimas turėtų būti pagrįstas „Libijos modeliu“ ir kad turi būti užtikrintas „visiška, patikrinama ir negrįžtama denuklearizacija“.

Be to, jis peikė kitus JAV komentarus, kad Šiaurės Korėja turėtų visiškai atsisakyti ne vien branduolinių ginklų ir juos nešti galinčių raketų, bet ir biologinių bei cheminių ginklų.

Šiaurės Korėja jau atšaukė trečiadienį planuotą Šiaurės ir Pietų Korėjų viršūnių susitikimą. Kaip priežastį nurodo besitęsiančias Pietų Korėjos ir JAV karines pratybas. Oficiali Šiaurės Korėjos naujienų agentūra pratybas įvardino kaip pasiruošimą invazijai į šiaurę ir pavadino „provokacija“.

Praėjusiais metais tarp JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio tvyrojo didelė įtampa; abu jie apsikeitė karo grasinimais ir įspūdingais asmeniniais įžeidimais, taip išprovokuodami pasaulio susirūpinimą.

Tačiau įvyko didžiulis diplomatinis pasikeitimas ir Kim Jong Unas su Moon Jae-inu pažadėjo siekti denuklearizacijos bei oficialaus 1950-1953 metų Korėjos karo užbaigimo taikos sutartimi. Kim Jong Unas taip pat pažadėjo šį mėnesį uždaryti savo branduolinių bandymų poligoną ir pakvietė JAV ekspertus bei žurnalistus tuo įsitikinti.

Pietų Korėja dėl situacijos neatšauks bendrų karinių pratybų su JAV

Pietų Korėja neatšauks bendrų karinių pratybų su JAV, nors dėl jų įtūžusi Šiaurės Korėja atsisakė dalyvauti turėjusiame įvykti Seulo ir Pchenjano aukšto lygio delegacijų susitikime, trečiadienį nurodė Gynybos ministerija.

Ministerijos atstovė Choi Hyun-soo sakė, kad aviacijos pratybų „Max Thunder“ pagrindinis uždavinys – gerinti pilotų įgūdžius, o ne repetuoti puolamąsias operacijas.

Kaip pranešama, pirmadienį prasidėjusiose pratybose dalyvauja apie 100 orlaivių. Jos vyks iki gegužės 25 dienos.

Šiaurės Korėja jau seniai smerkia Seulo ir Vašingtono bendrus karinius manevrus ir vadina juos pasiruošimais invazijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (6)