Kodėl anksčiau visureigiai atsarginį ratą vežiodavosi kėbulo išorėje? Kodėl dabar tokį vaizdą matome retai?  (1)

Anksčiau daugelis visureigių atsarginį ratą veždavosi kėbulo išorėje. Didelis atsarginis ratas, dažniausiai pritvirtintas prie bagažinės durelių, buvo įprasta visureigio įvaizdžio dalis. Tokį dizaino elementą iki šiol nešioja kai kurie bekelei pritaikyti visureigiai, tačiau jis po truputį nyksta. Kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar prisimenate, senesnius Toyota RAV4 modelius? Kai kurie Land Cruiser visureigiai taip pat ant bagažinės dangčio vežiojosi atsarginius ratus. Tokia įranga buvo numatyta ir Porsche Cayenne, ir Volkswagen Touareg, ir ankstesnėse Suzuki Vitara versijose. Iš tikrųjų, dar visai neseniai dauguma visureigių savo atsarginius ratus vežiojosi automobilio išorėje, tačiau dabar – jau kiti laikai.

Tikriausiai svarstote, kas pasikeitė. Visų pirma reikia pažvelgti, kodėl atsarginis ratas būtų montuojamas automobilio išorėje. Pagrindinė priežastis – vieta automobilio salone. Tokie automobiliai kaip RAV4 ir pirmųjų kelių kartų Vitara yra pakankamai nedideli, vieta jų viduje yra labai brangi. Geriau jau ją išsaugoti keleiviams ir jų bagažui. Tai, kad ratai buvo montuojami būtent visureigių išorėje taip pat nėra atsitiktinumas.

Iš tiesų 20 amžiaus pradžioje daugybė automobilių savo atsarginius ratus veždavosi pritvirtintus prie kėbulo galo ar sparnų. Taip buvo taupoma vieta, reikalinga keleivių bagažui. Tačiau vėliau išorėje tvirtinamus atsarginius ratus išsaugojo tik visureigiai. Visureigius rinkosi tie žmonės, kurie dažnai išvažiuodavo į bekelę – aktyvų gyvenimo būdą propaguojantys nuotykių ieškotojai, ūkininkai, medžiotojai ar šiaip keliautojai.

Tikimybė sugadinti ratlankį ar pradurti padangą važinėjant nepažymėtais takais yra išties didelė. Todėl reikalingas įprasto dydžio atsarginis ratas – juk reikia kažkaip išsikapstyti iki normalaus kelio. Maži, vietą taupantys atsarginiai ratai tinka tik važinėjant keliais, o didelis visureigio ratas su padanga sunkiai tilptų automobilio bagažinėje. Kartu reikia nepamiršti, kad važinėjimas bekele nėra švarus hobis, todėl purviną ratą tiesiog geriau jau sumontuoti automobilio išorėje.

 

Taigi, dauguma visureigių savo atsarginius ratus vežiojosi pritvirtintus ant bagažinės durelių. Tokie automobiliai tebėra gaminami, bet jau kur kas rečiau. Toyota RAV4 tokio sprendimo atsisakė, o ir naujas Suzuki Vitara važinėja be atsarginio rato išorėje. Priežastys yra labai paprastos.

Visų pirma, žmonės nebevažinėja bekele, todėl didelio atsarginio rato privalumai tiesiog išnyko, o štai keliami rūpesčiai išliko. Taip pritvirtintas atsarginis ratas gerokai pasunkina patekimą į bagažinę. RAV4 bagažinės durelės atsidarė į šoną kartu su visu atsarginiu ratu – tai nėra idealus variantas, nes atidarytos durelės užima per daug vietos. Tačiau kur kas blogiau, jei bagažinės dangtis atsidaro į viršų. Tada pirmiausia reikia į šalį patraukti atsarginį ratą, o jau tada galima patekti į vidų. Nepamirškite, kad ratas yra pakankamai sunkus.

Dideli atsarginiai ratai apskritai išėjo iš mados. Atsarginių ratų gamintojai nemėgsta dėl to, kad jie užima per daug vietos, todėl gadina bagažinės talpos statistiką. Tačiau kita problema yra ta, kad papildomas svoris atsiliepia ir degalų sąnaudoms.

Taigi, automobilio išorėje tvirtinami atsarginiai ratai beveik išnyko, nes jie trukdo patekti į bagažinę, o visureigiai retai kada išvažiuoja į bekelę, todėl nebėra ir poreikio. Reikėtų nepamiršti, kad atsarginiai ratai nyksta apskritai – vis mažiau gamintojų juos įtraukia į standartinės įrangos paketus. Taip taupomas svoris ir pinigai, o ir patys vairuotojai vis rečiau varginasi patys pasikeisti ratus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(13)
(2)

Komentarai (1)