Švari operacinė sistema be kiniškų programinės įrangos „pagerinimų“, galingas, bet turintis tam tikrų minusų - įspūdžiai išbandžius biudžetinį „Elephone P8“ (Apžvalga)  (2)

Labai tikėtina, kad daugelis mažai ką žino apie „Elephone P8“ išmanųjį telefoną. Tai dar nėra labai stipriai išpopuliarėjęs biudžetinio segmento telefonas. „Ant popieriaus“ šis išmanusis telefonas atrodo išties galingai, tad norėdami įsitikinti šio išmanaus telefono galimybės nusprendėme jį išbandyti asmeniškai. Šioje apžvalgoje detaliai apžvelgsime technologijos.lt redakciją pasiekusį „Elephone P8“ išmanųjį telefoną, jo galimybes ir ar tikrai jis yra vienas geriausių biudžetinio segmento atstovų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pradėkime nuo to, kad „Elephone P8“ yra biudžetinis telefonas, kuris dabar su nuolaidomis TomTop siūlomas už 140.01€. Ar jis yra vertas tokios kainos, ar ne? Tą pabandysime išsiaiškinti šioje apžvalgoje. 

ATNAUJINIMAS: Dabar pirkėjai „Elephone P8“ telefoną iš TomTop gali užsisakyti ir iš Vokietijoje esančio sandėlio, tad atkris visos teoriškai įmanomos problemos dėl muito mokesčių. Kaina pristatant iš Vokietijos šiuo metu sudaro €148.08.

Pakuotėje randame išmanųjį telefoną „Elephone P8“, SIM kortelės išėmimo įrankį, naudojimosi instrukciją, maitinimo adapterį, USB kabelį ir silikoninį dėkliuką telefonui.

Naudojimosi instrukcija yra anglų, rusų, vokiečių kalbomis, tačiau iš esmės yra standartinė. Joje pateikti tik baziniai dalykai: kaip paskambinti, parašyti SMS žinutę, naudotis kameromis, nueiti į parametrus ir tiek.

Pats telefono baterijos įkroviklis atrodo tvarkingai ir kokybiškai padarytas. Gamintojas nurodo, kad telefono bateriją galima įkrauti greitai, nes įkroviklis palaiko 5V 2A įkrovimą. Apie baterijos veikimą ir jos įkrovimą pakalbėsime šiek tiek vėliau, o dabar daugiau apie patį telefoną ir jo išvaizdą.

„Elephone P8“ išmanusis telefonas yra pagamintas iš plastiko ir aliuminio lydinio. „Elephone P8“ rankoje guli patogiai ir tvirtai. Tiesą sakant, tokio dydžio telefonas yra pats tas. Juo yra patogu naudotis tiek viena ranka, tiek abejomis. Tokio dydžio telefonas puikiai telpa rankinėje ar kelnių kišenėje.

Visgi, turiu pripažinti, kad nors telefono korpusas yra tvirtas ir viskas su juo yra gerai, jis man yra šiek tiek per slidus. Norėtųsi, kad telefonas tvirčiau laikytųsi rankose. Gerai, kad pakuotėje yra telefono dėkliukas, kuris šį nedidelį keblumą išsprendžia.

„Elephone P8“ kairėje pusėje turi garso mygtukus ir „Netrukdyti“ mygtuką. Jį įjungus, telefonas nebeskleis garso, vibracijos ir netgi žmonės negalės su jumis susisiekti. Žinoma, viską galima iš anksto ir detaliai nustatyti telefono parametruose ir šis mygtukas gali veikti kaip greitas būdas išjungti telefono garsus bei vibraciją.

Asmeniškai man jis pasirodė perteklinis dalykas. Greituosiuose telefono parametruose, kurie atidaromi perbraukus pirštu nuo ekrano viršaus žemyn, yra ši funkcija ir ten galima viską detaliai nurodyti. Žinoma, tai tik mano asmeninė nuomonė, nes kitiems toks mygtukas gali atrodyti labai naudingas ir patogus.

Kalbant toliau, dėšinėje pusėje yra įjungimo/išjungimo mygtukas ir dėklas nanoSIM bei microSD kortelėms. Telefono apačioje yra garsiakalbiai ir microUSB jungtis įkrovikliui. Telefono viršuje yra 3,5 mm audio jungtis, kas mane labai nudžiugino, nes dažniausiai kiniškuose telefonuose šios jungties jau nebėra.

Telefono nugarėlėje yra 21 MP kamera ir LED blykstė, o priekyje yra 16 MP kamera ir pačioje vienas valdymo mygtukas, kuris taip pat atlieka ir pirštų atspaudų skaitytuvo funkciją.

Bendrai telefonas atrodo tvirtai, yra patogus laikyti rankoje bei nešiotis su savimi. Atsižvelgiant į tai, kad čia biudžetinis telefonas, kažkokių priekaištų dėl pagaminimo kokybės ar išvaizdos neturiu.

Telefono ekranas yra 5,5 colių įstrižainės FHD (1080 x 1920) su 401 ppi ir 95 % NTSC. Vaizdas yra ryškus ir detalus. „Elephone P8“ aprūpintas 8-nių branduolių, 64 bitų „MediaTek Helio P25“ (4x 2.5 GHz ARM Cortex-A53 + 4x 1.4 GHz ARM Cortex-A53) procesoriumi, „ARM Mali-T880“ vaizdo plokšte, turi net 6 GB RAM ir 64 GB ROM. Taip pat palaiko 128 GB atminties kortelę.

„Ant popieriaus“ „Elephone P8“ išmanusis telefonas atrodo galingai. Tikrai ne kiekvienas telefonas, kuris nekainuoja ir 200 eurų, gali pasigirti tokiais parametrais, tačiau detaliau panagrinėkime šį telefoną.

„Elephone P8“ išmanusis telefonas darbuojasi su „Android 7“ operacine sistema. Ir kas mane labai nudžiugino, kad tai yra švari operacinė sistema. Neradau kažkokių nereikalingų kiniškų programėlių, kurių būna kituose išmaniuosiuose telefonose iš Kinijos, ir kurios dažniausiai neduoda jokios naudos.

Apskritai, telefone yra baziniai dalykai, o man, kaip mėgstančiam įsidiegti tas programas, kurios man yra reikalingos, tai fantastiškas dalykas. Jau geriau iš „Google Play“ parduotuvės atsisiųsti reikalingas programėles, nei ieškoti būdų kaip atsikratyti kiniškais „saldainiais“ programinėje įrangoje.

Deja, bet visi suprantame, kad „Android 7“ programinė įranga nėra pati naujausia, tačiau panašu, kad šiai dienai teks darbuotis su tuo kas yra. Pabandžius paieškoti programinės įrangos atnaujinimų, jų rasti nepavyko.

Visgi, ir „Android 7“ programinė įranga yra tikrai ne seniena. Juolab, kad ji dirba kokybiškai, sparčiai ir joje yra tikrai labai naudingų dalykų. Vienas iš jų yra „DuraSpeed“. Ši funkcija padeda veikti aktyviojo lango programėlei ir apriboja fone veikiančias programėles. Tad kiekvienas gali asmeniškai įjungti ir išjungti progromėlių veikimą fone ir taip sutaupyti baterijos energijos bei pagreitinti dažnai naudojamų programėlių veikimą.

Taip pat galima įjungti „Prisitaikantį šviesumą“, tai reiškia, kad telefonas automatiškai reguliuos ekrano šviesumo intensyvumą, priklausomai nuo aplinkos šviesos. Telefono ekrano reakciją į pasikeitusį apšvietimo intensyvumą užtrunka iki 5 sekundžių. Funkcija yra visai naudinga, kadangi nereikia pačiam keisti ekrano apšvietimo intensyvumo, telefonas padaro tai pats.

Beje, dienos metu ir net esant saulėtoje vietoje, ekrane vaizdai matomi puikiai. Tikrai nereikės ieškoti šešėlio, kad įžiūrėtumėte telefono ekrane rodomus vaizdus.

„MiraVision“ leidžia kontroliuoti ekrano apšvietimą, tai yra uždėti tam tikrą filtrą ir apsaugoti akis nuo mėlynos šviesos neigiamo poveikio akims.

„Smart Lock“ kūno aptikimo funkcija tarsi išjungia telefono užrakinimą. Kol naudositės telefonu, jį nešiosite rankoje, jis bus atrakintas ir nereikės kiekvieną kartą iš naujo jo atrakinti pridedant pirštą prie atspaudų skaitytuvo ar braukti pirštu per jūsų sugalvotą skaičių kombinaciją. Tikrai naudinga funkcija.

Beje, kalbant apie pirštų atspaudų nuskaitymą, viskas veikia greitai ir kokybiškai. Pirmą kartą reikės keletą kartų pridėjus pirštą prie atspaudų skaitytuvo įvesti duomenis į telefoną. Piršto duomenys nuskaitomi keletą kartų tam, kad būtų gautas maksimaliai tikslus piršto atspaudo piešinys. Jutiklis veikia gana greitai, telefonas atrakinamas per maždaug 0,4 sekundės.

Kitas labai svarbus telefono dalykas yra jo baterija. „Elephone P8“ turi 3600 mAh talpos bateriją ir palaiko greitąjį 5V 2A įkrovimą. Galiu pasakyti, kad baterijos energijos, nenaudojant telefono intensyviai, užtenka iki 2-2,5 dienų, o telefoną naudojant ganėtinai intensyviai – visai dienai.

Žinoma, žaidžiant žaidimus, tokius kaip „Asphalt 8: Airborne“ ar „Minion Rush: Despicable Me“, ir esant įjungtam „WiFi“ 5GHz ryšiui, baterija per vieną valandą netenka apie 17 %. Tai nėra pats geriausias rodiklis, bet ir ne pats prasčiausias. Norint visiškai nusodinti bateriją reikės be perstojo žaisti apie 5-6 valandas. Gera žinia yra tai, kad telefono baterija yra tikrai greitai įkraunama ir per maždaug 45 minutes ji vėl bus pilna.

Žiūrint „Youtube“, naršant internete ar žaidžiant žaidimus, telefonas su šiomis užduotimis puikiai susitvarkė. Tik yra vienas pastebėjimas. Jei yra įjungtas baterijos „įprastas režimas“, jaučiamas minimalus programėlių užkrovimo vėlavimas. Labai neženklus, tačiau šiek tiek juntamas. Prie to žinoma prisideda ir tai, kad yra įjungta „Auto clean memory“ funkcija, kuri po tam tikro laiko išjungia fone veikiančias programėles ir taip taupo baterijos energiją.

Panašu, kad „Elephone P8“ ganėtinai stipriai saugo baterijos energijos resursus. Tačiau jei pasirinksite baterijos „Sporto režimą“ ir išjungsite „Auto clean memory“, tada nesijaus ir to minimalaus vėlavimo, tačiau baterija nusės greičiau. Asmeniškai, žaidžiant žaidimus ir intensyviai naudojant telefoną, rekomenduoju netaupyti baterijos, juolab, kad jos užteks visai dienai, o ir ją įkrauti užtrunka ne taip jau ir ilgai.

Perkant telefonus iš Kinijos reikia atsižvelgti ir į labai svarbų dalyką, tai yra, ar jis palaikys Lietuvoje esančius mobiliojo ryšio dažnius. Džiugu yra tai, kad „Elephone P8“ išmanusis telefonas palaiko visus Lietuvoje esančius dažnius ir nebuvo jokių problemų bendrauti ir naršyti internetą tiek būnant miesto teritorijoje, tiek ir kaimiškoje vietovėje ar vidury miško.

Žinoma, miško viduryje nepavyks žiūrėti tiesioginės futbolo transliacijos internetu, tačiau paskambinti, parašyti žinutę ir naudotis kitomis interneto reikalaujančiomis funkcijomis kaip elektroninis paštas, GPS bei panašiai, tikrai pavyks ir nekils kažkokių nesklandumų.

„Elephone P8“ turi 21 MP „Sony IMX230 Exmor RS“ galinę kamerą su f/2.2 diafragma ir 16 MP priekinę kamerą. Iš tikrųjų, tai mane maloniai nustebino daromų nuotraukų kokybė. Dienos metu nuotraukų kokybė yra išties gera. Atsižvelgiant, kad tai biudžetinis telefonas, galima sakyti – puiki. Vaizdai yra ryškūs, detalūs ir malonūs akiai. Net ir apniukusią dieną nuotraukose matomas vaizdas yra kokybiškas.

Deja, bet kaip ir kone visi biudžetinio segmento telefonai, nuotraukų kokybė suprastėja esant prastam apšvietimui. Sakyčiau, kad kokybė nėra labai prasta, bet ir nėra tokia gera, kaip dienos metu. Nuotraukose pritrūksta ryškumo, detalumo, tačiau čia yra ta kaina, kurią tenka sumokėti jei nesinori išmaniajam telefonui išleisti 1000 eurų.

Priekinė 16 MP kamera veikia kokybiškai ir didesnių priekaištų neturiu. Ne stebuklas, bet ir padarytų nuotraukų nebus gėda kelti į socialinius tinklus. Telefonas filmuoja 4K raiška ir filmuoto vaizdo kokybė yra išties gera.

Vertinant bendrą kamerų veikimą, sakyčiau, kad „Elephone P8“ išmanusis telefonas viršijo mano lūkesčius, nes tikėjausi, kad bus gerokai blogiau. Esant geram apšvietimui bei dienos metu nuotraukos ir filmuota medžiagos kokybė yra puiki ir labai mažai kas iki 200 eurų segmente galėtų pasiūlyti ką nors panašaus.

Dar reikėtų paminėti, kad „Elephone P8“ palaiko „Bluetooth 4.1“ ryšį ir savo išmaniąją apyrankę su telefonu susiejau greitai ir sklandžiai. Telefono garsiakalbiai skleidžia kokybišką garsą. Kalbant telefonu pašnekovas girdisi aiškiai ir garsiai, o kad telefone yra FM radijas tai prilygsta stebuklui. Rasti kinišką telefoną su tokia funkcija darosi vis sunkiau ir nors tai tik smulkmena, bet vis tiek malonu.

Galutinis verdiktas

Bendrai „Elephone P8“ išmanusis telefonas yra geras, biudžetinio segmento atstovas. Tai galingas (6 GB RAM ir 64 GB ROM) išmanusis telefonas, kuris puikiai susitvarko su visomis užduotis, turi greitai įkraunamą bateriją, patogus naudotis ir nešiotis kasdien su savimi, o operacinė sistema neprikimšta kiniškomis programėlėmis ir nereikalingais „pagerinimais“, kurie neduotų jokios naudos, o tik erzintų.

Deja, bet kameros tamsesniuoju paros metu dirba vidutiniškai ir šiuo aspektu „Elephone P8“ nelabai kuo išsiskiria iš konkurentų, tačiau dienos metu ir esant geram apšvietimui – vaizdo kokybė puiki.

„Elephone P8“ tikrai nėra tas telefonas, kuris nugalės naujausius „iPhone X“ ar „Samsung Galaxy S9/9+“ išmaniuosius telefonus, o ir šiaip lyginti skirtingų segmentų išmaniuosius telefonus yra beprasmiška, tačiau biudžetinių telefonų kategorijoje jis yra labai geras telefonas, kuris tikrai yra vertas rimto dėmesio ir savo kainos.

Dėkojame Tomtop.com internetinei parduotuvei, kuri leido išbandyti „Elephone P8“ išmanųjį telefoną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai (2)