Antradienį daugybė laikraščių Europoje išėjo su tuščiais puslapiais - protestuoja prieš „Facebook“ ir „Google“ savivalę  ()

Dienraštis „Verslo žinios“ antradienio rytą išėjo tuščiu pirmu puslapiu. Daug tokių dienraščių išėjo visoje Europoje – taip jie protestuoja prieš interneto platformų savivalę, kurios pasinaudoja žurnalistų sukurta medžiaga, bet jiems už tai nesumokama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per praėjusius metus „Facebook“ skleisdama žiniasklaidos sukurtą turinį iš to uždirbo 16 mlrd. JAV dolerių, o „Google“ – 17 mlrd.

Trečiadienį Europos Parlamente (EP) bus antrą kartą balsuojama dėl autorių teisių direktyvos pasiūlymų, tačiau, kaip sako Lietuvos interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė Aistė Žilinskienė, sunku prognozuoti, koks bus sprendimas.

„Koks bus galutinis sprendimas, niekas negalėtų prognozuoti, bet jeigu EP pritartų tolesniam direktyvos svarstymui, tai atvertų kelią ieškoti santykio, kaip atlyginti profesionalaus turinio kūrėjams, koks turėtų būti santykis su paieškos sistemomis, kurios skleidžia tą turinį, kartu ir atnešdamos vartotojus naujienų portalams“, – sako ji.

Tačiau A. Žilinskienė priduria, jog neteisinga sakyti, jog „Facebook“ ar „Google“ uždirba vien iš žiniasklaidos turinio. Anot jos, tai unikalios platformos, kuriose dalintis savo turiniu naudinga ir pačioms žiniasklaidos priemonėms.

„Turime ieškoti kriterijų, pagal kuriuos galėtume surasti teisingą santykį, nes tikriausiai ir pati žiniasklaida nori dalintis savo turiniu, ir tradicinės spaudos leidėjai. Tik jie nori iš to uždirbti“, – kalba interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė.

Jis perspėja, kad gali būti priimtas toks sprendimas, dėl kurio vartotojai pajaus neigiamų pasekmių. „Mes galime matyti tokį labai „susiaurintą“ internetą, kai nutars nesidalinti tekstais ir vaizdais, kurie bus apmokestinti autorių teisėmis, „Google“ rodys tik „plikas“ nuorodas. Tai vartotojams bus nepatogu“, – sako A. Žilinskienė.

Plačiau – vaizdo įraše nuo 1:06:04

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()