Ką veiksime po 150 metų? Pasaulis, kuriame niekas nedirba - šeši galimi ateities scenarijai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2018-09-09 18:53
Įdomiai susiskaitė, bet kaip futurologijos mėgėjas pasigedau vieno esminio išradimo, kuris panaikins pinigu ir net galbūt pačiu robotu reikalingumą, net ir pačios pramonės nebereiks. Tas išradimas yra spausdintuvai kurie lipdys atomus su atomais ir taip gamins absoliučiai viską, ką tik galima sugalvoti, nuo skraidančiu aparatu iki maisto, o tam tereikės energijos ir medžiagu šiukšliu pavidalu. Michio Kaku šitą idėją gana aktyviai populiarina. Visa grožis tame, kad tokio daikto reikia tik vieno, o paskui jie prikeps savo kopiju kiek reikės. Tai mano supratimu toks dalykas kaip turtas neteks jokios prasmės. tas kaiptik ir galėtu įvykti per ateinančius 50-150 metu.
Shinigami 2018-09-09 20:56
Bet robotu vis tiek reikės, nes šiukšlės iki to spausdintuvo pačios nenueis. Šiaip yra daug geresnis išradimas nei toks spausdintuvas ir jam šiukšlių nereikia. Tai yra martica. Gauni matricos kapsulę su gyvybės palaikymo sistema, į ja atsiguli, o iš jos ištrauks robotai kai numirsi nuo senatvės. Atspausdinti energetini tirpalą, kuri pumpuotu per vena bus daug lengviau nei atspausdinti kepsnį. Nebus jokio kontakto su virusais ir bakterijomis, kenksmingomis medžiagomis ir t.t. Todėl išvengsi didelio kiekio lygų. Kapsulė prižiūrės kad kūnas butu top formoje, gal tada ir gyvensi iki kokių 200 metų? O visus norus bus galima patenkinti virtualioje erdvėje.
AAA000 2018-09-09 22:36
realu manau nebent tik 1,2,4 ir 5 variantai. as buciau uz 1 varianta, arba uz 1 ir 2 mixa. bet 4 ir 5 aiskiai gyvybingesni modeliai , ypac 5 .
Shinigami 2018-09-10 07:10
Jei rimtai. 1) Jei viską gamina robotai, o ne žmonės, tada ir verslininkų nereikia. Nes valstybė pati gali prisipirkti/prisigaminti tokių robotų ir pasistatyti fabrikus. Reiks teikti tik energija gamykloms. Dali produkcijos išdalinti šalies gyventojams pagal talonus, o kita dalį parduoti. Tik klausimas kas pirks jei visos šalys turės tokias gamyklas ir visi šalies gyventojai gaus tai pagal talonus? 2) O kur dingo mokesčiai valstybei? Iš kurių išlaikomas proletariatas. Nesvarbu kokia tai šalys, bet keičiantys sąlygoms (darbuotojus keičiant robotais) turi keistis ir mokestinė sistema. Jei visi verslininkai iškelia savo fabrikus į kitas šalys dėl mokesčių, tai niekas netrukdo šaliai pasigaminti savo robotų gamyklas. Konkurencijos juk neiškreips jei nėra su kuo konkuruoti. Antra ir konkuruoti butu sunku, nes gamybos kaštai visiems butu praktiškai vienodi. Nes juos sudarytu žaliavos kaina + energijos kaina + mokesčiai. Kai dirba žmogus, o ne robotas, tada didele dali sudaro darbu organizavimas ir gabių darbuotojų paieškos. Robotai visa tai sulygintu. 3) Visiškai nesupratau, kokius čia stebuklus daro. Pagamina 10 automobiliu, juos parduoda po 10k eurų, iš viso gauna 100k eurų, bet atlyginimams sugeba išmokėti 1000k eurų? Iš kur tie pinigai? 4) ... Kažkaip nežinau ar tai įmanoma dabartiniam žmogui su dabartiniu mastymu. Nebent Š. Korėjoje. 5) Čia grynai Š. Korėja ir Afrika. 6) Panašu į mano aukštesni komentarą, tik pabaiga keistoka.
peeplt 2018-09-10 09:17
Visa ta automatizuota ateitis taip lengvai neateis, dėl vieno vienintelio dalyko. Jai visus potencialius produktų ir paslaugų vartotojus nuskurdinsi atimdamas darbą, nebebus prasmės kąnors automatizuoti ir gaminti. Nebeliks ir to kapitalo nes nebebus kas tą kapitalą krauna. Visais laikais verslas buvo suinteresuotas plėsti o nemažinti savo klientų ratą. Kita vertus verslas visada ieškojo kelių mažinti savo veiklos kąštus (t.y. automatizuotis). Atsiranda kaip ir tokios svarstyklės kurias diktuoja pati rinka. Per daug automatizuosi prarasi vartotojus, per mažai automatizuosis - būsi nekonkurencingas. Manau kad ateitis kažkur per vidurį. Jai pramonė per greitai automatizuosis pati sau paspes spastus.
Hm 2018-09-10 09:58
Jei žmonija nepaklius į kokias islamizacijos pinkles, apeis didžiųjų valstybių didelius susidūrimus, tai optimistiškai žiūrint, visiška robotizacija panaikins pinigus, verslininkus, turtuolius ir varguolius. Pramonė gamins tiek kiek reikią, kada reikią ir kam reikią, technologijos tikėkimės bus jau beatliekinės. Nepaminėtas dar vienas svarbus dalykas, kas skatins žmoniją vystytis ir išlikti, tai artimojo ir tolimojo kosmoso tyrinėjimas ir apgyvendinimas. Atradimai įdomūs tik žmogui, robotai šiuo klausimu bus labai geri pagalbininkai... Dar prisiminiau indų filosofą Šri Aurobindą, kuris prieš 100 metų pasakė, kad žmonijai beliko 250 metų, ji kaip rūšis-rasė bus pasiekusi savo galimybių ribas ir ją greičiausiai keis tobulesnė rasė... Kas ten žino? Jei pasižiūrėtume atgal 150 metų ką prognozavo to meto mokslininkai, tai dabartinė tikrovė ryškiai skiriasi nuo tų prognozių, paprasčiausiai to meto žmonėms nepakako vaizduotės, kad taip galės būti, o civilizacijos vystymosi pagreitis dabar nepalyginamai didesnis. Dar atsimenu save kai apie kokius 1975 metus vaikas labai mėgau mokslinę fantastinę literatūrą. Tada skaitydamas, jog žmonės kalbėdami telefonu galės vienas kitą ir matyti, maniau jog iki to aš taip ir nedagyvensiu . Bet stebint to meto kosmoso užkariavimą, man tada nekilo jokių abejonių, kad 2018 metais Mėnulyje bus pilną nuolatos gyvenamų bazių, o Marse jau bus išsilaipinęs žmogus... deja, deja...
mindaugas.vaitiekūnas 2018-09-10 17:49
Pramoninė gamyba nėra vienintelis darbdavys! Senovėje apie 90% populiacijos dirbo žemės ūkyje. Atsiradus kombainams, ta populiacijos dalis sumažėjo iki 1%. Visų pirma automatizacija eliminuos visus "pick and place" darbuotojus ir nematau čia tame nieko blogo. Tiksliau matau blogį tame, kodėl dar tai neįvyko! Šiandien kiekvienas šiuolaikiškas gamybininkas stengiasi atsikratyti darbuotojų - pakeisti juos robotais ar kitais įrenginiais. Žinoma yra ir tokių, kuriems žmogaus darbas patrauklesnis, tik reik turėt omenyje, kad tas žmogus ten minimumą ir tegauna. Pvz. yra kompanija, kurioje darbuotojai visą pamainą suka stretch plėvelę. Lakstydami aplink paletę ratu! Skaitai, kad čia normalu? Esu matęs video iš skandinaviškų baldų fabrikų - ten per visą cechą 3-4 operatoriai, kurie ir taip beveik nieko neveikia. Lietuvoje analogiškam ceche kokia 20-30 darbuotojų. Kita problema darbdaviams yra patys darbuotojai. Visi gamybininkai skundžiasi, kad sunku rasti žmonių. Kai į kai kuriuos iš šalies pažiūri, tai tikrai beždžionė jo vietoje būtų naudingesnė... Tad jokio aukso viduriuko nebus: jeigu žmogų galės pakeisti mašina - taip ir nutiks!
qriuqriu 2018-09-11 18:11
nepaminetas pramogu pasaulis isvis, keista sou zvaigzdes tiek dainuojantieji, tiek sporte, tiek modeliuose, kiek uzdirba dabar? kiek spoksanciu i juos, kurie moka pinigus? buvo pramones revoliucija, dabar paslaugu, beliks pramogu (nors Europoj sakyciau jau per puse), kaip ten duonos ir zaidimu?, duonos uzteks, paslaugu tik bazinis komplektas (kirpimas, manikiurai ir tt, netgi su mada koja kojon) liks pramogos P.S. Europa laikau salis, kur maistui skiriama dalis, paprasciausiai yra ir ja reik apmoket, kaip einamas islaidas, ar nuoma buto ar pns, ir tai nesudaro kazkokiu didesniu bedu nei papildomos 20 % islaidu,Lietuvoj kur islaidos maistui sudaro x ir klausimas kaip isgyvena dauguma, po to...mes dar ne Europa-isvada
PCP 2018-09-11 19:19
Toksai masių ekonomistas F. Bastiat viską buvo išaiškinęs, tuo metu bruzdantiems luditams dar prieš 200 metų. - Mechanizacija/automatizacija ilgam periode darbų nenaikina, o tik pakeičia juos įdomesniais ir geriau apmokamais. Todėl kad: mašinos brangiai kainuoja, reikia žmonių kurie gali tuos dalykus sukurti ir prižiūrėti. už jų įgudžius ir laiką reikia mokėti. Šie gaudami daugiau nei paprastas darbininkas prieš tai, užsimano geresnio maisto, pramogų, ervesnio ir šviesesnio būsto. Ką kažkas turi sukurti. Jeigu vis dėl to evil verslininkui, po atsiskaitymo su inžinieriais liko pinigų, jisai jų, skirtingai nei kažkas įsivaizduoja jų nelaiko banke ir juose nesimaudo. O investuoja arba išleidžia. Greičiausiai į kitą, naują verslą, kur vistiek dirbs žmonės, kurie gamins kažką ko anksčiau nebuvo. Net jei tie pinigai nukeliaus ne į naujo verslo kūrimą, o bus išleisti prabangai arba pralėbavimui - bet kuriuo atveju bus žmonės kurie iš to pragyvens. Išvis, net jei daeisim iki to kad liks pasaulyje tik saujelė verslininkų kurie sugalvoją ką reikia gaminti, ir vienas genijus inžinierius kuris tik prižiūri robotus kad tie nesukiltų, vistiek ekonomika suksis. nes ta saujelė užsimanys skoningai apstatytų namų, unikalių meno kūrinių, muzikos, pramogų, vaikų auklėm ir tt. Žmogaus poreikiai begaliniai. Taip kad kol žmogus gali daryti nors kažką ko negali robotas - viskas bus gerai. Tie kas nori ir nors truputį gali - dirbs kurybinius darbus. Kurie nelabai - eis į paslaugų sferą. Nu o tiem kas jau visai nieko nieko, jau ir dabar gyvuoja pašalpų sistema. Basic poreikius, efektyvėjant gamybai nebus sunku palaikyti. Taip kad galite būti ramūs.