Kodėl karinių laivų įgulos kartais apsirengia keistas baltas aprangas su kaukėmis ir pirštinėmis? Kam jos skirtos?  ()

Vartydami įvairių karinių laivynų pratybų nuotraukas galite pastebėti, kad jose kariai kartais dėvi keistą baltą aprangą. Ji beveik visiškai dengia galvą, veidą, rankas. Kam ji skirta? Kodėl ją dėvi net ir tie, kurie dirba laivo viduje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai ne vienas jau supratote, kad tai - liepsnai ir karščiui atspari apranga, bet kada ji nešiojama ir kam iš tiesų skirta? Kodėl ji tokia plona?

Iš tiesų, ji paplito iš Jungtinės Karalystės Karališkojo laivyno. Pirmojo pasaulinio karo metu įvykusio Jutlandijos mūšio metu britai prarado net kelis savo laivus dėl staigiai plintančios ugnies. Staigiu liepsnos žybsnius sukėlė degantis korditas - virvelinis parakas, naudotas sviediniuose. Intensyvus mūšis ir tikslūs vokiečių smūgiai sukėlė katastrofiškų padarinių ir įguloms įvarė nemažai baimės - net ir katastrofiškai nesugadintų laivų įgulos nariai dažnai išgyvendavo žiaurius nudegimus. Būtent po šių 1916 metų įvykių Karališkasis laivynas ėmė naudoti apsauginius kostiumus.

Tiesa, tikriausiai pastebėsite, kad šie kostiumai ir kaukės yra pagaminti iš pakankamai plonos medžiagos - ugniagesių kostiumai yra kur kas tvirtesni. Tačiau ši laivyno įgulų apsauga yra skirta trumpiems, netikėtiems liepsnų išsiveržimams - kovodami su gaisrais kariai su šia apsauga naudoja ir kitas priemones.

Ši apranga naudojama karinių operacijų ir pratybų metu tuomet, kai gaisro grėsmės lygis yra šiek tiek aukštesnis. Ji tikrai nėra nešiojama nuolat. Su šia apranga priklausomai nuo situacijos gali būti nešiojamos ir kitos priemonės - nuo dujų saugančios kaukės, gelbėjimosi liemenės, šalmai. Tai - dar viena priežastis, kodėl ši apranga yra tokia plona.

Šis liepsnoms atsparus audinys gali būti gaminamas pasitelkiant įvairias technologijas. Dažniausiai jis yra impregnuotas boraksu (natrio boratu, natrio tetraboratu arba dinatrio tetraboratu) arba boro rūgštimi. Šie chemikalai yra dažnai sutinkami liepsnai atspariose medžiagose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai ()